Cum se face cea mai bună zacuscă ardelenească, reţetă ca la mama acasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zacusca
Zacusca

Dintr-o combinaţie echilibrată de ardei, vinete şi roşii proaspete gospodinele din Ardeal obţin cea mai bună reţetă de zacuscă. Una din cele mai populare conserve pentru iarnă se prepară alegând ingredinete de sezon de cea mai bună calitate.

Ingrediente:

·  5 kilograme gogoşari

·  5 kilograme ardei capia

·  5 kilograme vinete

·  2 kilograme ceapă

·  1 kilogram fasole uscată

·  1 litru suc de roşii

·  1-1/2 litru ulei

·  1 legătură frunze de ţelină

·  5 foi de dafin

·  sare

·  piper

·  zahăr

Mod de preparare, potrivit restaurantedelux.ro.

Se coc ardeii capia, gogoşarii şi vinetele pe flacăra aragazului, apoi se curăţă de coajă şi se lasă la scurs. Fasolea se spală şi se lasă la fiert în apă cu puţină sare, apoi se scurge şi se lasă la răcit. Legumele se dau prin maşina de tocat sau prin blender.

Ceapa se spală solzişori şi se căleşte în ulei încins, până devine aurie. Se adaugă ardeii, gogoşarii şi vinetele şi se lasă 5 minute după ce începe să fiarbă. Se adaugă sucul de roşii şi se lasă la fiert încă 10 minute. Se pune fasolea tocată, frunzele de dafin, frunzele de ţelină tocate mărunt şi se adaugă sare şi condimente după gust. Totul se fierbe bine, până când uleiul se ridică la suprafaţă.

Se încălzesc în cuptorul încins borcane curate de 400 mililitri, după care se umplu cu zacuscă. Borcanele se sterilizează timp de 30 de minute, cronometrând de la primul clocot. Acestea se şterg cu un prosop şi se depozitează într-un loc răcoros.

BucătăriePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite