Iohannis, de ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului: Îi onorăm pe cei care au avut curajul de a se împotrivi ororilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Președintele României susține că regimurile totalitare au „înăbușit orice încercare de inovație și dezvoltare, lăsând în urmă doar stagnare socială și economică, precum și condiții de trai dificile pentru cetățeni”.

Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency
Klaus Iohannis, președintele României FOTO: Presidency

Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Europene a Comemorării Victimelor Stalinismului şi Nazismului şi a Zilei Naţionale a Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului. Șeful statului susine că democrația trebuie „apărată prin acțiunile noastre și consolidată prin educație”.

„Gândurile noastre se îndreaptă astăzi către victimele regimurilor totalitare din România și din întreaga Europă. Îi onorăm pe cei care au avut curajul de a se împotrivi ororilor, riscându-și viața pentru aspirațiile lor de libertate, pace și securitate. Comemorăm 84 de ani de la semnarea Pactului Ribbentrop-Molotov, act care punea bazele unei alianțe toxice între cele mai necruțătoare două regimuri ale timpului, cel nazist și cel sovietic, și care crea circumstanțele declanșării celui De-al Doilea Război Mondial, marcând astfel destinul Europei Centrale și de Est pentru următoarele decenii”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

Președintele României a precizat că „regimurile totalitare au înăbușit orice încercare de inovație și dezvoltare, lăsând în urmă doar stagnare socială și economică, precum și condiții de trai dificile pentru cetățeni”.

De asemenea, Klaus Iohannis a amintit că astăzi rememorăm marele act înfăptuit de Regele Mihai I la 23 august 1944.

„Analizând situația de pe front, care prevestea rezultate dezastruoase pentru România, tânărul Rege, impulsionat de dorința de a-și proteja poporul, a acționat hotărât și, alături de curajoasa Armată Română, a rupt legăturile și s-a întors împotriva dictatorului Hitler și a Germaniei naziste. Înaltul gest al Regelui Mihai I, care a condus la încheierea mai rapidă a războiului și la salvarea a sute de mii de vieți omenești, rămâne pentru națiunea noastră un simbol al loialității față de țară”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Șeful statului român a punctat că Europa este astăzi martoră a creșterii curentelor extremiste: „Istoria noastră zbuciumată și tragică ne-a demonstrat, inclusiv prin exemplul recent al degenerării puterii de la Kremlin, că totalitarismele încep prin deficite de democrație, prin pervertirea libertății și prin manipularea electoratului, pentru a ajunge, inevitabil, la violență și a sfârși în crimă generalizată și război”.

„Democrația trebuie apărată prin acțiunile noastre și consolidată prin educație, zi de zi, pentru că doar trăind în democrație putem avea garanția că viața, demnitatea, drepturile și libertățile sunt consacrate ca principii fundamentale, pe care statul este pe deplin angajat să le protejeze”, a punctat Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite