Stiri despre dilema veche

  266 rezultate: Sortare: Cronologic ↓ Dupa popularitate
 • Conferinţele Dilema veche de la Timişoara, la final
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Conferinţele Dilema veche de la Timişoara, la final

  Desfăşurate vreme de trei zile, între 23 şi 25 iunie, în Aula Magna a Universităţii de Vest, Conferinţele Dilema veche, poposind pentru prima dată la Timişoara, au testat cu succes, în condiţii caniculare, propriul format de maraton cultural în faţa publicului local.

 • START Conferinţele Dilema veche la UVT. Programul detaliat
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  START Conferinţele Dilema veche la UVT. Programul detaliat

  Miercuri 23 iunie, de la ora 18.00, în Aula Magna a UVT încep Conferinţele Dilema veche. Tema programului susţinut de cei opt conferenţiari, universitari, scriitori, artişti, sociologi, diplomaţi etc. este Părinţi şi copii. Vârste, mode, generaţii.

 • Conferinţele DILEMA VECHE Timişoara
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Conferinţele DILEMA VECHE Timişoara

  Între 23 şi 25 iunie 2021, vor avea loc la Timişoara Conferinţele Dilema veche, organizate de GMMC şi revista Dilema veche în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timişoara în cadrul proiectului La UVT, Cultura este Capitală. Ediţia timişoreană a Conferinţelor este finanţată de Fundaţia Alber.

 • Vintilă Mihăilescu, regretat de colegi, studenţi şi lumea academică: „A fost cel mai harnic promotor al antropologiei culturale în România postcomunistă“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Vintilă Mihăilescu, regretat de colegi, studenţi şi lumea academică: „A fost cel mai harnic promotor al antropologiei culturale în România postcomunistă“

  Sever Voinescu, Teodor Baconschi, profesorii din SNSPA, foşti studenţi  îşi exprimă regretul la dispariţia antropologului Vintilă Mihăilescu, care a murit, la vârsta de 68 de ani, sâmbătă-seară, într-un spital din Capitală. Profesorului, care suferea de leucemie, i s-a făcut anul trecut, în Franţa, un transplant de celule stem.

 • VIDEO „Dilema Veche“ şi-a mărit lista premianţilor dilematici
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO „Dilema Veche“ şi-a mărit lista premianţilor dilematici

  Ştiţi cine are 27 de ani, recent împliniţi, e deşteaptă tare, are mai multe facultăţi, ştie o grămadă de limbi străine, a rămas în România şi în plus e şi mişto?  Nu? Hai, un pic de efort! Da, exact, „Dilema veche”.

 • Miercuri încep Conferinţele Dilema veche la Arad
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Miercuri încep Conferinţele Dilema veche la Arad

  Desfăşurate între 3 şi 7 aprilie, Conferinţele Dilema veche preiau şi dezvoltă conceptul Festivalului de ştiinţe umaniste, desfăşurat la Arad începând cu 2015 într-un format care propune publicului câte o temă fundamentală de dezbatere la fiecare ediţie. Anul acesta, tema Conferinţelor este „Europa versus“. Vor participa, printre alţii, Andrei Pleşu, Mircea Vasilescu şi Teodor Baconschi.

 • VIDEO Cine este vinovat pentru situaţia în care a ajuns România? Parlamentarii sau poporul? Răspund Andrei
Pleşu şi Mircea Cărtărescu
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Cine este vinovat pentru situaţia în care a ajuns România? Parlamentarii sau poporul? Răspund Andrei Pleşu şi Mircea Cărtărescu

  Din anul 2017, situaţia politică a României este una din ce în ce mai instabilă. Adevărul i-a întrebat pe Andrei Pleşu şi pe Mircea Cărtărescu, în cadrul evenimentului care a marcat împlinirea a 26 de ani de la înfiinţare a revistei „Dilema veche“, cine se face vinovat de acest fapt: parlamentarii care ne conduc sau poporul.

 • Gala Dilema veche
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Gala Dilema veche

  „Dilema veche îndeamnă tinerii spre performanţă culturală.” Acesta a fost mesajul promovat de Gala Dilema veche, care a avut loc pe 10 decembrie la Ateneul Român.

 • „Dilema veche“ - un sfert de veac de rezistenţă prin cultură
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  „Dilema veche“ - un sfert de veac de rezistenţă prin cultură

  Numeroase personalităţi, printre care Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Ioana Nicolaie, Lidia Bodea, au fost prezente la aniversarea revistei „Dilema veche“, care a împlinit 25 de ani de existenţă, sărbătoriţi printr-un eveniment de gală ce a avut loc, luni seară, la Ateneul Român.

 • Dilema veche a primit Premiul pentru publicaţii în print la Târgul Gaudeamus
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Dilema veche a primit Premiul pentru publicaţii în print la Târgul Gaudeamus

  Ediţia a 25-a a Târgului Internaţional Gaudeamus - Carte de Învăţătură a decernat duminică, premiile evenimentului, iar Dilema Veche s-a numărat printre câştigători, adjudecându-şi distincţia la categoria publicaţii în print, acordată pe baza preferinţelor publicului.

 • Stela Giurgeanu: Arta de a nu asculta
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stela Giurgeanu: Arta de a nu asculta

  Observ, din ce în ce mai mult, în jurul meu, că, în ciuda boom-ului informaţional la care sîntem expuşi, ia naşterea o nouă formă de creativitate umană: arta de a nu asculta.

 • Ce mi se întâmplă
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce mi se întâmplă

  Asta scriam în mai 2015. Nu am căştigat Nobelul, dar un fel de Nobel onorific pentru copii am primit de la regina Suediei. Cu domnul Cărtărescu m-am întâlnit şi m-a fermecat. Mi-a dat şi autograf. Cu domnul Pleşu am fost de câteva ori la masă şi sunt îndrăgostit iremediabil de dânsul. Cu domnul Liiceanu am semnat să începem iniiţiativa fără penali. A râmas domnul Patapievici, dar îl pândesc.

 • Ce-avem de spus?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ce-avem de spus?

  În România se vorbeşte mult. Sîntem un popor epic, liric, dramatic, gata oricînd să practice confesiunea, lamentaţia, memorialistica şi bancul. Conversaţia e aproape un viciu, pasiunea istorisirii are o lungă tradiţie. Strada e zgomotoasă, cîrciuma sau cafeneaua – suprapopulate.

 • Note, stări, zile
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Note, stări, zile

  Pe vremuri, Nae Girimea era frizer. Acum e şef de partid şi mare mahăr… Prestigiul omului (şi justificarea lui cosmică, de vreme ce este zenitul, centrul lumii create) se bizuie pe trei virtuţi incomparabile:

 • Pe
curând, domnule Andrei Pleşu!
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Pe curând, domnule Andrei Pleşu!

  Am citit cu surprindere articolul domnului Andrei Pleşu. Gândurile mele s-au clătinat uşor, ca la un cutremur de 4,1 grade. Apoi, după ce mi-a revenit echilibrul, m-a cuprins spaima.

 • Stela Giurgeanu: Semaforul, salvamarul şi alte „prostii“
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Stela Giurgeanu: Semaforul, salvamarul şi alte „prostii“

  Zilele trecute, la semafor, culoare roşie, nici o maşină la orizont. Dau să trec. Nu mă grăbeam, dar mi se părea că stau degeaba, de vreme ce nu era nici un pericol. Mă opresc, însă, în ultima secundă, cînd văd, pe partea cealaltă, o familie cu un copil mic.

 • Consonanţe
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Consonanţe

  Mi se pare cum nu se poate mai justă decizia teatrologului George Banu de a încredinţa editarea în volum a textelor publicate în anii din urmă în săptămânalul Dilema veche editurii ieşene Polirom.

 • VIDEO INTERVIU Chitaristul Estas Tonne: „Muzica e yoga mea“. Meditaţie pe acorduri de chitară, sub zidurile cetăţii Alba Carolina, în Festivalul Dilema veche
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO INTERVIU Chitaristul Estas Tonne: „Muzica e yoga mea“. Meditaţie pe acorduri de chitară, sub zidurile cetăţii Alba Carolina, în Festivalul Dilema veche

  Ucraineanul Estas Tonne, care îşi duce viaţa într-o continuă călătorie, a susţinut două concerte în aer liber la Alba Iulia, în cadrul Festivalului „Dilema veche“. Lumea l-a aplaudat îndelung pe chitaristul cu plete lungi, în faţa Catedralei Romano-Catolice din Cetatea Alba Carolina

 • Cristina Ştefan: Viaţa de noapte
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Cristina Ştefan: Viaţa de noapte

  Aproximativ o treime din oameni suferă, ocazional, de insomnii, în vreme ce pentru o zecime, afecţiunea s-a cronicizat. Citesc aceste statistici în pat, cîndva după miezul nopţii. Femeile sînt, se pare, mai predispuse la insomnii decît bărbaţii.

 • Festivalul Dilema Veche, în prima zi. Holender: „Niciodată nu eşti şantajabil, dacă renunţi“ FOTO
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Festivalul Dilema Veche, în prima zi. Holender: „Niciodată nu eşti şantajabil, dacă renunţi“ FOTO

  Contantin Chiriac şi Ioan Holender s-au întâlnit, vineri, în prima zi a Festivalului Dilema Veche din Cetatea de la Alba Iulia. Cei doi au povestit că nu atât banii contează în artă, cât curajul de a face nişte lucruri pentru a schimba nişte mentalităţi. Invitaţii au fost de acord că trebuie sa-ţi asumi şi eşecurile şi că, uneori, e cel mai bine să renunţi ca să nu fii şantajabil.

 • Ana Maria Sandu: Când mai râdem?
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  Ana Maria Sandu: Când mai râdem?

  „Ai fost un copil serios!“, mi-au spus ai mei. Cînd mă uit la pozele mele, descopăr că zîmbesc atît de rar în bucăţile alea de hîrtie alb-negru, încît încep să înţeleg şi să le dau dreptate. În unele par de-a dreptul bosumflată. Fie că mă băteau pantofii negri de lac, cu baretă, pe care îi luasem mai mici, doar pentru că-mi plăcuseră enorm.

 • VIDEO Festival Dilema Veche. 
50 de ani de „Roşu şi Negru“, aniversaţi în Cetate la Alba Iulia
  test tag · 11 Dec 2012, 17:22

  VIDEO Festival Dilema Veche.  50 de ani de „Roşu şi Negru“, aniversaţi în Cetate la Alba Iulia

  Sâmbătă, 26 august, în cadrul Festivalului „Dilema Veche“, de la ora 21.00,  în Piaţa Cetăţii Alba Iulia, va avea loc un spectacol în care protagoniştii vor fi doi foşti membri ai unei formaţii româneşti care a făcut istorie, „Roşu şi Negru“: Nansi Brandes şi Ovidiu Lipan Ţăndărică. Formaţia „Roşu şi Negru“ aniversează, în cadrul Festivalului, 50 de ani de la înfiinţare.

Modifică Setările