Stiri despre fascism

  117 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Istoria Gărzii de Fier.
Un fascism românesc
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Istoria Gărzii de Fier. Un fascism românesc

  Palingeneza naţionalistă, asociată cu iconografia folclorică a unui imaginar paradis social şi cultural originar, care invocă necesitatea unei reînvieri fundamentată pe o mişcare politică de tip nou, pe stat, biserică, Coroană, tradiţie şi regenerare biologică reprezintă ancora fundamentală a analizei istoricului francez de origine română Traian Sandu intitulată „Istoria Gărzii de Fier. Un fascism românesc” (Chişinău, Editura Cartier, 2019).

 • Istoria ideilor în oglindă: socialism şi fascism interbelic
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Istoria ideilor în oglindă: socialism şi fascism interbelic

  Un volum de istorie a ideilor politice interbelice a văzut lumina tiparului anul acesta, în cadrul colecţiei Memoriu şi Patrimoniu Universitar a editurii Universităţii din Bucureşti. Volumul este semnat de profesorul Florin Müller şi se intitulează „Socialism şi fascism în România. Către o istorie intelectuală”.

 • Orban, mesaj de 23 august: Post-comuniştii încă vor să blocheze democraţia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Orban, mesaj de 23 august: Post-comuniştii încă vor să blocheze democraţia

  Premierul Ludovic Orban a declarat duminică, în mesajul cu ocazia Zilei comemorării victimelor fascismului şi comunismului, că încă există încercări ale unor formaţiuni politice de factură post comunistă de a bloca democraţia sau de a schimba direcţia aleasă de români.

 • Bundeskalifat Deutschland
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Bundeskalifat Deutschland

  Dispariţia politicii democratice în Occident nu putea deveni fapt fără participarea Angelei Merkel - plicticoasa întrupare germană a derutei din care Europa îşi trage ultima certitudine înainte de cădere.

 • O Americă nebună, nebună, nebună...
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  O Americă nebună, nebună, nebună...

  Am petrecut recent un weekend, un fel de „city break“, la Craiova, invitat de Teatrul Naţional din localitate. Motivul principal: o nouă reprezentaţie cu „Radio“, spectacolul montat de Bobi Pricop după textul clasic al lui Eric Bogosian despre America anilor ’80. Plimbându-mă prin Cetatea Băniei, mi s-a părut un loc complex, cu un farmec inedit faţă de restul ţării, şi voi reveni în aprilie, la Festivalul Shakespeare.

 • Ungaria - încă un pas spre reabilitarea regimului horthyst. Noul plan de învăţământ readuce în literatură scriitori fascişti şi nyilaşişti
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ungaria - încă un pas spre reabilitarea regimului horthyst. Noul plan de învăţământ readuce în literatură scriitori fascişti şi nyilaşişti

  Un nou scandal de natură ideologică a izbucnit în ultima perioadă în Ungaria. Continuând tendinţa de idealizare a regimului Horthy, obiectiv asumat de guvernul Fidesz şi de premierul Viktor Orban,  de curând a fost dat publicităţii noul Plan Naţional de Bază pentru Învăţământ care modifică orientarea educaţiei şcolare.

 • Derapaj. Claudiu Năsui, liderul USR Bucureşti, i-a numit pe contestatarii din partid „cămăşile negre“, aluzie la fascism
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Derapaj. Claudiu Năsui, liderul USR Bucureşti, i-a numit pe contestatarii din partid „cămăşile negre“, aluzie la fascism

  Deputatul Claudiu Năsui, noul preşedinte al organizaţiei USR Bucureşti, i-a numit „cămăşi negre“ pe colegii de partid care au contestat excluderea lui Oli Ardelean din USR, susţin surse politice pentru Adevărul. „Cămăsile negre“ formau grupul paramilitar fidel liderului fascist Benito Mussolini. În replică, mai mulţi membri USR i-au cerut demisia lui Năsui.

 • Ţările baltice protestează faţă de decizia Rusiei de a celebra eliberarea acestor state de către trupele sovietice. Pe 31 august Moscova sărbătoreşte „eliberarea” Bucureştiului
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ţările baltice protestează faţă de decizia Rusiei de a celebra eliberarea acestor state de către trupele sovietice. Pe 31 august Moscova sărbătoreşte „eliberarea” Bucureştiului

  Estonia, Letonia şi Lituania au anunţat în această săptămână că i-au convocat pe reprezentanţii diplomatici ruşi în capitalele lor pentru a protesta faţă de planul Moscovei de a celebra eliberarea acestor state de fascişti de către trupele sovietice, dar acest moment pentru ţările baltice înseamnă totodată ocupaţia de către Uniunea Sovietică. Pe 31 august, Moscova va sărbători „eliberarea” Bucureştiului.

