deliciu - ultimele știri
O mâncare de vinete cu sos românesc şi carne prăjită este preparatul delicios pe care îl regăsim la Radu Anton Roman, în lucrarea "Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti"(Editura Paideia). Reţeta are şi câteva secrete pe care autorul le împărtăşeşte g...
Mâncare veche românească care se găteşte primăvara, ciorba de salată verde este delicioasă. Reţeta preparatului gustos o regăsim la Radu Anton Roman, regretatul gastronom, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
Căldura din ultimele zile de vară poate fi stinsă cu o limonadă rece cu pepene roşu. Nu e nevoie decât de patru ingredinte şi 15 minute de răbdare....
Banalele corcoduşe sunt fructele de sezon care se găsesc „pe toate drumurile“, aşa că nu este prea greu să le procuraţi.
Dacă doriţi o masă ieşită din comun ca să vă impresionaţi invitaţii, carnea de prepeliţă este extrem de gustoasă, are o aromă specială....
Jambonul fiert în bere este o reţetă pe care bucătarul reşiţean Uica Mihai spune că o are de la nemţii din zona Banatului....
Carnea de oaie nu e pe gustul tuturor, mai ales din cauza mirosului şi gustului specific. Cu reţetă bună şi ingrediente pe măsură, poate să devină un deliciu....
Marinata de peşte iese un deliciu dacă sunt respectaţi paşii gătirii. Se poate păstra la borcan şi 2-3 săptămâni, dar nu mai mult pentru că peştele se transformă în pastă. Reţeta o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman.
Reţeta celei mai gustoase fripturi de miel, nelipsită de pe mesele de Paşte, o regăsim în cartea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia) a regretatului gastronom şi jurnalist Radu Anton Roman. Gătit cu grijă, preparatul va fi deoseb...
Urzicile au valoare nutritiva ridicată, benefică pentru vitaminizare şi mineralizare după sezonul rece. Conţin foarte multe vitamine şi sunt recomandate de specialişti pentru beneficiile care le aduc organismului....
Despre clătitele de mălai, bucătarul Uica Mihai spune că se gătesc atât de simplu că le-ar putea face şi un începător în ale bucătăriei.
Guliile, care mai sunt cunoscute în Banat sub denumirea de chelărabe ori brozbe, pot să devină adevărate delicatese în mâna unui bucătar priceput
Prăjitura "Deşteapta" şi-a câştigat acest nume pentru că îşi face singură treaba în cuptor. Noi punem în tavă o cremă lichidă şi scoatem după aproximativ o oră o prăjitură în trei straturi, şi cu blat, dar şi o cremă fină şi gustoasă. Este o prăjitur...
Bucătarul reşiţean Uica Mihai, autorul unei cărţi de reţete care au ca ingredient principal oul, ne recomandă o gustare delicioasă: ouă de prepeliţă în sos de smântână....
Dacă aveţi invitaţi pentru noaptea dintre ani şi vreţi să-i impresionaţi, un purcel la tavă este cel mai potrivit de pus pe masă.
Bucătarul reşiţean UIca Mihai are mai multe reţete pe bază de fasole pe care le-a prins şi în cărţile sale şi recunoaşte că alimentul se află printre preferatele lui....
Adevărat balsam pentru stomac, zeama de varză va transforma această ciorbă ţărănească simplă într-una absolut delicioasă.
Vremea ploioasă în combinaţie cu zilele calde favorizează apariţia ciupercilor. Care sunt cele mai delicioase, dar şi cele mai simple reţete cu iuţari, recomandate de silvicultorii vâlceni, aflaţi în materialul de faţă.
Sebastian Paul, bucătarul bănăţean care găteşte cu public în cadrul proiectului „Bucătăria lui Paul“, recomandă pentru perioada de post chifteluţele vegetale
Carnea de peşte este uşoară şi gustoasă şi poate fi gătită şi în această perioadă, chiar dacă unii ţin Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel....
Dacă tot este vremea cireşelor mari şi negre, nimic nu e mai potrivit decât o reţetă de plăcintă garnistită cu delicioasele fructe....
