carte de bucate - ultimele știri
Florin Dumitrescu, fostul jurat al show-ului culinar „Chefi la cuțite”, și-a surprins plăcut fanii miercuri, 22 noiembrie. Bucătarul a anunțat printr-o postare publicată pe Facebook că și-a retipărit cărțile de bucate.
Volumul „Zămuri – supe, zupe și năcreli; rețete ardelenești din bătrâni“, apărut în această vară la editura GastroArt, este nominalizat la două categorii la Gurmand Awards 2023 – The best in the World.
Volumul conține 182 de rețete de supe și ciorbe, culese în peste 40 de ani de către Mircea Groza, de la bătrânii din satele sălăjene.
Irina Georgescu, autoare a unei cărţi de bucate tradiţionale româneşti care a avut succes în toată lumea, vorbeşte despre ingredientele care dau savoare meselor în familie, dar şi despre ce s-a pierdut în ultimele decenii, în special în urma industri...
Vă propunem un desert savuros după o reţetă din celebra carte de bucate a Sandei Marin, cea mai îndrăgită carte de bucate din toate timpurile.
Lipsuri, cozi interminabile, alimente împărţite populaţiei pe bază de cartele sunt doar câteva dintre elementele care au caracterizat perioada comunistă.
O carte de bucate cu felurile preferate ale membrilor familiei regale a României dezvăluie două reţete care se pregăteau frecvent în casa Reginei-Mamă Elena, cea pe care principesa Margareta o numeşte „modelul meu spiritual“.
Istoricul clujean Lukács József, cel care a tradus prima carte de bucate tipărită pe teritoriul României de astăzi, în care se găsesc, printre altele, cele mai vechi reţete de sarmale, de varză à la Cluj şi de pâine, a explicat pentru „Adevărul“ de c...
Volumul „200 de reţete cercate de bucate, prăjituri şi alte trebi gospodăreşti“ a fost publicat iniţial sub pseudonim de Mihail Kogălniceanu şi Costache Negruzzi, dar ulterior au recunoscut că ei sunt autorii. Cartea s-a bucurat de mare succes în ace...
Istoricul clujean József Lukács a tradus o carte de bucate tipărită în 1695, în Ardeal, în care se găsesc, printre altele, cea mai veche reţetă de sarmale de la noi, cea mai veche reţetă de varză à la Cluj, cea mai veche reţetă de pâine de pe actualu...
S-a mutat la ţară, scrie cărţi de bucate cu mare succes la public şi va găti pentru români de Ziua Naţională, la Alba Iulia. Gina Bradea (50 de ani) s-a impus în ultimii ani ca fiind autoarea unuia dintre cele mai citite bloguri culinare româneşti de...
Meghan Markle (37 de ani) a fost pentru prima dată gazda unei petreceri la Palatul Kensington, în calitate de ducesă de Sussex.
Modul de preparare a înlocuitorului de cafea neobişnuit este consemnat în cartea de bucate „Buna menajeră” (1871) a Ecaterinei Steriady-Malaxa şi, potrivit autoarei, era destul de răspândit acum un secol şi jumătate.
Bogate în calciu, vitaminele A, B,C şi K, sochinele sunt extrem de benefice sănătăţii. Uşor şi rapid de preparat, gemul de smochine cu vanilie poate deveni micul dejun preferat al copiilor....
Plin de beneficii pentru sănătate, dovleacul poate fi consumat şi sub formă de gem. Extrem de aromat, acesta poate fi o bună opţiune pentru micul dejun din iernile friguroase....
Reţeta poate fi găsită frecvent (sub o mulţime de variaţiuni la denumirea de bază) în culegeri culinare vechi de peste un secol, însă sub denumirile de „puţurgăi” şi „cnegne” este amintită într-o serie de documente care datează din secolul al XVIII-l...
Se apropie toamna şi orice gospodină ştie că este perioada optimă în care trebuie să meargă la piaţă să se aprovizioneze pentru a înceape să umple cămara cu dulceţuri, gemuri, conserve, sucuri. Dacă v-aţi propus să includeţi printre preparate şi trad...
Se apropie toamna şi orice gospodină ştie că este perioada optimă în care trebuie să meargă la piaţă să se aprovizioneze pentru a înceape să umple cămara cu dulceţuri, gemuri, conserve, sucuri. Dacă v-aţi propus să includeţi printre preparate şi trad...
Reţeta este o preţioasă moştenire de familie şi este dezvăluită pentru cititorii „Adevărul” de către Gina Bradea, unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi bloggeri culinari români.
Zeama acrişoară şi bucovineană, dar şi braşoveană, că acolo-s ţările cartofilor, plină de vitamine, se oferă fierbinte foc, cu ardei iute şi smântână. Aşa nota Radu Anton Roman în cartea sa, „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), ...
Deşi poate părea surprinzător, asiaticii (care se ştie că mănâncă tot ce mişcă) nu domină categoric topul, în care pătrund destul de multe preparate nordice. Selecţia a fost făcută de cunoscutul expert culinar Andrew Zimmern, care recunoaşte că a av...
Vă prezentăm care este rolul cu totul neaşteptat pe care îl poate avea miezul de pepene roşu la pepararea unei dulceţi excepţionale, cum se foloseşte apa de var şi în ce fel se evită caramelizarea gemului sau dulceţii.
Ce spun specialiştii despre alegerea verzei pentru murat, despre concentraţia ideală a saramurii şi despre combinaţia ce mai bună de ingrediente? Cum se murează varza şi ce este „Lactobacilus”?
Reţeta vă este adusă la cunoştinţă cu ajutorul bloggerului culinar Gina Bradea, o româncă stabilită în Italia care face furori pe internet cu reţetele ei simple, preluate în măsură covârşitoare din mirabila bucătărie ţărănească din zona Moldovei.
”Les Diners de Gala”, cartea de bucate suprarealistă a pictorului Salvador Dalí, a fost reeditată după 40 de ani. Pe lângă ilustraţii, volumul cuprinde reflecţii ale lui Dalí care oferă cititorului idei despre filosofia sa asupra plăcerilor gustului,...
Se pun în cantităţi egale geniu şi nebunie. Se adaugă puţin vis din copilărie şi se amestecă cu multă dragoste. Totul se fierbe la foc mare, al anilor ’60, iar apoi se serveşte la temperatura veacului pentru o eternitate. Inspirat de Gala, soţia şi m...
Pe 6 septembrie se împlinesc 199 de ani de la naşterea lui Mihail Kogălniceanu, marele om politic socotit artizanul Unirii. Istoria îl aminteşte pe Kogălniceanu drept avocat, istoric şi publicist, prim ministru al României, ministru de Interne şi min...
Actriţa Laura Cosoi (34 de ani) a fost invitată la Târgul Internaţional de Carte de la Beijing, cu volumul „Rămâi la masă?“, ocazie cu care a făcut şi o demonstraţie culinară.
Reţeta este în varianta presbiterei Garoafa Coman şi este cuprinsă într-o carte de reţete de mâncăruri de post publicată în urmă cu mai bine de două decenii sub binecuvântarea arhimandritului Sofian Boghiu de la mănăstirea Antim din Bucureşti.
Pe cât este de simplă reţeta, pe atât este de gustoasă este mâncarea. Preparatul a intrat şi în meniul românilor din sudul Moldovei şi nordul Munteniei, mai ales că gătitul lui durează doar câteva minute.
Preferată de români şi gătită cu drag de gospodinele din toată ţara, ciorba de perişoare este un deliciu. Reţeta preparatului care se găseşte pe mai toate mesele şi în meniurile restaurantelor este un simplă, uşor de preparat. Radu Anton Roman, maest...
Gina Bradea, una dintre cele mai apreciate bloggeriţe de reţete tradiţionale moldoveneşti, şi-a lansat recent o carte-poveste despre arta culinară a românilor. Stabilită de câţiva ani în Italia, românca este un aprig promotor al tradiţiilor şi spune ...
Bloggerul culinar Gina Bradea ne-a mărturisit câteva dintre secretele renumitei prăjituri româneşti. Gina trăieşte de mai mulţi ani în Italia, iar site-ul ei (poftabuna.com) este unul dintre cele mai accesate portaluri de profil scrise în limba român...
Reţetele sunt extrem de simple şi pot fi pregătite inclusiv de persoanele care nu petrec prea mult timp în bucătărie. Unele dintre acestea pot fi pregătite şi de cei care ţin post.
Gina Bradea realizează unul dintre cele citite bloguri culinare în limba română, care este citit de zeci de mii de români care trăiesc în ţară sau oriunde în toată lumea. Lansarea are loc la sediul cotidianului „Viaţa liberă”, de la ora 16,00.
Spanacul mai este recomandat şi pentru acţiunea antiinflamatoare şi antioxidantă, precum şi pentru faptul că îmbunătăţeşte vederea.
O mâncare delicioasă şi săţioasă, numai bună pentru weekend-urile geroase de iarnă, îşi are originea în bucătăria tradiţională evreiască. Este vorba despre ciolent, cunoscut - în funcţie de zona geografică - şi ca ciulent, holent, şolet, şolent.
Sanda Marin a fost, în realitate, Cecilia Maria Simionescu, o tânără provenită dintr-o familie de intelectuali ieşeni. Cartea sa de bucate apărută în 1936 a trecut testul timpului şi a suportat cenzura comuniştilor care au eliminat reţetele considera...
În secolele trecute, varza era un aliment nelipsit de pe mesele oamenilor, fie ei nobili sau oameni de rând, spune istoricul şi publicistul clujean Lukács József. Acesta a făcut un studiu pentru care a citit documente de arhivă, literatură de special...
Mihail Kogălniceanu, artizanul unora dintre cele mai importante momente din istoria României moderne, a preţuit femeile şi nu s-a ferit să o arate. Lucrarea sa „Iluzii pierdute“, aşa neterminată cum e, un carneţel descoperit la Arhivele Naţionale Iaş...
Bucate variate şi abundente, bine ”stropite” cu vin de bună calitate, încărcau mesele strămoşilor noştri romani în urmă cu 2.000 de ani. Meniul vremii includea şi excentricităţi, cum era tocăniţa din limbi de flamingo sau privighetoare ori călcâiele ...
Ceapa este cultivată şi consumată în mai multe ţări decât orice altă legumă, însă, în ciuda contribuţiei pe care o aduce în domeniul culinar, rar primeşte recunoaştere din partea publicului.
Din delicioasele reţete ale Sandei Marin v-am pregătit, săptămâna aceasta, o reţetă simplă de salată rusească, care ar putea înlocui cu succes cunoscuta salată de boeuf, cu ocazia Sărbătorilor de iarnă.
Fosta concurentă de la „MasterChef – Proba celebrităţii“ îşi lansează pe 5 martie prima carte de bucate, intitulată „Rămâi la masă? Reţete de suflet pentru cei dragi“, ce include sfaturi de preparare a bucatelor pentru familie şi prieteni....
Ieşeanca Cecilia Maria Simionescu, cunoscută românilor ca Sanda Marin, este autoarea cărţii de reţete devenită o adevărată Biblie în majoritatea bucătăriilor românilor în secolul XX.
Cântăreţul lucrează la un manual de gătit la microunde, după ce, în cei doi ani petrecuţi după gratii, a fost nevoit să înveţe să-şi prepare mâncarea, din cauza preparatelor nepotrivite ce i se ofereau acolo, potrivit revistei „TIME“....
Cele mai gustoase reţete tradiţionale din judeţul Cluj pot fi găsite într-o carte, numită „Culegere de reţete din bucătăria transilvană“. Preşedintele unei asociaţii clujene al cărui scop este reînvierea tradiţiilor, Viorica Rusu, are de gând să reed...
Paul Kovi (1924-1998) este un maghiar care a absolvit la Cluj-Napoca şi a ajuns unul dintre cei mai bogaţi locuitori ai New York-ului după ce l-a păcălit pe Dictator şi pe cei din fruntea PCR. Cu aceştia din urmă a negociat că va publica doar în Româ...
Vedetele s-au pus pe scris. Este şi cazul Andreei Raicu, care în urmă cu două zile şi-a lansat la Chișinău prima carte de bucate destinată celor care au grijă de silueta lor