Stiri despre stratfor

  96 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • George Friedman: „România e mai sigură decât ţările din regiune, dar pericolul este intern,
din cauza disensiunilor” | Interviu EXCLUSIV
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  George Friedman: „România e mai sigură decât ţările din regiune, dar pericolul este intern, din cauza disensiunilor” | Interviu EXCLUSIV

  Cunoscutul strateg american George Friedman arată, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul”, de ce consideră că România este poate cea mai abilă ţară din regiune în contextul războiului din Ucraina. Analistul crede însă că pericolul cel mai mare pentru ţara noastră este cel intern, din cauza disensiunilor.

 • Stratfor: Ascensiunea Chinei ca putere globală a atins un punct de risc maxim
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stratfor: Ascensiunea Chinei ca putere globală a atins un punct de risc maxim

  China a atins un punct de risc maxim în ascensiunea sa pe scena globală: puterea sa economică şi strategică sunt percepute ca ameninţări de către SUA şi Europa într-un moment în care forţa sa globală nu e suficient de mare pentru a rezista unor eforturi coordonate împotriva sa, arată Rodger Baker, analist în materie de strategie la Stratfor.

 • Analiză Stratfor. Uniunea Europeană va intra într-un an dificil. Care sunt principalele provocări în 2019
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Analiză Stratfor. Uniunea Europeană va intra într-un an dificil. Care sunt principalele provocări în 2019

  Anul 2019 se anunţă a fi unul ieşit din comun pentru Uniunea Europeană. La numai câteva luni după preconizata ieşire a Regatului Unit din blocul comunitar, va fi ales un nou Parlament European. Alegerile europarlamentare vor fi urmate de selectarea unei noi Comisii Europene şi a noilor preşedinţi ai Băncii Centrale Europene şi Consiliului European.

 • Previziuni Stratfor: Cum va arăta lumea în următoarele trei luni
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Previziuni Stratfor: Cum va arăta lumea în următoarele trei luni

  Comerţul va fi în atenţia multor lideri în următoarele trei luni în contextul în care noua administraţie de la Washington a trecut de perioada de acomodare la Casa Albă, notează agenţia Stratfor în previziunile sale pentru următorul trimestru.

 • Friedman: Rusia traversează în prezent trei crize - militară, politică şi economică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Friedman: Rusia traversează în prezent trei crize - militară, politică şi economică

  Rusia se află în prezent în trei crize: militară, politică şi economică şi încearcă să ascundă această realitate prin intervenţia în Siria, a declarat marţi preşedintele companiei de consultanţă geopolitică Stratfor, George Friedman, care consideră că marele eşec al Moscovei este pierderea Ucrainei, care o lasă fără „adâncimea strategică“ ce i-a oferit un mare avantaj în faţa adversarilor istorici.

 • Stratfor: Moldova
va rămâne blocată între Rusia şi Occident în 2016
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stratfor: Moldova va rămâne blocată între Rusia şi Occident în 2016

  Scandalurile de corupţie din Moldova vor crea un mai mare sprijin pentru partidele proruse în rândul populaţiei, însă paralizia în sistemul politic din Moldova va menţine Chişinăul blocat în problema asocierii strategice cu Occidentul sau cu Rusia.

 • Chişinăul ar putea deveni următorul Kiev, afirmă agenţia americană Stratfor
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Chişinăul ar putea deveni următorul Kiev, afirmă agenţia americană Stratfor

  Pe un continent care adăposteşte unele din cele mai puternice ţări, Republica Moldova pare nesemnificativă. Ţara prezintă însă o deosebită importanţă strategică datorită poziţiei geografice, o poziţie pentru care de-a lungul timpului s-au luptat mari puteri ale lumii, notează autorii Stratfor într-o nouă analiză cu privire la situaţia din Republica Moldova.

 • Stratfor: FSB-ul rusesc a început purificarea separatiştilor din Donbas
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stratfor: FSB-ul rusesc a început purificarea separatiştilor din Donbas

  Serviciul Federal de Securitate al Federaţiei Ruse (FSB) a început un proces de curăţare în rândul separatiştilor din estul Ucrainei. Agenţii secreţi ruşi îi capturează pe luptătorii din Donbas consideraţi a fi necontrolabili de către Moscova, scrie agenţia americană de analize geostrategice Stratfor.

 • STRATFOR: România rămâne în joc, în ciuda căderii lui Ponta
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  STRATFOR: România rămâne în joc, în ciuda căderii lui Ponta

  Agenţia Stratfor apreciază că demisia premierului Ponta nu va afecta politica externă a României, însă va avea consecinţe în plan economic. Stratfor scrie că poziţia lui Ponta a devenit tot mai fragilă în ultimele luni din cauza acuzaţiilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

 • Stratfor: Rusia se pregăteşte să strângă cureaua bugetară şi mai mult în 2016
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stratfor: Rusia se pregăteşte să strângă cureaua bugetară şi mai mult în 2016

  După luni întregi de dezbateri în cadrul Cabinetului rus şi al elitei Kremlinului, Duma de Stat a ajuns să dezbată şi bugetul federal pentru 2016. Proiectul supus votului Dumei arată priorităţile Kremlinului pentru anul următor, dar şi constrângerile la care este supusă ţara pe plan intern şi extern. Modul în care Rusia va cheltui resursele limitate anul acesta va afecta ţara cu mult după 2016, notează Stratfor.

 • Stratfor: În Turcia, partidul de guvernământ a câştigat alegerile într-un mod surprinzător
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stratfor: În Turcia, partidul de guvernământ a câştigat alegerile într-un mod surprinzător

  Câştigarea alegerilor cu o majoritate de voturi a partidului de guvernământ din Turcia, cel al Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), a reprezentat o surpriză pentru mulţi analişti, inclusiv pentru cei de la platforma de analiză Stratfor. Majoritatea câştigată înseamnă că AKP va putea forma un guvern de unul singur, fără a fi nevoie să se coalizeze.

 • STRATFOR Provocările aduse de era digitală agenţilor sub acoperire
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  STRATFOR Provocările aduse de era digitală agenţilor sub acoperire

  Pe data de 29 septembrie, publicaţia Washington Post scria că CIA şi-a retras din cadrul Ambasadei SUA de la Beijing un şir de ofiţeri, după ce asupra Biroului de Management al Personalului din SUA a fost comis un atac cibernetic. În rezultat, datele a circa 22.1 milioane angajaţi ai Guvernului american au fost furate. Acest lucru a scos la iveală  provocările cu care se confruntă un agent sub acoperire în era digitală în care trăim.

 • Stratfor: În Kazahstan, Guvernul rămâne o afacere de familie
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stratfor: În Kazahstan, Guvernul rămâne o afacere de familie

  Încă o dată, presa din Asia centrală vuieşte de speculaţii care îl privesc pe liderul Kazahstanului: se pare că în sfârşit, acesta şi-a pus la punct planurile de succesiune, notează Stratfor. Preşedintele Kazahstanului şi-a făcut fiica vicepremier.

 • Stratfor: Previziuni pentru Europa la sfârşitul anului. Tema-cheie a continentului este fragmentarea internă, inclusiv pentru România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stratfor: Previziuni pentru Europa la sfârşitul anului. Tema-cheie a continentului este fragmentarea internă, inclusiv pentru România

  Principala temă în Europa pentru ultimul trimestru al anului este una recurentă: fragmentarea. În următoarele trei luni, europenii vor fi martorii fragmentării politice şi chiar teritoriale, scrie Stratfor într-o analiză privind previziunile pentru sfârşitul de an, specificând că România se va confrunta cu disensiuni politice interne care însă nu vor afecta linia externă pe care o urmează ţara, adică apropierea de NATO şi SUA.

 • Stratfor: Rusia beneficiază de pe urma instabilităţii din Republica Moldova
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stratfor: Rusia beneficiază de pe urma instabilităţii din Republica Moldova

  Protestele din Chişinău pot duce la o răsturnare în favoarea Rusiei a vectorului politic al Republicii Moldova, iar creşterea nivelului de violenţă este cât se poate de îngrijorătoare pentru o ţară în care instabilitatea politică este cronică, avertizează o analiză publicată de agenţia americană Stratfor.

 • Stratfor: SUA şi-au renăscut interesul pentru regiunea arctică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stratfor: SUA şi-au renăscut interesul pentru regiunea arctică

  Schimbarea într-un ritm alert a climei din Oceanul Arctic şi creşterea tensiunilor dintre puteri la nivel internaţional fac ca polul nord să devină o importantă regiune geopolitică şi duc la creşterea interesului pentru el. Unul dintre statele care a rămas în spate în ce priveşte prezenţa şi promovarea intereselor în Arctica sunt SUA. Astfel, americanii se grăbesc să-şi apere interesele în regiune, indică o analiză Stratfor.

 • Stratfor: Rusia îşi întinde coada în Georgia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stratfor: Rusia îşi întinde coada în Georgia

  Cu ajutorul Rusiei, teritoriul disputat al Osetiei de Sud uzurpează graniţele Georgiei. Această extindere, cel mai probabil, nu va degenera într-un conflict major. Pe 10 iulie, forţele ruse din Osetia de Sud, au trasat punctele de frontieră în apropierea satelor georgiene Tsitelubani şi Orchosani. Zona nou ocupată încorporează 1.605 de metri (aproape o milă) din lungimea conductei Baku-Supsa, se arată într-o analiză Stratfor.

 • George Friedman, Stratfor : Enigma turcească
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  George Friedman, Stratfor : Enigma turcească

  Patru mari segmente ale lumii se află în criză: Europa, Rusia, Orientul Mijlociu şi China. Fiecare criză este diferită şi fiecare se află într-un alt stadiu. Împreună aceste crize ameninţă să destabilizeze regiuni mari şi chiar să genereze într-o criză globală. În centrul lor se află o singură ţară: Turcia, notează George Friedman, preşedintele platformei de analize Stratfor.

 • Stratfor: Eurasia, un concept incert inventat de Rusia pentru Rusia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stratfor: Eurasia, un concept incert inventat de Rusia pentru Rusia

  Eurasia este un termen ce are mai multe înţelesuri. Ne putem referi la Eurasia ca la o combinaţie între Europa şi Asia sau putem să o identificăm şi cu state precum Turcia care se situează pe ambele continente, dar Eurasia ca şi concepţie geopolitică defineşte zona ocupată de Rusia şi ţările din fosta Uniune Sovietică.

 • Stratfor: Instabilitatea din Moldova poate fi o oportunitate pentru România
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stratfor: Instabilitatea din Moldova poate fi o oportunitate pentru România

  Moldova şi România se apropie din ce în ce mai mult una de cealaltă, cele două ţări având deja o istorie comună. Deşi o unificare este destul de improbabilă, marşurile şi demonstraţiile recente, dar şi reacţia pozitivă a oficialilor de top români sunt semne pentru o influenţă crescută a României în Republica Moldova, potrivit Stratfor.

 • Stratfor: Cât de puţin importantă este evadarea „obraznică“ a unui lord al drogurilor în contextul evoluţiei crimei organizate din Mexic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stratfor: Cât de puţin importantă este evadarea „obraznică“ a unui lord al drogurilor în contextul evoluţiei crimei organizate din Mexic

  Evadarea liderului cartelului Sinaloa din Mexic, Joaquín „El Chapo“ Guzmán, de pe 11 iulie, dintr-o închisoare de maximă securitate, a atras atenţie pe plan internaţional. Natura „obraznică“ a evadării se adaugă legendelor care deja îl vizează pe Guzmán, însă evadarea are prea puţină importanţă pentru crima organizată din Mexic, al cărei impact asupra societăţii este mult mai mare decât un singur lord, notează Stratfor.

 • Stratfor: Instabilitatea Republicii Moldova ar putea constitui şansa României. Banca Naţională a României ajută sectorul bancar de la Chişinău
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stratfor: Instabilitatea Republicii Moldova ar putea constitui şansa României. Banca Naţională a României ajută sectorul bancar de la Chişinău

  Agenţia Stratfor constată o creştere a influenţei României în Republica Moldova, alături de sprijinul pentru apropierea de UE fiind amintită implicarea Băncii Naţionale a României într-un proiect de reformă a sistemului bancar de la Chişinău, zguduit recent de devalizarea mai multor bănci care pune în pericol stabilitatea economică a întregii ţări.

Modifică Setările