Bucătarul reşiţean Uica Mihai are mai multe reţete de băuturi inedite. Cu siguranţă că cel puţin o dată în viaţă aţi mâncat dude negre care pătează mai tare ca strugurii....
Chef Marian Popovici, unul dintre cei mai căutaţi bucătari pentru evenimentele din Banat, are o reţetă de desert care îţi lasă gura apă....
Celebră şi magnifică coptură transilvană, răspândită mai ales în ţările din sud, Bârsei, Făgăraşului, Amlaşului, Haţegului, preparatul “Taci şi înghite” se găteşte rapid şi este un adevărat deliciu. Reţeta o regăsim la Radu Anton Roman, regretatul ga...
Mezeluri de porc făcute acasă sunt la mare căutare în aceste zile. Uica Mihai, cunoscutul bucătar reşiţean, se laudă cu o reţetă de lebăr ca la carte, iar pentru cei care nu ştiu ce e lebărul, bucătarul le dă şi definiţia, în stilul său neaoş.
Nutriţioniştii spun că năutul este o sursă excelentă de fibre, vitaminele B6 şi B9, acid folic, mangan, proteine şi minerale precum fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, cupru şi zinc...
O reţetă simplă de lipii, aşa cum se făceau pe vremea bunicii, uşor de preparat şi deosebit de gustoase pot fi descoperite şi astăzi în bucătăria gospodinelor din Moldova. Cu ingrediente simple, aşa cum erau gătite odinioară la ţară, lipiile sunt un ...
Dacă nu aţi făcut zacuscă până acum, Uica Mihai, bucătar cunoscut în Banat, vă oferă o reţetă pe care o pregăteşte în fiecare an şi pentru care garantează că este de succes...
Gâsca gătită la cuptor poate fi un deliciu, dar poate fi şi un mare rateu dacă nu ştii să o găteşti şi greşeşti reţeta....
Dacă vă place să gătiţi sau vă place doar să mâncaţi bine, trebuie să ştiţi că sosurile pot transforma o mâncare anostă într-un deliciu.
Unele persoane nu s-ar apropia în veci de brânza cu mucegai, în timp ce pentru altele aroma tare şi gustul ei îndrăzneţ sunt un deliciu de neînlocuit. Cum a apărut însă şi care este povestea din spatele ei?...
Pasionată de arta culinară, o învăţătoare din comuna Unirea, judeţul Călăraşi, nu ratează nicio ocazie pentru a inventa reţete sofisticate. Îndrăgostită de lanurile de maci care invadează câmpurile din Bărăgan, Gela Dumitrache a inventat o inedită du...
Uica Mihai, bucătarul născut pe meleagurile Reşiţei, transformă urzicile în mâncăruri gustoase care pot fi gătit uşor şi acasă...
Păstrăvul, peşte de munte, se poate găti în nenumărate feluri, fiind unul dintre cei mai gustoşi peşti care se găsesc în râurile ţării....
Reţeta pentru cea mai bogată şi săţioasă musaca pe care ai gătit-o şi gustat-o vreodată presupune zeci de ingrediente şi multă răbdare să o pregăteşti.
Budinca de turtă dulce este un desert care poate fi gătit rapid, nu are costuri ridicate şi nu necesită noţiuni aprofundate de bucătărie....
Reţeta de gătit ştiucă e mai mult o invenţie a cunoscutului bucătar bănăţean Uica Mihai, care a profitat de cadoul pe care i l-a făcut un vecin pescar şi a încropit o bunătate de mâncare....
Carnea de porc afumată a fost dintotdeauna apreciată în Maramureş, iar iernile la ţară nu erau concepute fără acest aliment în cămară. Chiar şi în istoria mai recentă, afumătura era ”la loc de cinste” în bucătăria maramureşeană....
Atunci când cei mici au poftă de ceva dulce, prepară-le aceste fursecuri cu gem. Sunt uşoare şi rapide, iar gemul le dă un gust aparte....
După ce ne-am ghiftuit cu sarmale, fripturi, piftie şi prăjituri sau salată de boeuf, o ciorbă ardelenească e numai bună să ne ”dregem” după atâta mâncare ”grea”. Cu tarhon sau fără, acrită cu lâmâie sau oţet, ciorba ardelenească e întotdeauna un del...
Bănăţenii sunt mari amatori de dulce, iar prăjiturile făcute la rugile din Banat sunt delicatese de care nu fuge niciunul dintre musafiri....
O băutură de sezon, spumoasă, dulce-acrişoară, se prepară în casele românilor de prin anii '80. Radu Anton Roman, celebrul gastronom, include în lucrarea sa, “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”, şi reţeta socatei. Sucul făcut din flori natural, c...
Un desert deosebit, dar care ia mai mult timp de pregătire, este baclavaua. Paşii care trebuie urmaţi pentru ca prăjitura să fie delicioasă îi regăsim la celebrul gastronom Radu Anton Roman. Reţeta dulcelui apetisant a fost publicată în cartea maestr...
Sărbătoare cinstită de credincioşi cu bucurie în suflet şi ospăţ pe cinste, Buna Vestire, cunoscută popular şi ca Ziua Cucului, aduce, pe 25 martie, dezlegare de peşte în postul Paştelui. Preparatele delicioase umplu mesele, iar gospodinele se întrec...
Mâncare cu origini orientale, cu sos alb şi gros din făină, unt şi supă de pasăre, ciulamaua este unul dintre felurile de mâncare preferate de români. Preparatul pe care îl găteau bunicile pe vremuri se regăseşte şi astăzi în meniul pregătit de gospo...
Mâncarea de post preparată acasă bate orice minune culinară din marile magazine. Chiar medicii ne sfătuiesc, în perioada postului, să evităm produsele din comerţ şi să gătim acasă cu ingrediente simple şi sănătoase. Sarmalele cu orez şi ciuperci din ...
Cea mai bună ciorbă de peşte o face, evident, o nevastă de pescar din Bărăgan. Pasionată de arta culinară, Gela Dumitrache, de profesie învăţătoare în comuna Unirea, pregăteşte bunătăţi ca la carte. Gospodina ne-a dezvăluit secretul delicioasei ciorb...
Cel mai bun peşte uscat se pregăteşte toamna şi se pune la păstrat pentru serile în care viscolul spulberă Bărăganul. O reţetă simplă cu oblete din Dunăre, un peşte mic, dar deosebit de gustos, face toţi banii iarna. Pus pe plită, pe grătar sau pe di...
Un altfel de tort merită încercat, măcar de sărbători. O reţetă uşoară, hrănitoare, dar mai ales inedită. Un tort apertiv care poartă semnătura Gelei Dumitrache, o pasionată de arta culinară ale cărei reţete sofisticat de gustoase le puteţi descoperi...
O reţetă de post cu de toate, uşor de preparat şi plină de vitamine. O armonie perfectă de gusturi şi culori care fac din masa de post o adevărată sărbătoare....
Răsfaţă-ţi apropiaţii sau persoana iubită cu un tort cu cremă de brânză, un adevărat deliciu culinar. Află de ce ingrediente ai nevoie....
Vrei să combini gustul uşor acidulat al kiwiului cu aroma suavă a vaniliei? Atunci încearcă această tartă dulce-acrişoară, care va deveni repede desertul preferat al întregii familii!...
Un desert uşor, ideal de servit împreună cu prietenii. Cu acest deliciu vei impresiona pe toată lumea. Încearcă reţeta pe care ţi-o propunem....
Un desert deosebit pentru cei care postesc. Gustul de cacao, magiunul şi nucile sunt ingredientele vedetă din această reţetă.
În zilele fierbinţi, tot ce-ţi doreşti este să bei ceva care să te răcorească, să-ţi dea energie şi, bineînţeles, care să nu „atârne“ prea tare la cântar. Cele trei dorinţe ţi se îndeplinesc dacă te răsfeţi cumpătat cu unul dintre deliciile de mai jo...