Premierul italian, criticat de opoziție după scandările fasciste provocate de tinerii din partidul său

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Partidele italiene de opoziție au atacat-o pe prim-ministrul Giorgia Meloni, după ce un site de investigații a publicat clipuri video și mesaje care arată membri ai componentei de tineret a partidului său de extremă-dreapta participând la scandări fasciste, saluturi naziste și vociferări antisemite.

foto Georgia Meloni
Meloni, criticată de opoziție după scandările fasciste ale tinerilor din partid FOTO Profimedia

Reporterii sub acoperire de pe site-ul de investigații Fanpage s-au infiltrat în grupuri și forumuri de chat utilizate de membri ai Tineretului Național, aripa de tineret a partidului Frații Italiei al lui Meloni, transmite The Guardian.

Fanpage a publicat clipuri în care membrii Tineretului Național scandează „Duce” - o referire la Benito Mussolini - și „Sieg Heil” și se laudă cu legăturile lor familiale cu figuri istorice legate de terorismul neofascist.

Meloni nu a comentat încă ancheta, provocând critici din partea partidelor de opoziție, inclusiv Mișcarea Cinci Stele (M5S) și Partidul Democrat. Alianța Verzilor și a Stângii a cerut dizolvarea mișcării de tineret.

Luni, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat: „Punctul de vedere al Comisiei Europene și al președintelui Ursula von der Leyen cu privire la simbolismul fascismului este foarte clar: nu credem că este adecvat, îl condamnăm, credem că este greșit din punct de vedere moral”.

Doi membri ai Tineretului Național au demisionat joi, inclusiv unul care și-a exprimat dorința într-o discuție pe WhatsApp de a vota „pentru Mussolini de trei ori” la alegerile europene și a făcut remarci depreciative despre persoanele de culoare.

Un alt membru a postat într-un grup de chat: „Evreii sunt o rasă și îi disprețuiesc”.

Președintele comunității evreiești din Roma, Victor Fadlun, a cerut să fie luate „măsuri adecvate” după rapoartele Fanpage. „Este imperativ ca societatea și instituțiile să reacționeze ferm împotriva tuturor formelor de ură și discriminare”, a scris el pe X.

Giovanni Donzelli, deputat și organizator al partidului Frații Italiei, a declarat joi: „Reiterăm, în Frații Italiei nu există loc pentru rasiști, extremiști și antisemiți. Declarațiile auzite în videoclipurile diseminate care arată membri ai partidului nostru folosind un limbaj incompatibil cu valorile mișcării noastre politice sunt inacceptabile, în ciuda contextului în care au fost surprinse și distribuite”.

Fanpage a publicat două articole bazate pe investigația sa. Răspunzând la primul articol, care a apărut săptămâna trecută, deputatul Luca Ciriani, de la Frații Italiei, a declarat că raportul „a fost construit pe baza unor imagini fragmentate, decontextualizate, filmate într-un cadru privat”. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite