
Cealaltă Meghan. Cine a fost Wallis Simpson, prima femeie care a zguduit monarhia britanică
Numele lui Wallis Simpson răsună, din nou, îngrijorător în urechile celor care cunosc trecutul mai puţin confortabil al monarhiei engleze.
Numele lui Wallis Simpson răsună, din nou, îngrijorător în urechile celor care cunosc trecutul mai puţin confortabil al monarhiei engleze.
Scrisorile pe care regele Carol I şi regina Elisabeta şi le-au trimis din perioada logodnei până la finalul vieţii dezvăluie un cuplu care nu avea parte numai de momente de tandreţe, ci şi de griji şi frici. Îi preocupau şi fericirea şi tristeţile celuilalt, dar şi probleme de anvergură: războiul, relaţiile cu liderii politici şi cum să înţeleagă o societate pe care doreau să o reformeze.
Mii de oameni au protestat faţă de guvern la Bangkok, sâmbătă, el cerând şi reformarea monarhiei, relatează Reuters.
Miron Cristea a fost un om care s-a închinat puterii – celei divine şi celei lumeşti deopotrivă. A fost acolo când românii au avut nevoie de îndrumare, dar afirmaţiile antisemite, aprobarea pedepsei cu moartea şi susţinerea dictaturii carliste i-au întunecat aura. Înainte de a fi primul patriarh al României, Miron Cristea a fost omul vremurilor sale.
Echipa PSD Curtea de Argeş a stârnit revolta a numeroşi oameni după ce a realizat un clip electoral filmat chiar pe treptele necropolei regale, acolo unde sunt îngropaţi Regele Mihai, Regina Ana, Regele Carol al II-lea si Regina Elena.
Barbados şi-a anunţat intenţia de a o înlătura pe regina Elisabeta a II-a şi de a deveni republică până în noiembrie 2021.
Monarhia thailandeză a fost considerată multă vreme asemănătoare lui Dumnezeu, însă peste 10.000 de protestatari antiguvernamentali care au ieşit duminică pe străzi spun că a venit timpul schimbării.
Mai mulţi protestatari au cerut duminică abolirea monarhiei spaniole după plecarea bruscă din ţară a fostului rege Juan Carlos săptămâna trecută pe fondul unui scandal de corupţie, relatează luni Reuters.
Au trecut 150 de ani de când liberalii radicali au trăit câteva ore iluzia că l-au detronat pe regele Carol I, într-o mişcare conspirativă cunoscută drept Republica de la Ploieşti, care a fost luată în derâdere de marii scriitori ai vremii, precum I.L. Caragiale şi Mihai Eminescu
Fostul rege Juan Carlos al Spaniei le-a comunicat prietenilor că a plecat în exil doar temporar, susţine presa spaniolă preluată de Reuters. ''Nu sunt în vacanţă şi nu părăsesc Spania. Este doar o paranteză'', le-a scris el într-un mesaj, potrivit ziarului La Vanguardia.
România interbelică sărbătorea, în 10 mai, Ziua Regelui. Despre Mihai I îşi amintesc doi nemţeni, care au avut prilejul să îl cunoască.
O multitudine de imagini de epocă poartă semnătura electronică a unui foarte cunoscut colecţionar român - Photo Historia, alias medicul Sorin Nica. El oferă publicului şansa de a se conecta la o lume apusă, pe care contemporanii o apreciază din ce în ce mai mult - pentru eleganţă, rafinament, bun gust şi valori care nu se demodează niciodată.
5 decembrie va rămâne, pentru o vreme cel puţin, data din calendar la care ne-a părăsit ultimul rege. În urmă cu doi ani, Mihai I pleca pentru totdeauna dintre noi, lăsând în urma sa o istorie aproape seculară, o familie îndurerată, dar şi divizată, şi o naţiune care nu a ştiu niciodată când e momentul să facă o alegere inspirată pentru viitorul ei.
La 71 ani de la instaurarea Republicii, avem nevoie de un restart, iar modelul francez este un bun exemplu de a crea A Treia Republică, inclusiv cu ajutorul familiei regale şi a monarhiştilor.
Actorul Victor Rebengiuc, escortat de reprezentanţi ai Asociaţiei Tradiţia Militară, a depus, sâmbătă, în Sala „Memorie” a HUB-ului FNT (Hanul Gabroveni), Coroana Regală (copia fidelă a Coroanei de oţel) – simbolul puterii monarhice, care cu aproape un an în urmă îl însoţea pe Regele Mihai pe ultimul său drum.
