Măsuri radicale în faţa Valului 4. Unde se introduce vaccinul obligatoriu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 va începe cu îngrijitorii din căminele de bătrâni Foto Radu Petroşel
Vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 va începe cu îngrijitorii din căminele de bătrâni Foto Radu Petroşel

Franţa şi Grecia au luat primele măsuri dure ca urmare a creşterii numărului de noi infectări SARS-CoV-2 cu tulpina indiană (Delta): personalul medical (medici, asistente medicale, brancardieri, îngrijitori din cămine de seniori) va fi obligat să se vaccineze anti-COVID.

Preşedintele Franţei a anunţat că din septembrie vor avea loc controale în spitale şi vor fi aplicate sancţiuni celor nevaccinaţi, în timp ce şeful Executivului de la Atena i-a anunţat pe lucrătorii nevaccinaţi din sistemul medical că vor fi suspendaţi dacă nu se conformează. 

Franţa şi Grecia au o acoperire vaccinală similară cu cel puţin o doză de ser anti-COVID de 52,6%, respectiv de 50,5% din populaţia eligibilă, potrivit Our World in Data, un portal al Universităţii din Oxford care monitorizează progresul campaniilor de vaccinare la nivel mondial. 

În Franţa s-au înregistrat, luni, 1.260 de noi cazuri COVID-19, numărul cazurilor active este de 53.869, iar cel al deceselor în 24 de ore este de 28 (total de la începutul pandemiei: 111.353 de morţi). 

Grecia a raportat, la începutul acestei săptămâni, 2.063 de noi cazuri COVID-19 în 24 de ore, iar numărul cazurilor active este de 18.406. Luni, 10 greci au decedat ca urmare a infectării cu SARS-CoV-2, iar numărul total al morţilor a ajuns la 12.778, potrivit site-ului WordOMeters.info, un portal care centralizează datele privind pandemia. 

Preşedintele Franţei Emmanuel Macron a anunţat, luni seară, că vaccinul anti-COVID va fi obligatoriu pentru lucrătorii din domeniul sanitar, iar dacă imunizarea la nivel naţional nu creşte suficient, va fi necesară „abordarea vaccinării obligatorii pentru toţi francezii”. 

„Ţara noastră se confruntă totuşi cu o reluare puternică a epidemiei care afectează toate teritoriile. Apariţia variantei Delta se traduce prin creşterea contagierilor în întreaga lume. Avem un atu principal: vaccinul. Ne protejează de varianta Delta şi evită în proporţie de 95% formele grave de îmbolnăvire. Cu cât ne vaccinăm mai mulţi, cu atât lăsăm mai puţin spaţiu răspândirii virusului. Vaccinarea va fi obligatorie pentru toţi cei care intră în contact cu persoane vulnerabile. Din 15 septembrie, vor fi efectuate controale şi vor fi aplicate sancţiuni”, a avertizat Macron. 

Începând cu data de 10.07.2021, varianta Delta a devenit majoritară în Franţa, cu 51,7% din contaminările examinate, faţă de 30% la începutul săptămânii trecute. 

La rândul său, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat, tot luni seară, că vaccinarea va deveni obligatorie pentru anumite categorii profesionale, între care angajaţii din domeniul sănătăţii şi îngrijitorii din căminele de seniori. 

Vaccinarea obligatorie anti-COVID-19 va începe cu îngrijitorii din căminele de bătrâni, iar angajaţii care refuză vaccinarea vor fi suspendaţi. „Cei care nu fac acest lucru vor fi suspendaţi temporar începând cu 16 august”, a avertizat premierul grec. Pasul următor are în vedere angajaţii din domeniul sănătăţii, de la 1 septembrie. 

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite