Stratfor: Asasinarea lui Boris Nemţov ar putea declanşa proteste în Rusia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Asasinarea lui Boris Nemţov ar putea declanşa proteste de amploare în Rusia FOTO AP
Asasinarea lui Boris Nemţov ar putea declanşa proteste de amploare în Rusia FOTO AP

Asasinarea liderului opoziţiei ruse Boris Nemţov, în noaptea de vineri spre sâmbătă, la Moscova, înaintea unui miting de amploare al opoziţiei, programat pentru duminică, ar putea declanşa o ripostă şi ar putea conduce la multiplicarea protestelor în Rusia, comentează agenţia Stratfor.

Nemţov este unul dintre membrii grupului recunoscut ca fiind anti-Putin, care îi include pe fostul magnat Mihail Hodorkovski, fostul premier Mihail Kasianov (Uniunea Populară Democrată), Garry Kasparov (coaliţia Cealaltă Rusia) şi Vladimir Rîjkov (Partidul Republican al Rusiei). Ca majoritatea acestor lideri, Nemţov are o reputaţie echivocă în Rusia. Mare parte din populaţie îl asociază pe Nemţov cu planul economic dezastruos al fostului preşedinte Boris Elţîn din anii '90. În acelaşi timp însă, Nemţov a trecut în tabăra anti-Kremlin a bloggerului anticorupţie Aleksei Navalnîi, care este considerat principalul lider al opoziţiei în Rusia.

Navalnîi şi susţinătorii săi intenţionează să organizeze mitinguri de amploare la Moscova şi în alte 14 oraşe ruseşti la 1 martie - prima demonstraţie de acest fel de la cele din 2011-2012 împotriva Kremlinului - care vor protesta faţă de acţiunile din Ucraina, înrăutăţirea situaţiei economice a ţării şi faţă de corupţia la nivel guvernamentale. Mitingul va fi condus de Navalnîi dar vor participa aproape toate grupurile de opoziţie, cu scopul de a aduce peste 100.000 de manifestanţi doar la Moscova. Protestul va fi cel mai important test pentru opoziţie, mai ales pe fondul creşterii popularităţii lui Putin.

Moartea lui Nemţov va face însă evenimentul şi mai important. Împuşcarea lui în plină stradă la Moscova va aduce o serie de teorii ale conspiraţiei în Rusia, deoarece Kremlinul aştepta de multă vreme să îl îndepărteze din calea sa pe Nemţov. Acesta din urmă a declarat presei cu câteva săptămâni în urmă că se teme că Vladimir Putin îl va ucide.

În orice caz, Kremlinul ştie că moartea lui Nemţov înaintea mitingului planificat pentru duminică ar putea avea repercusiuni şi ar putea genera şi mai multe proteste, comentează Stratfor, adăugând că este de urmărit amploarea protestelor de la 1 martie şi dacă Putin va putea menţine pacea. Aşa cum afirma Lenin, scopul terorismului este să creeze teroare. Moartea lui Nemţov a avut ca scop să creeze teroare. Întrebarea este cine vrea să o creeze, conchide Stratfor.

RusiaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite