
Daţi-ne paşaport de vaccinare!
Israelul ne arată cum funcţionează treaba cu paşaportul de vaccinare. Dar UE riscă să eşueze în această chestiune simplă în sine, din cauza propriei sale complexităţi, crede Bernd Riegert.
Israelul ne arată cum funcţionează treaba cu paşaportul de vaccinare. Dar UE riscă să eşueze în această chestiune simplă în sine, din cauza propriei sale complexităţi, crede Bernd Riegert.
Dacă ai văzut filmul „Terminalul”, cu Tom Hanks în rolul principal, este bine să ştii că povestea prezentată se bazează pe un caz real, cel al unui bărbat care a rămas blocat într-un aeroport timp de 18 ani.
Suedia şi Danemarca vor să introducă un paşaport de vaccinare digital pentru a facilita libertatea de mişcare. Ce planuri au alte ţări? Comisia pentru Etică din Germania s-a pronunţat împotriva unui asemenea certificat.
Paşaportul de vaccinare ar putea deveni în curând obligatoriu pentru toţi cei care doresc să călătorească în străinătate, iar ideea este agreată mai ales de ţările a căror economie depinde de turism. Există însă şi state europene care se opun certificatului Covid.
Autorităţile daneze au anunţat că în 3 sau 4 luni vor avea pregătit un paşaport digital pentru cei care au fost vaccinaţi anticoronavirus cu scopul de a accelera redeschiderea activităţilor. În Germania, o platformă de evenimente intenţionează să vândă biletele la evenimente doar persoanelor vaccinate.
BNR a publicat lista celor 49 de instituţii financiare de la Londra care operau în România în baza unui paşaport european şi care acum trebuie să înceteze ativitatea ca urmare a Brexitului.
Noi condiţii de călătorie, studii, muncă şi afaceri intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021 pentru cetăţenii Uniunii Europene, implicit pentru români, în relaţia cu Marea Britanie, odată cu părăsirea Blocului Comunitar de către Regatul Unit.
Cu viaţa profesională şi cea personală acum complet interconectate, acţiunile online influenţează direct lumea reală. Unul dintre cele mai afectate domenii în acest sens este comunicarea şi schimbul de informaţii cu caracter personal, deoarece detaliile utilizatorului pot fi utilizate împotriva acestuia.
Un document ajuns viral pe reţelele de socializare a stârnit reacţii dure la adresa angajaţilor Serviciului Public Comunitar de Paşapoarte din Bucureşti. Aceştia au dat un răspuns halucinant unei femei care a solicitat să-i fie eliberat un paşaport simplu electronic pentru copilul său.
Legendarul brazilian, în vârsta de 40 de ani, a ajuns să-şi sărbătorească inclusiv ziua de naştere după gratii, după ce a intrat în Paraguay, folosind un paşaport fals.
Ministerul Afacerilor de Interne schimbă programul de eliberare a cărţilor de identitate, paşapoartelor, permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare. De asemenea, programul de lucru cu publicul la Ministerul Afacerilor Interne este modificat.
Poliţiştii de frontieră depistează, zilnic cetăţeni români sau străin care, fie se legitimează cu documente de călătorie false, fie prezintă documente autentice care aparţin altor persoane, în speranţa că asemănarea cu titularul cărţii de identitate le va permite continuarea călătoriei ilegale. Astfel, în prima lună a anului 2020, poliţiştii de frontieră au depistat, în punctele de trecere, 35 de documente de călătorie false.
Timpul de aşteptare la ghişeu pentru eliberarea paşapoartelor a scăzut în 2019 faţă de 2018 şi numărul de documente de călătorie eliberate a crescut, anunţă Ministerul Afacerilor Interne, care precizează că în 2019 au fost eliberate, la nivel naţional, 1.591.256 paşapoarte simple electronice, cu 16,3% mai multe decât în 2018.
Poliţistul britanic însărcinat cu protecţia lui David Cameron şi-a uitat pistolul şi paşaportul său şi al fostului premier britanic în toaleta unui avion, semănând panică, dezvăluie presa britanică, relatează AFP.
Liudmila Samsonova, în vârstă de 21 de ani, va juca în premieră pe tabloul principal la Australian Open, după ce vineri şi-a încheiat evoluţia în calificări cu o victorie 6-4, 2-6, 7-5 în faţa reprezentantei Chinei, Wang Xiyu, în vârstă de doar 18 ani, campioana din 2018 a probei junioarelor la US Open.
Noii cetăţeni germani s-ar putea confrunta brusc cu probleme în ţara strămoşilor, care continuă să îi considere cetăţenii lor. Reglementările privind cetăţenia sunt foarte diverse la nivel internaţional. O analiză.
Perioada vacanţelor este în toi şi de cele mai multe ori, când alegem destinaţiile unde să ne relaxăm, avem nevoie şi de un paşaport. Fie că actul este eliberat pentru adulţi sau pentru minori, pentru a-l obţine trebuie mai întâi să vă programaţi pe site-ul Prefecturii judeţului de care aparţineţi.
Olanda şi Canada au lansat miercuri un proiect pilot care permite pasagerilor să călătorească fără paşapoarte între cele două ţări, folosind în schimb identificarea digitală prin intermediul telefoanelor mobile, relatează Reuters.
Instituţia Prefectului judeţului Prahova informează cetăţenii cu privire la modificarea programului de lucru cu publicul în cadrul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) anunţă că va lua măsuri suplimentare pentru reducerea aglomeraţiei la Direcţia Paşapoarte pe perioada verii.
Felul în care este organizat votul în diaspora este un dezastru. Cu siguranţă sunt necesare mai multe secţii de vot în diaspora. Dar ceea ce pare o simplă problemă de logistică electorală, cu o soluţie la fel de simplă („să deschidem mai multe secţii“), este, de fapt, o manifestare a unei probleme mai complexe.
Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, anunţă creşterea gradului de digitalizare la nivel naţional. Potrivit unui acord semnat între Ministerul Comunicaţiilor şi Ministerul de Interne, cartea de identitate, paşaportul, permisul de conducere şi înmatricularea maşinilor vor fi făcute online.
Metoda este folosită în special de basarabenii şi ucrainenii care vor să intre în România (iar de aici în restul Europei) dar nu au cetăţenia unui stat UE. Cei care folosesc metoda speră că poliţiştii de frontieră români, de la graniţa de est, nu vor fi la fel de atenţi la cărţile de identitate bulgăreşti ca la cele româneşti, deci nu vor descoperi falsurile.
Solicitanţii de paşapoarte electronice pot să erifice, de acum, care este statusul cererii de emitere a documentului, în timp real. Direcţia Generală de Paşapoarte a pus la dispoziţie o aplicaţie în acest sens, informează Instituţia Prefectului Maramureş.
Mai e o lună şi ceva până vom intra în anul 2019, însă în România se petrec, în continuare, faze demne de Evul Mediu.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că Guvernul a aprobat o serie de modificări legislative pentru simplificarea procedurilor şi reducerea termenelor pentru obţinerea paşaportului. Astfel, termenul de eliberare a paşapoartelor simple electronice se reduce la 15 zile lucrătoare, în cazul cererilor depuse în ţară, şi la 45-60 de zile lucrătoare, în cazul celor depuse în alte state.
Începând cu data de 10 octombrie, sunt eliberate paşapoarte valabile pentru zece ani, pentru titularii care au împlinit vârsta de 16 ani. Preţurile documentelor au rămas aceleaşi, transmite IPN.
„Acasă“ a avut mult timp înţelesul de „patria mamă“. Era, pe undeva, un termen învechit, demodat, cel puţin pentru germani. Dar migranţii văd lucrurile altfel. Pentru că ei au două locuri pe care le numesc „acasă“.
Fie că este vorba de anunţarea băncii că plecaţi din ţară, confirmarea că lăsaţi casa în siguranţă sau descărcarea unor aplicaţii utile călătoriei, toate acestea vă pot face vacanţa mult mai relaxantă.
Precizăm că paşaportul simplu electronic se livrează la domiciliu/reşedinţă prin curierat – PRORIPOST, în termen de 14 zile calendaristice. Informaţiile legate de emiterea paşapoartelor se găsesc pe site, iar programarea se face on-line pe www.epasapoarte.ro.