
Danileţ şi Absurdistanul cleptocrat românesc
Din două una. Ori acea parte din CSM care a votat expulzarea din magistratură a lui Cristi Danileţ pentru a doua oară în răstimp de mai puţin de un an s-a smintit. Ori e coruptă până în măduva oaselor.
Din două una. Ori acea parte din CSM care a votat expulzarea din magistratură a lui Cristi Danileţ pentru a doua oară în răstimp de mai puţin de un an s-a smintit. Ori e coruptă până în măduva oaselor.
Secţia pentru Judecători a CSM a decis, miercuri, excluderea din magistratură a lui Cristi Danileţ, motivând că acesta ar fi făcut politică prin intermediul a două ONG-uri din care face parte, au declarat surse judiciare pentru Adevărul. În prezent, magistratul este suspendat, pe rolul instanţelor fiind un alt proces în care contestă excluderea dispusă într-o cauză privind postări ale acestuia pe TikTok.
Comisia juridică de la camera Deputaţilor a dat aviz pozitiv pentru toţi cei trei candidaţi audiaţi miercuri pentru funcţia de judecător la CCR. Ulterior, comisia similară din Senat a avizat şi candidaţii din forul superior pentru funcţia de magistrat constituţional.
Trei persoane şi-au depus candidatura pentru a fi numiţi judecători la CCR din partea Camerei Deputaţilor. Favoritul este Bogdan Licu, actual prim-adjunct al procurorului general, susţinut de Coaliţia guvernamentală, potrivit informaţiilor „Adevărul”.
Magistratul Cristi Danileţ este susţinut de şase organizaţii neguvernamentale pentru postul de judecător la Curtea Constituţională a României.
Judecătorul Cirsti Dănileţ, care a fost propus de Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) pentru postul de judecător CCR, a declarat, joi, în emisiunea Talk News de la Profit News TV, că este prima dată când societatea civilă avansează un nume şi pentru el este extrem de onorabil.
În luna iunie expiră mandatele a trei judecător, iar Cristi Danileţ, exclus în decembrie 2021 din magistratură, spune că nu ar refuza dacă i s-ar propune funcţia de judecător la Curtea Constituţională, menţionând că este "liber de contract".
Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut statului român să răspundă la câteva întrebări cu privire la cazul invocat de judecătorul Cristi Danileţ.
Asociaţiile VeDem Just şi Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) au transmis mesaje de susţinere pentru judecătorul Cristi Dănileţ, după ce acestea a anunţat că este cercetat disciplinar de Inspecţia Judiciară pentru că face parte din cele două organizaţii.
Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader afirmă că el nu l-a căutat pe judecătorul Cristi Danileţ la Vatra Dornei, "nici în altă parte". El menţionează că s-au întâlnit o singură dată, la baza pârtiei de schi, în timp ce era în concediu, şi au avut "o scurtă discuţie".
Una din ultimele redute ale suveranităţii naţionale în Europa e reprezentată de ierarhia superioară din domeniul justiţiei.
Judecătorul Cristi Dănileţ cataloghează drept „colosală” decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene care a stipulat că judecătorii care nu aplică jurisprudenţa Curţii Constituţionale, dacă aceasta contravine dreptului UE, nu pot fi traşi la răspundere disciplinară.
Fostul ministru al Justiţiei Tudorel Toader spune că l-a avut student pe judecătorul Cristi Danileţ, exclus din magistratură, dar îl critică, spunând că „părea că este un om normal, dar a devenit un comediant în Justiţie” deoarece nu ar avea profilul şi structura unui magistrat adevărat. Danileţ a declarat luni că Tudorel Toader a fost unul dintre modelele sale în viaţă, insuflându-i pasiunea pentru Dreptul penal.
Judecătorul Cristi Danileţ afirmă, într-o postare pe Facebook, că a avut trei modele în viaţă - tatăl său, Ioan Danileţ, cizmar de meserie, pe care l-a iubit enorm, maestrul său de arte marţiale şi profesorul său din facultate, Tudorel Toader, despre care afirmă că drumurile li s-au intersectat apoi de mai multe ori, ”până la un moment dat, când a devenit ministru”.
Preşedintele Klaus Iohannis a comentat decizia CSM de a-l exclude pe judecătorul Cristi Danileţ din magistratură, precizând că este „o decizie stranie”, care ar fi putut să fie analizată „mult mai în profunzime”.
Repetatele schimbări în coaliţia de guvernare, rotaţii cu 180 de grade ale preşedintelui Iohannis, scandalul legat de ziariştii italieni şi multe alte evenimente ne ridică întrebarea din titlu. Democraţia intră în contradicţie cu un stat puternic? Ce înseamnă până la urmă un stat puternic? Avem o democraţie mimată? O democratură? Să vedem ce ne spun ultimele evenimente.