 • Fascismul – o ideologie moartă?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fascismul – o ideologie moartă?

  Stânga progresistă ne spune, iar şi iar, că „facismul“ este întotdeauna apanajul duşmanilor ei de idei. Oricine nu susţine agenda progresist-globalistă este definit, a priori, drept „fascist“.

 • VIDEO Strănepotul lui Mussolini vrea în Parlamentul
European
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Strănepotul lui Mussolini vrea în Parlamentul European

  Caio Giulio Cesare Mussolini, strănepotul lui „Il Duce“, creatorul şi conducătorul Italiei fasciste (1922 - 1943), şi-a anunţat candidatura la alegerile europarlamentare pe lista partidului naţionalist-conservator Fraţii Italiei.

 • 14 caracteristici ale fascismului. O listă de Umberto Eco
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  14 caracteristici ale fascismului. O listă de Umberto Eco

  Umberto Eco, romancier şi semiotician, a precizat, într-un eseu din 1995, că „Nazismul a fost unul singur“, precum şi că „jocul fascist se poate desfăşura în diverse moduri, ceea ce nu schimbă numele jocului“. De asemenea, Eco a prezentat 14 trăsături ale „Fascismului Etern“, printre ele, respingerea modernismului şi apelul la frustrarea socială.

 • Fascismul ca
permanenţă a istoriei
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Fascismul ca permanenţă a istoriei

  Un teribil avertisment asupra esenţei fasciste a luptei pentru putere lansează regizorul Andrei Şerban în noua sa producţie, „Richard al III-lea“ de la Teatrul Bulandra, cu atât mai necesar în condiţiile degradării accentuate a climatului politic, la noi şi în întreaga lume, Occidentul de data aceasta nemaifăcând excepţie.

 • Scriitorul de la care Mussolini a învăţat ce e fascismul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Scriitorul de la care Mussolini a învăţat ce e fascismul

  Unul dintre cei mai extravaganţi scriitori ai Europei de la începutul secolului XX a fost Gabriele D’Annunzio, aventurile sale amoroase punându-i, de multe ori, opera în umbră. D’Annunzio a fost însă şi unul dintre primii politicieni naţionalişti ai Italiei, fiind o sursă de inspiraţie pentru Mussolini care i-a preluat multe dintre obiceiurile publice.

 • Roger Waters i-a numit pe Bolsonaro şi Trump „neofascişti“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Roger Waters i-a numit pe Bolsonaro şi Trump „neofascişti“

  Roger Waters, fostul lider al formaţiei Pink Floyd, le-a cerut alegătorilor „să nu voteze pentru neofascişti ca (Jair) Bolsonaro şi (Donald) Trump“, preşedintele ales al Braziliei şi şeful SUA, vineri, în timpul unei conferinţe de presă la Montevideo, potrivit AFP.

 • Suferim de sindrom fascistoid în Europa?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Suferim de sindrom fascistoid în Europa?

  Dacă definim fascismul ca revoluţie conservatoare, răspunsul este afirmativ. Cu ochiul azi la Brazilia, o democraţie ce votează un preşedinte cu astfel de profil, observăm că poza tranşantă a acestui stil de a face politică, precum şi sloganurile şi protagoniştii săi tot mai aventurieri câştiga simpatizanţi şi voturi. Atât în lume, cât şi în Europa.

 • Erdogan tună şi fulgeră la adresa Israelului: „Cea mai fascistă şi rasistă ţară din lume“. Netanyahu nu a rămas dator
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Erdogan tună şi fulgeră la adresa Israelului: „Cea mai fascistă şi rasistă ţară din lume“. Netanyahu nu a rămas dator

  Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a calificat Israelul drept „cea mai sionistă, fascistă şi rasistă ţară din lume”, arătându-se revoltat de recent adoptata lege privind „statul-naţiune al poporului evreu”, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a replicat acuzându-l pe liderul de la Ankara de masacrarea sirienilor şi kurzilor, potrivit Reuters.

 • Politică şi similitudini
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Politică şi similitudini

  Editura „Humanitas” a lansat în iunie, cu ocazia Bookfest, primele două volume din „Jurnalul unei epoci” al lui Denis de Rougemont. Intelectualul elveţian de mare anvergură, întemeietor al personalismului, cunoscut deopotrivă ca autor al unor cărţi fundamentale.

 • Cum se naşte fascismul VIDEO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cum se naşte fascismul VIDEO

  Prin filmul său „Atelierul“, reputatul regizor francez Laurent Cantet avertizează asupra faptului că problemele prea multă vreme nerezolvate şi ignorate de politicieni ale societăţii occidentale pot fi baza unor soluţii radicale ad-hoc, ale unor persoane altfel de bună-credinţă.

Modifică Setările