Budincă de turtă dulce: reţeta unui desert ieftin şi delicios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO ARHIVA
FOTO ARHIVA

Budinca de turtă dulce este un desert care poate fi gătit rapid, nu are costuri ridicate şi nu necesită noţiuni aprofundate de bucătărie.

Uica Mihai, bucătar din părţile Banatului, susţine că a învăţat reţeta în tinereţe, pe vremea când muncea în bucătăriile bavareze, şi că de atunci o găteşte de fiecare dată când vrea să îndulcească un musafir. Iată, mai jos, indicaţiile bucătarului bănăţean, pe care, dacă le respectaţi întocmai, o să puneţi pe masă un desert delicios.

"Să iei o pungă de jumătate de kilogram de turtă dulce, chiar din aceea glazurată cu ciocolată dacă găseşti, că e mai savantă şi delicată. Şi feliază turtele cu cuţitul, iar mai apoi stropeşte-le cu un ceai negru amestecat cu rom şi un strop de rachiu de cireşe.

Şi cât se va înmuia turta asta, să pui pe bain-marie o soteuză, să spargi în ea cinci ouă alegând numai gălbenuşurile, să adaugi cinci linguri de zahăr vaniliat, cinci linguri de smântână groasă, mai adaugă esenţă de vanilie şi omogenizează compoziţia pe foc. Când se topeşte zahărul perfect, tu tot adăugând lapte în compoziţie, e vremea să razi coajă de lămâie acolo în soteuză şi să adaugi nişte aşchii de unt, astfel încât crema ta de ouă să devină mătăsoasă.

Din vreme să ai o formă unsă cu unt la îndemână şi acolo să torni crema în care ai încorporat cu grijă turta dulce înmuiată şi umflată.

Iar forma asta să o dai la cuptor la foc iute numai cinci minute, apoi să o scoţi la răcit şi când îi vine vremea răstoarn-o pe o farfurie. Jur-împrejur pot să pui tot felul de adaosuri, frunze de mentă, ciocolată rasă, fructe de pădure, dar cel mai mult îmi place mie să pun lângă ea felii de banană trase şi ele în ciocolată, ca să fie dezmăţ deplin.“

Reşiţa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite