Stiri despre fascism

  101 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • VIDEO Strănepotul lui Mussolini vrea în Parlamentul
European
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Strănepotul lui Mussolini vrea în Parlamentul European

  Caio Giulio Cesare Mussolini, strănepotul lui „Il Duce“, creatorul şi conducătorul Italiei fasciste (1922 - 1943), şi-a anunţat candidatura la alegerile europarlamentare pe lista partidului naţionalist-conservator Fraţii Italiei.

 • 14 caracteristici ale fascismului. O listă de Umberto Eco
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  14 caracteristici ale fascismului. O listă de Umberto Eco

  Umberto Eco, romancier şi semiotician, a precizat, într-un eseu din 1995, că „Nazismul a fost unul singur“, precum şi că „jocul fascist se poate desfăşura în diverse moduri, ceea ce nu schimbă numele jocului“. De asemenea, Eco a prezentat 14 trăsături ale „Fascismului Etern“, printre ele, respingerea modernismului şi apelul la frustrarea socială.

 • Fascismul ca
permanenţă a istoriei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fascismul ca permanenţă a istoriei

  Un teribil avertisment asupra esenţei fasciste a luptei pentru putere lansează regizorul Andrei Şerban în noua sa producţie, „Richard al III-lea“ de la Teatrul Bulandra, cu atât mai necesar în condiţiile degradării accentuate a climatului politic, la noi şi în întreaga lume, Occidentul de data aceasta nemaifăcând excepţie.

 • Scriitorul de la care Mussolini a învăţat ce e fascismul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scriitorul de la care Mussolini a învăţat ce e fascismul

  Unul dintre cei mai extravaganţi scriitori ai Europei de la începutul secolului XX a fost Gabriele D’Annunzio, aventurile sale amoroase punându-i, de multe ori, opera în umbră. D’Annunzio a fost însă şi unul dintre primii politicieni naţionalişti ai Italiei, fiind o sursă de inspiraţie pentru Mussolini care i-a preluat multe dintre obiceiurile publice.

 • Roger Waters i-a numit pe Bolsonaro şi Trump „neofascişti“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Roger Waters i-a numit pe Bolsonaro şi Trump „neofascişti“

  Roger Waters, fostul lider al formaţiei Pink Floyd, le-a cerut alegătorilor „să nu voteze pentru neofascişti ca (Jair) Bolsonaro şi (Donald) Trump“, preşedintele ales al Braziliei şi şeful SUA, vineri, în timpul unei conferinţe de presă la Montevideo, potrivit AFP.

 • Suferim de sindrom fascistoid în Europa?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Suferim de sindrom fascistoid în Europa?

  Dacă definim fascismul ca revoluţie conservatoare, răspunsul este afirmativ. Cu ochiul azi la Brazilia, o democraţie ce votează un preşedinte cu astfel de profil, observăm că poza tranşantă a acestui stil de a face politică, precum şi sloganurile şi protagoniştii săi tot mai aventurieri câştiga simpatizanţi şi voturi. Atât în lume, cât şi în Europa.

 • Erdogan tună şi fulgeră la adresa Israelului: „Cea mai fascistă şi rasistă ţară din lume“. Netanyahu nu a rămas dator
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Erdogan tună şi fulgeră la adresa Israelului: „Cea mai fascistă şi rasistă ţară din lume“. Netanyahu nu a rămas dator

  Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat Israelul drept „cea mai sionistă, fascistă şi rasistă ţară din lume”, arătându-se revoltat de recent adoptata lege privind „statul-naţiune al poporului evreu”, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a replicat acuzându-l pe liderul de la Ankara de masacrarea sirienilor şi kurzilor, potrivit Reuters.

 • Politică şi similitudini
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Politică şi similitudini

  Editura „Humanitas” a lansat în iunie, cu ocazia Bookfest, primele două volume din „Jurnalul unei epoci” al lui Denis de Rougemont. Intelectualul elveţian de mare anvergură, întemeietor al personalismului, cunoscut deopotrivă ca autor al unor cărţi fundamentale.

 • Cum se naşte fascismul VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum se naşte fascismul VIDEO

  Prin filmul său „Atelierul“, reputatul regizor francez Laurent Cantet avertizează asupra faptului că problemele prea multă vreme nerezolvate şi ignorate de politicieni ale societăţii occidentale pot fi baza unor soluţii radicale ad-hoc, ale unor persoane altfel de bună-credinţă.

 • Războiul cultural din Europa şi umbra lui Hitler (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Războiul cultural din Europa şi umbra lui Hitler (I)

  La 73 de ani de la încheierea celui de-a Doilea Război Mondial şi la peste 60 de ani de la fondarea Comunităţii Economice Europene, precursoarea actualei UE, tema celui de-al Doilea Război Mondial rămâne constantă, şi uneori răbufneşte la suprafaţă în Europa. Adesea, tema războiului este utilizată ca argument în dezbateri politice fără nicio legătură cu marea conflagraţie mondială.

 • Cum a ajuns Memorialul Victimelor Holocaustului platou de filmare
pentru formaţii muzicale VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum a ajuns Memorialul Victimelor Holocaustului platou de filmare pentru formaţii muzicale VIDEO

  Memorialul Victimelor Holocaustului, aflat în centrul Capitalei, a fost folosit ca decor în mai multe videoclipuri muzicale. Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel“ care administrează memorialul, a declarat pentru „Adevărul“ că artiştii nu au avut acordul instituţiei pentru a filma, iar de vină sunt paznicii monumentului.