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis faptul că judecătorul Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj nu mai are dreptul de a judeca, deci nici să mai primească salariu.
De ce le era frică criticilor voltei antireformiste a preşedintelui şi a PNL, ţara n-a scăpat. Justiţia e mutilată iar. Pe criterii politice s-a trecut în România la restauraţie şi vindictă, spre paguba democraţiei.
Ministrul Justiţiei susţine că judecătorii CSM "au riscat foarte mult" când au decis excluderea lui Cristi Danileţ din magistratură, menţionând că situaţia judecătorului a născut controverse care, cel mai probabil,vor duce la dezbateri politizate. Cătălin Predoiu menţionează că prevederile privind sancţiunile disciplinare au fost preluate în anul 2011, comparând criticile de atunci ale PSD pe această temă cu cele recente ale USR.
Scriitorul Mircea Cărtărescu afirmă că excluderea judecătorului Cristi Danileţ din magistratură este „una dintre cele mai mari mizerii din ultimii ani”, argumentând că acesta simboliza „justiţia cinstită, inteligentă, nesubordonată politic”.
Secţia pentru Judecători a CSM a decis, luni, excluderea din magistratură a lui Cristi Danileţ, judecător în cadrul Tribunalului Cluj. Hotărârea poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Potrivit legii, până la soluţionarea recursului magistratul este suspendat din funcţie.
Cristi Dănileţ, unul dintre cei mai cunoscuţi judecători români, susţine că există doctori care consumă droguri chiar şi înainte de a intra în sala de operaţie. Judecătorul a refuzat să dea nume, dar a spus că e vorba inclusiv despre medici cunoscuţi din Cluj.
Magistratul, un iubitor al artelor marţiale, a postat pe contul său de Facebook imagini în timp ce execută mai multe exerciţii cu o armă japoneză, pe o plajă.
Ministrul Justiţiei Stelian Ion anunţă introducerea unei prevederi suplimentare în Legile Justiţiei cu privire la sancţionarea discipinară a magistraţilor în caz de tergiversare a cauzelor. Magistraţii arată însă că există deja prevederi atât în Codurile de procedură, cât şi în statutul magistraţilor.
Autorităţie din România au fost informate oficial de magistraţii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) că recomandările de la Bruxelles sunt obligatorii, ca parte a Tratatului de aderare la UE. Acum, soarta inculpaţilor VIP precum Elena Udrea, Alina Bica, Darius Vâlcov sau Dan Şova „atârnă” de următoarea decizie a instanţei de la Luxembourg, cu privire la aplicarea hotărârilor CCR care au răsturnat Justiţia.
Noua hotărâre a Curţii Constituţionale cu privire la obligativitatea judecătorilor de a da motivarea sentinţelor în acelaşi moment cu pronunţarea lor se va aplica numai în penal, dar nu este exclus ca judecătorii CCR să fie sesizaţi cu aceeaşi excepţie de neconstituţionalitate şi în civil. Parlamentul are la dispoziţie 45 de zile să adapteze legislaţia la noua decizie a CCR.
Judecătorul Cristi Danileţ a explicat, miercuri seară, la Digi24 că din punct de vedere legal nu este nicio problemă cu luarea temperaturii oamenilor atunci când intră la locul de muncă, instituţii sau supermarketuri. Din contră, se asigură un drept al protejării sănătăţii oamenilor.
Judecătorul Cristi Danileţ scrie pe Facebook, după decizia CEDO în favoarea Laurei Codruţa Kovesi, că drepturile omului nu sunt o joacă, ci un standard care e deasupra legislaţiei naţionale şi a Constituţiei. „Până la CEDO aceste drepturi ar fi trebuit respectate de: ministrul justiţiei, CSM, CCR, Preşedintele Statului”, spune judecătorul.
Judecătorul Cristi Danileţ a criticat într-o psotare pe pagina sa de Facebook proiectul de lege iniţiat de deputatul liberal Alina Gorghiu pentru executarea acasă a pedepselor de până la 7 ani de închisoare. Acesta a susţinut că aceste pedepse nu se aplică pentru infracţiuni uşoare şi oricum statul nu are capacitatea de monitorizarea a acestora
În plină epidemie de COVID-19, voluntari din întreaga ţară se mobilizează pentru ca bătrânilor să nu le lipsească hrana şi medicamentele necesare, fără să se expună riscului de infectare cu noul coronavirus. În acelaşi timp, n-a fost uitat nici personalul medical, care este supus în aceste zile unei provocări fără precedent, mai ales din cauza lipsei resurselor necesare combaterii bolii.