O doamnă îmbrăcată într-un costum violet, cu chipul ascuns parţial de o voaletă, a stârnit curiozitate în rândul celor prezenţi la cununia religioasă a fostului principe Nicolae cu Alina Binder. Doamna a stat în permanenţă alături de mire în biserică şi a părut că a preluat pentru acest moment special rolul mamei lui Nicolae.
La patru ani de la abdicare, Juan Carlos I al Spaniei este implicat într-un nou scandal. Acuzaţiile sunt grave, iar sursa lor este chiar fosta sa amantă, o bogată aristocrată germană.
Într-o Românie tradiţională profund marcată de figura bărbatului dominant, autoritar şi impulsiv, de aproape 30 de ani femeile românce au în faţa ochilor un model de eleganţă, stil, rafinament, graţie şi feminitate. Un model de femeie devotată naţiunii, cauzelor sociale şi educaţionale, o personalitate cu o educaţie şi o experienţă de viaţă extrem de valoroasă.
La şapte decenii distanţă, destinul îşi arată ironia: ne aflăm în locul în care Mihai I a fost forţat să abdice, descendenţii Regelui sunt aici, reprezentanţii Statelor Unite, aliaţii Suveranului, sunt şi ei de faţă. Lipsesc însă complotiştii comunişti, pe care istoria i-a învins.
Nu sunt monarhist, repet, dar nu pot să nu scot în lumină cu admiraţie virtutea funeraliilor naţionale regale de a răscoli sufletul unei ţări întregi şi de a o solidariza nobil în smerenia şi preţuirea şi respectul şi recunoştinţa meritate faţă de un Rege adevărat, modest şi cuminte şi înţelept şi răbdător devotat în dragostea şi slujirea faţă de neamul nostru.
Funerariile Regelui Mihai au arătat cum ar fi putut fi o Românie monarhică, dacă istoria ar fi luat un alt curs după 1989.
Preşedintele Klaus Iohannis a explicat, la o întâlnire cu jurnaliştii, poziţia sa referitoare la monarhie. Şeful statului a subliniat că, din punct de vedere constituţional, nu se poate organiza un referendum pentru trecerea la monarhie.
Lecţia numărul unu pe care PSD a învăţat-o în politică a fost diversiunea. Din decembrie 1989 şi până astăzi membrii acestei formaţiuni politice au excelat în a crea realităţi paralele, inclusiv conceptul statului paralel pe care îl vântură astăzi. Monarhia pesedistă este un concept asupra căruia trebuie să medităm, după cum spune Niculae Bădălău, preşedintele executiv al PSD.
Şi-au sacrificat ei, mai marii PSD-ului ziua de duminică, şi-au suflecat mânecile, au luau abacul, şi-au pus cotierele, au luat creionul chimic şi s-au apucat de făcut ceea ce sperau să fie calculele finale.
Horrible dictu (et auditu): nimic nu o poate salva! Dar, precum în bancul cu bătrânica pe care o treceau cu toţii strada, deşi ea nu voia, poate că nici nu e nevoie, ne-au salvat geografia şi istoria. Existăm, slavă Domnului, poate mai bine chiar decât o merităm! Cât despre monarhia constituţională, aceasta este o variantă pe cât de superioară republicii, pe atât de iluzorie. Din nefericire.
Premierul Mihai Tudose a declarat, luni, că el este republican, răspunzând astfel unei întrebări referitoare la posibilitatea organizării unui referendum pe tema monarhiei, în contextul afirmaţiei preşedintelui executiv al PSD, Niculae Bădălău.
Preşedintele executiv al PSD, Niculae Bădălău, şi preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, susţin convocarea unui referendum pe tema monarhiei, în contextul simpatiei manifestate de români faţă de Casa Regală la funeraliile Regelui Mihai. Referendumul pentru monarhie ar putea fi convocat simultan cu referendumul pentru familia tradiţională. Revenirea la monarhie ar scuti PSD de prezidenţiale, alegeri pierdute în 2004, 2009 şi 2014.
Pentru cîteva zile de fast şi emoţie, budoarul istoric s-a deschis şi a scos la vedere seretele unei gramatici sufleteşti derutante: românismul. Traducerea acestei forme de viaţă şi gîndire nu e imposibilă dar îşi vătămează, de regulă, autorul.
Funeraliile regelui Mihai, al cărui model de comportament politic va rămâne intangibil, au scos la iveală o altă „calitate” a comunităţii noastre, gândirea retroactivă. După ce zeci de ani regele a fost respins, ignorat şi marginalizat, acum românii şi-au descoperit efuziunea monarhistă. Ceasul al doisprezecelea, la care se trezesc întotdeauna românii este, încă o dată, tardiv.
Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă seara, un scurt mesaj referitor la Regele Mihai, după slujba de înmormântare care a avut loc la Catedrala Patriarhală din Bucureşti.