retete traditionale - ultimele știri
Ştiţi ce sunt pancovele, răchișele pe plită, cocioane, ori zama de pătură pârgălită cu pitoance ca la Budureasa? Aţi auzit de zama de șelată, de cici sau de moșocoarne? Bihorul are prima carte cu reţete tradiţionale locale, atât româneşti cât şi ale maghiarilor, slovacilor şi evreilor din judeţ.
Nelipsită de pe masa majorităţii românilor de sărbători, piftia tradiţională se face din urechi, cap şi picioare de porc.
Dintr-o combinaţie echilibrată de ardei, vinete şi roşii proaspete gospodinele din Ardeal obţin cea mai bună reţetă de zacuscă. Secretul unui preparat cu gust autentic este alegerea unor legume crescute la ţară, ecologic şi în ritmul lor natural.
Sărbătorile de iarnă sunt cel mai bun prilej pentru a fi alături de familie şi de prieteni, în jurul unei mese bogate. Ai multe zile în care să-i răsfeţi pe cei dragi cu preparate tradiţionale româneşti sau cu mâncăruri sofisticate de pe alte meleagu...
Papanaşii bucovineni sunt un desert tradiţional care strange familia şi prietenii la aceeaşi masă, în weekend sau în zi de sărbătoare. Din brânză de vaci, făină, dulceaţă şi smântână, deliciosul preparat va fi pe placul oricărui pofticios....
Atât de iubiţi de toată familia, celebrii papanaşi au o variantă de preparare puţin diferită în Bucovina. Aici gospodinele le-au dat o formă reinterpretată, cu mai puţine ingrediente dar la fel de gustoşi....
Dintr-o combinaţie echilibrată de ardei, vinete şi roşii proaspete gospodinele din Ardeal obţin cea mai bună reţetă de zacuscă. Una din cele mai populare conserve pentru iarnă se prepară alegând ingredinete de sezon de cea mai bună calitate....
Pentru nostalgicii care vor să se bucure din nou de gustul copilăriei, vă propunem reţeta cornuleţelor fragede cu nucă. Simplu de preparat, acestea vor strânge întreaga familie la masă....
Cunoscute sub denumirea de ”Pelincile Domnului” sau ”Pelincile lui Hristos”, turtele cu julfă (sămânţă de cânepă) sunt renumite în zona Moldovei, fiind pregătite de gospodine în zilele premergătoare Crăciunului, vestind, astfel, Naşterea Domnului.
Reţetă tradiţională
de scoverzi cu cartofi şi mujdei: secretele bunicii pentru preparatul
copilăriei
Pentru că este perioada postului, o reţetă recomandată este cea pentru scoverzile cu cartofi şi mujdei. Cu doar câteva ingrediente simple şi la îndemână, vă puteţi potoli foamea cu un preparat care cu siguranţă vă va aminti de copilărie....
Decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi, Petru Alexe, în colaborare cu doi dascăli de la aceeaşi facultate, profesorul Maricica Stoica şi asistentul universitar Cristian Dima, au lansat două cărţi interesante, prin care stu...
Jurnalistul, scriitorul şi realizatorul TV Radu Anton Roman, cunoscut şi pentru emisiunile sale pe teme culinare, descria borşul de vară cu bostănei sau dovlecei „ca o drăgosteală de vară, la ţară, cu o mândră mititică şi frumuşică, mai prin grâu, ma...
Gina Bradea, una dintre cele mai apreciate bloggeriţe de reţete tradiţionale moldoveneşti, şi-a lansat recent o carte-poveste despre arta culinară a românilor. Stabilită de câţiva ani în Italia, românca este un aprig promotor al tradiţiilor şi spune ...
O gustare rapidă şi delicioasă, cu origini în vremuri îndepărtate, poate reprezenta o soluţie pentru mesele în care vreţi să înlocuiţi banala pâine sau chiar sandvişul din pacheţelul copilului pentru şcoală.
O reţetă simplă, naturală şi delicioasă era bucuria copilăriei bunicilor, mai cu seamă în preajma sărbătorilor. Este vorba despre rulouri cu cremă de brânză şi smântână - sau slederi pe tulhean, cum li se spune în Sălaj.
Gastronomul Radu Anton Roman, un nume de referinţă în bucătăria românească, a consemnat şi îmbogăţit, printre altele, şi parte din reţetele legendarei Sanda Marin. Este şi cazul deliciosului borş românesc, preparat regăsit printre cele mai populare ş...
