
Muntele Pietricica, incendiat de „mâini inconştiente“. Autorii, posibil elevi
Un nou incendiu a izbucnit pe culmea Pietrica, cea care străjuie oraşul piatra Neamţ, cauza nedorirului incident fiind fumatul în locuri nepermise
Un nou incendiu a izbucnit pe culmea Pietrica, cea care străjuie oraşul piatra Neamţ, cauza nedorirului incident fiind fumatul în locuri nepermise
La numai două săptămâni după ce a devenit liberă şi a început să se bucure de tot ce o înconjura, ursoaica Masha s-a stins. Cauza morţii: un accident vascular.
În trecut se credea că, dacă te vizitează coşarul, vei avea noroc peste iarnă şi vei scăpa de incendii. Despre potcoavă, legenda spune că este aducătoare de noroc pentru că vrăjitoarele se tem de cai şi implicit de potcoave.
Un simbol misterios în forma unui „Z” alb a fost observat în februarie pe tancurile armatei ruse la startul războiului din Ucraina. Acelaşi simbol a apărut ulterior şi pe pancartele şi pe tricourile protestatarilor pro-ruşi.
Michele Mancini, un şofer italian de 52 de ani, a rămas fără serviciu pentru că nu vrea să se vaccineze. Se gândeşte să plece din Italia şi să se stabilească în Croaţia sau România.
Avram Iancu, eroul moţilor, o personalitate legendară a secolului al XIX-lea, a murit în mizerie, rătăcitor prin satele din Apuseni, alienat mintal şi doborât de mai multe boli. Deşi provenea dintr-o familie bogată, a rămas sărac lipit pământului.
Îl cunoaştem sub denumirile „A rond“ sau „Coadă de maimuţă“, iar vieţile noastre sunt de neconceput fără de simbolul @. Însă el are în spate o istorie de 500 de ani, iar principalul lui scop a fost, iniţial, unul comercial.
Un autoturism de colecţie, simbol al industriei automobilistice din România a fost restaurat de un botoşănean, cu rezultate incredibile. Maşina a fost dusă la RAR pentru verificări şi are aproape jumătate de secol.
Un bloc „comunist” din Braşov a fost pictat de o artistă, iar întregul proces a fost filmat pentru realizarea unui documentar despre România ultimelor trei decenii
Preşedintele francez Emmanuel Macron a încercat să-i convingă pe tinerii francezi să se vaccineze printr-o interacţiune pe TikTok. Efectul asupra campaniei de vaccinare este deocamdată incert, dar momentul a stârnit o mică isterie printre francezi. Motivul: bufniţa de pe tricoul lui Macron.
Pe motiv câ au devenit pericol public, simbolurile vechi de 150 de ani ale unui oraş vor fi eliminate în urma unei decizii radicale a autorităţilor. Măsura a stârnit controverse, în ciuda explicaţiilor ştiinţifice transmise de municipalitate.
O expoziţie cu furci de tors, unele vechi de sute de ani, poate fi vizitată la Muzeul de etnografie Vergu-Mănăilă din municipiul Buzău.
Arturo Di Modica, sculptorul celebrei statui-simbol de pe Wall Street, „Taur atacând” (Charging Bull) a murit vineri, în oraşul său natal din Sicilia. Vestea a fost anunţată de prietenii artistului care se lupta de mulţi ani cu cancerul.
Femeile din Egiptul Antic au fost primele care au folosit machiaj şi, implicit, rujul roşu. Încă de pe atunci, rujul roşu era un simbol al frumuseţii şi al sexualităţii. Pe de o parte, roşul este culoarea sângelui, a sănătăţii şi a fertilităţii, asociată femeilor puternice, dar, pe de altă parte poate aminti de moarte şi de pericol.
Primăria municipiului Galaţi anunţă că va amplasa opera ”Simbol” în sensul giratoriu de la intrarea în oraş dinspre Tecuci. Lucrările sunt programate pentru miercuri seara, după ora 20.00.
O locomotivă de epocă împodobeşte, din această săptămână, parcul învecinat gării şi depoului CFR din Simeria, pentru a aminti istoria îndelungată a oraşului feroviar.
O mini-expoziţie dedicată furcii de tors de pe Valea Sebeşului a fost vernisată marţi la Muzeul Naţional al Unirii (MNU) Alba Iulia, care deţine o colecţie bogată de exponate etnografice.
Hotelul Melody, una dintre clădirile-simbol ale Clujului, a fost vândut Fundaţiei Sapienţia, finanţată de guvernul maghiar, cu 5,6 milioane de euro. Primăria, Consiliul Judeţean şi Direcţia de Cultură Cluj, care aveau drept de preemţiune, au refuzat să cumpere clădirea istorică.
Elisabeta Rizea, născută în 28 iunie 1912, este un simbol al rezistenţei anticomuniste şi un model de curaj pentru toţi românii. În ciuda faptului că i-au smuls păul, i-au zdrobit genunchii şi au bătut-o cu bestialitate, „viteaza din Nuşcoara” nu i-a „vândut” pe partizanii anticomunişti. Tuturor celor care au vizitat-o după Revoluţie le spune să să scape ţara de comunism: „Trei zile dacă mai trăiesc, da’ vreau să ştiu că s-a limpezit lumea!’’
Florile sunt o parte importantă a vieţii noastre, fiind folosite pentru a marca aproape toate evenimentele cruciale: botez, nuntă, înmormântare. Se estimează că în lume există aproximativ 4 milioane de specii, iar fiecare îşi are propria poveste.
Gestul făcut de un bătrân din judeţul Iaşi în semn de mulţumire pentru cei care l-au ajutat a devenit simbol internaţional. Bătrânul a transmis, printr-o simplă împreunare a mâinilor deasupra capului, unitate şi recunoştinţă. Acum, acest gest apare în fotografiile trimise de militarii români din Mali şi Afganistan.
Palatul Cotroceni este iluminat, joi seară, în culorile drapelului italian, în semn de solidaritate cu Republica Italiană şi cu poporul italian.
Deşi personajul este, în marea majoritate a cazurilor, asimilat cu cel din nuvela omonimă a lui Panait Istrati, în realitate legenda Chirei Chiralina este foarte veche, fiind un fel de piatră de temelie metaforică a Brăilei.
Dragobetele este zeul tinereţii, al veseliei şi al iubirii, provenit din tradiţiile dacice şi sărbătorit în fiecare an pe 24 februarie. Obiceiul Dragobetelui se păstrează încă viu în unele sate din nordul şi vestul Olteniei, şi în funcţie de regiune poate avea şi alte denumiri precum "Cap de primăvară", "Logodnicul sau Însoţitul Păsărilor", "Dragostitele", "Ziua Îndrăgostiţilor", "Sânt Ion de primăvară" sau "Granguru".
Încă o clădire simbol din Băile Herculane îşi va schimba total aspectul. Este vorba despre Pavilionul 6, de lângă statuia lui Hercule, una dintre cele mai frumoase şi importante clădiri de patrimoniu din centrul staţiunii bănăţene. Până în 1960, în această clădire a funcţionat un sanatoriu militar care a purtat numele Regelui Ferdinand I.
La începutul acestui an, o mare parte din acoperişul uneia dintre clădirile celebre de patrimoniu din Herculane s-a prăbuşit. A fost momentul decisiv care a dus la o acţiune de salvare a imobilului.
Profesorul de istorie Iulian Toma ne explică, pe îndelete, cum a apărut expresia oximoronică şi cum s-a extins ea pe întreg globul, devenind, la mai toate popoarele, un simbol al chibzuinţei şi un izvor de poveşti moralizatoare.
Obiectul a fost donat oraşului de un om de afaceri , iar expunerea lui este al doilea pas făcut de municipalitatea gălăţeană în demersul de a adapta simbolistica urbană la istoria localităţii dunărene.
Statuia, dezvelită la 25 octombrie 1968, de Ziua Armatei, dată la care în anul 1944 Armata Română a intrat în oraşul Carei preluând controlul asupra întregului teritoriu pierdut în urma Dictatului de la Viena din 1940, a rămas în memoria colectivă ca fiind un monument al socialismului.
Trofeul Festivalului Naţional de Comedie de la Galaţi are, anul acesta, o formă restilizată. Conceput de artistul plastic Daniel Divrician, scenograf al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, trofeul Festivalului înfăţişează Arlechinul, unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale artelor spectacolului.