Stiri despre dupa 25 de ani

  91 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • EXCLUSIV Spovedanie de securist. Radu Tinu, omul responsabil de filajul pastorului László Tőkés: „A fost o lucrare de Master Chef“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  EXCLUSIV Spovedanie de securist. Radu Tinu, omul responsabil de filajul pastorului László Tőkés: „A fost o lucrare de Master Chef“

  Fostul adjunct al Securităţii din Timiş la momentul Revoluţiei, maiorul în rezervă Radu Tinu, care răspundea personal de urmărirea lui László Tőkés, dar şi a Hertei Muller a relatat într-un interviu pentru ziarul „Adevărul” cum l-a ascultat zi şi noapte pe pastorul de la casa căruia a pornit Revoluţia Română.  Radu Tinu susţine că Tőkés a fost un trădător, dar asta nu eclipsează meritele celor puţini care au luptat pentru idealul de libertate.

 • După 25 de ani, dacă dorim să ne revedem viaţa sugrumată din Epoca de Aur: primul muzeu al comunismului din România, proiectat de un irlandez
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  După 25 de ani, dacă dorim să ne revedem viaţa sugrumată din Epoca de Aur: primul muzeu al comunismului din România, proiectat de un irlandez

  La începutul acestei săptămâni a fost ales proiectul de realizare al primului muzeu al vieţii cotidiene în comunism din România. Muzeul va fi amenajat cu fonduri europene într-o hală dintr-o fostă uzină a ”Epocii de Aur” din Botoşani. Un irlandez s-a ocupat de proiectarea muzeului şi se anunţă a fi cea mai grandioasă expoziţie despre viaţa în comunism din toată Europa.

 • Cui îi datorăm libertatea?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cui îi datorăm libertatea?

  Între 1 şi 25 decembrie 2014 se derulează pe canalele Televiziunii Române o campanie în colaborare cu IICCMER: După 25 de ani. Dreptul la memorie. Se dă un răspuns la o întrebare actuală, mai ales în aceste zile: cui îi datorăm libertatea?

 • „Luna cadourilor” în „Epoca de aur”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Luna cadourilor” în „Epoca de aur”

  Cine a prins „Epoca de aur” a comunismului sigur îşi aduce aminte de lipsurile materiale, frigul şi foamea criminale, pe care le suportau cu mare greutate românii, în special iarna.

 • Complotul, Agia şi Opinia publică
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Complotul, Agia şi Opinia publică

  Luni, 15 decembrie, în spaţiul rezervat Teatrului tv, Televiziunea Română a programat difuzarea înregistrării unui spectacol cu totul aparte. Fără doar şi poate, un spectacol foarte bun. Cu o regie fără cusur (Victor Ioan Frunză), cu un decor de inspiraţie chagalliană şi nişte costume spectaculoase a căror expresivitate era amplificată de accesoriile caracterizante pentru comicul şi absurdul umanităţii de pe scenă (Adriana Grand).

 • În `89 s-a luptat pentru democraţie sau pentru pensia de revoluţionar?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  În `89 s-a luptat pentru democraţie sau pentru pensia de revoluţionar?

  Anul acesta se-mplinesc 25 de ani de când putem spune că trăim în democraţie, bem Cola, mâncăm fast-food şi facem bijniss. 25 de ani în care, dacă suntem sinceri, n-am realizat prea multe. Individual am mai dres-o, cu câte un olimpic, vreo eminenţă cenuşie răsărită, dar ca realizări de grup stăm destul de slăbuţ.  Parcă n-am vrut să eclipsăm ceva.

 • După 25 de ani: „Ce-i de făcut?“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  După 25 de ani: „Ce-i de făcut?“

  Tema Forumului Central European 2014 l-a inspirat pe Franz Karl Prüller, membru al Consiliului de Administraţie al Fundaţiei ERSTE, să reflecteze asupra celor 25 de ani care au trecut de la Revoluţia de Catifea, precum şi asupra situaţiei actuale din Europa şi din lume:

 • 25 de ani de la „Radu
cel Frumos”
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  25 de ani de la „Radu cel Frumos”

  La 25 de ani de la evenimentele din decembrie ’89, am reuşit să reunesc într-un volum, alături de Generalul Mircea Mureşan, ceea ce ne-am putut aminti despre evenimentele la care am participat atunci. A trecut destul timp încât să privim critic dar nu prea mult încât să uităm ceea ce am făcut atunci.

 • 21 decembrie. Atunci, acum şi-un pic mai încolo
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  21 decembrie. Atunci, acum şi-un pic mai încolo

  În ziua de 21 decembrie 1989 CC al PCR convoca marele miting. 25 de ani mai târziu, în 21 decembrie 2014, un nou preşedinte ales democratic va depune jurământul. Simbolic, nu?

 • Revoluţia tinereţii mele. Ridicolul şi sublimul copilului revoluţionar (I)
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Revoluţia tinereţii mele. Ridicolul şi sublimul copilului revoluţionar (I)

  Eram încă un copil. Eram plin de viaţă. Nimic rău nu mi se putea întâmpla. Eram nemuritor. Aşa m-a prins Revoluţia, la 18 ani, în anul I de facultate. Ţin minte cum ascultam cu toată familia radioul bruiat să aflăm ce s-a mai întâmplat la Timişoara. Europa Liberă, Vocea Americii, acestea erau posturile care ne ajutau să păstram un dram de demnitate şi de iluzie că şi noi suntem dizidenti, că facem şi noi „ceva”.

 • E un început în tot sfârşitul
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  E un început în tot sfârşitul

  Cuvintele ce dau titlul acestui comentariu au fost rostite de Neculai Constantin Munteanu în deschiderea ediţiei din seara de 18 decembrie 1989 a celei mai ascultate emisiuni a postului de radio Europa liberă. E vorba, desigur, despre Actualitatea românească.

 • Intelectualitatea supravegheată
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Intelectualitatea supravegheată

  Util de citit şi de meditat în aceste zile de decembrie în care aniversăm Revoluţia cartea „Securitatea şi intelectualii în România anilor ’80”, apărută în anul 2013 prin grija dr. Liviu Ţăranu.

 • INFOGRAFIE Sondaj INSCOP: Băsescu, cel mai bun preşedinte al României post-decembriste
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  INFOGRAFIE Sondaj INSCOP: Băsescu, cel mai bun preşedinte al României post-decembriste

  Barometrul INSCOP Research realizat la comanda ziarului „Adevărul” deschide seria de micro-studii dedicate împlinirii a 25 de ani de la Revoluţie cu un set de întrebări privind prestaţia celor trei preşedinţi post-revoluţionari, dar şi cu măsurarea gradului de nostalgie după regimul comunist şi conducătorul său, Nicolae Ceauşescu.