Unul dintre cele mai gustoase preparate făcute de gospodine este mâncărica de mazăre. Există însă o reţetă veche, din Ardeal, culeasă de regretatul Radu Anton Roman dintr-o carte de la început de secol, conform căreia preparatul capătă o savoare apar...
Caltaboşul este o specialitate preparată din măruntaie de porc. Spre deosebire de lebăr, caltaboşul conţine şi diferite măruntaie şi orez, iar reţetele diferă de la o regiune a ţării la alta. Secretul pentru un gust deosebit este dat de alegerea cond...
La Răşinari, satul copilăriei lui Emil Cioran, bucătăresele au un fel de mâncare nelipsit de pe masă la toate sărbătorile mari. Felicia Dăncăşiu, renumita bucătăreasă a satului, a explicat pentru “Adevărul” cum se face deliciosul preparat, dar şi cum...
Festivalul „Mai Dulce” revine cu o nouă ediţie. Pe 24 mai, amatorii de dulciuri vor avea parte de opt ore pline de distracţie şi de reţete tradiţionale pentru prepararea deserturilor. Evenimentul se află la a treia ediţie şi va avea loc în centrul ca...
Maestrul bucătar Horia Vîrlan a vorbit, la Adevărul Live, despre preparatele tradiţionale pentru masa de Crăciun şi despre originile acestora. Cele mai multe se regăsesc în cartea sa recent reeditată, „Bucatele noastre – reţete mai mult sau mai puţin...
Cine şi-ar fi imaginat că acum 100 de ani saşii bistriţeni obişnuiau toamna să îşi răsfeţe simţurile cu supă cremă de mere cu crutoane sau că deja celebra „varză a la Cluj” aduna saşii din Ardeal la sfârşit de săptămână în jurul mesei? Bucăţelele de ...
Oamenii trebuie să trăiască sănătos pentru a fi într-o relaţie bună cu Dumnezeu. Acesta este crezul pe care l-a urmat un medic veterinar, aplicând cu succes în alimentaţia zilelor noastre reţete folosite în urmă cu mii de ani....
Preparatele din carne atestate tradiţional din judeţul Vaslui sunt în pericol de a-şi pierde renumele. În prezent, în judeţul Vaslui sunt înregistrate 31 de preparate tradiţionale din carne , iar producătorii acestora au avut la dispoziţie nouă luni ...
După ce 16 ani a fost funcţionar public, Puiu Badea a dat lovitura cu murăturile sale în saramură: de trei ani este furnizor al reţelei Carrefour, iar cererea este de două ori mai mare în acest an...
Două tinere din Saschiz, judeţul Mureş, au scos din sertar reţetele bunicii pentru zacuscă, murături şi dulceaţă şi au creat un brand de bunătăţuri tradiţionale recunoscut la nivel internaţional....
Compoturi, gemuri, dulceţuri şi siropuri făcute după reţete tradiţionale de o familie de bucureşteni care a descoperit splendoarea Bărăganului în urmă cu 10 ani....
Ministrului Vasile Bumacov a precizat pentru sursa citată faptul că prin acest iarmaroc din zilele de 3 și 4 noiembrie se dorește testarea cererii în special pentru produsele organice....
Amatorii de preparate europene bogate în carne își pot încerca iscusința în ale deliciilor fine, preparate rapid. Recomandăm puiul rece marinat cu boabe de ienupăr și păstrăvul salmonat cu ierburi aromatice. Restul e plăcere!
Bucătăria Americii Centreale și cea sudamericană sunt cunoscute pentru varietatea impresionantă de arome, ornamentele pline de culoare și numărul imens de condimente și ingrediente, multe dintre ele specifice doar anumitor zone.
Sushi, urechi de lemn, preparate cu condimente exotice și zeci de rețete din India, China, Japonia și Thailanda vor face din bucătăria ta un templu al gusturilor rafinate.
Miercuri, 27 iunie, volumul „Reţete tradiţionale din Africa şi Orientul Mijlociu" va fi distribuit cu ziarul „Adevărul", la preţul de 39 lei. Pregătește-te pentru o călătorie inedită în lumea gusturilor exotice.
Ziarul „Adevărul Moldova" de miercuri, 30 mai, se va distribui împreună cu volumul 13 al colecţiei „Delicii în bucătărie", dedicat gastronomiei românești, la preţul de 39 de lei. Iubitorii de rafinamente culinare au un nou motiv să se bucure: Editura...
Delicatesele cu multe calorii, realizate după reţete tradiţionale, ca la bunica acasă, îi aşteaptă pe ieşeni până pe 16 octombrie, în parcarea din faţa mănăstirii ctitorită de Vasile Lupu...