România regăsită pe străzile Londrei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Belea, maramureşeanul care s-a pierdut în metroul din Londra şi a fost găsit după trei zile de căutări
Vasile Belea, maramureşeanul care s-a pierdut în metroul din Londra şi a fost găsit după trei zile de căutări

Fabuloasa poveste a dispariţiei, căutării şi regăsirii lui Vasile Belea, bătrânul maramureşean pierdut pe străzile Londrei, arată cum un eveniment minor ajunge să emoţioneze şi să unească două popoare aflate până atunci într-un „război“ al declaraţiilor. Faţa românilor din Marea Britanie are de acum înainte un chip rural, inocent, o dârzenie în ochi, o cuşmă de oaie pe cap şi un instinct sănătos de supravieţuire în orice condiţii.

Maramureşeanul de 63 de ani a fost separat de fiul său în metroul londonez la închiderea uşilor. Cu 20 de lire în buzunar, cu un telefon fără semnal şi lipsit de cunoştinţe minimale de limbă engleză, Vasile Belea a supravieţuit trei zile prin Londra căutându-şi familia. Nu e o poveste de supravieţuire din junglă, de pe Discovery Channel, e o poveste urbană care atinge emoţiile tuturor celor care se pun în locul personajelor implicate. Toţi cei care au un bunic sau o persoană dragă de care se îngrijesc au empatizat cu mica drama a românilor şi au urmărit cu sufletul la gură deznodământul, ca într-un film artistic.

Inocenţa bănuită doar din scanarea unei fotografii cu Vasile Belea i-a atins pe englezi şi, poate dintr-o vină inconştientă - venită din recunoaşterea faptului că au înghiţit pe nemestecate povestea „invaziei“ românilor – au reacţionat cu sufletul şi inima citind sau privind la televizor „saga“ maramureşeanului.

Mai mult decât toate declaraţiile „palide“ ale oficialilor români, Vasile Belea a dat o faţă românilor - în opoziţie cu portretul caricatural al „invadatorului“ care vine să fure, să-i lipească pe localnici de locurile de muncă şi să le ia banii din ajutoarele sociale. Faţa românilor din Marea Britanie are de acum înainte un chip rural, inocent, o dârzenie combinată cu bunătate în ochi, o cuşmă de oaie pe cap şi un instinct sănătos de supravieţuire în orice condiţii.

Probabil că mulţi oficiali de la Bucureşti se miră cât de puţin a trebuit ca o percepţie oribilă clădită cu talent de tabloide să fie întoarsă pe dos, dărâmată şi îngopată. Sigur, o asemenea poveste, cu un aşa personaj, este greu de inventat. Dar ingredientele ei, turistul roman simpatic şi neaoş, inocenţa şi adaptarea la orice condiţii puteau face obiectul unor mesaje livrate cu inteligenţă în timpul scandalului provocat de politicienii anti europeni şi tabloide. Ne-a lipsit însă dorinţa, inteligenţa şi curajul de ne lupta, la nivel institutional, cu nişte ştampile false şi nedrepte. Vasile Belea a reuşit, cu clipa sa de ghinion la închiderea uşilor metroului londonez, cât n-a reuşit un întreg sistem anchilozat şi captiv în clişee.

Pe aceeaşi temă:

Maramureşeanul pierdut prin Londra şi-a povestit păţania vieţii: a trăit trei zile cu 20 de euro şi i-a fost frică doar când traversa strada Maramureşeanul Vasile Belea, care s-a pierdut în Londra după ce uşile metroului s-au închis în faţa sa şi s-a pierdut de fiul său, a reuşit să supravieţuiască trei zile la Londra cu 20 de euro. Bătrânul de 63 de ani şi-a văzut poza în ziar şi a reuşit să-şi contacteze familia care trăieşte în capitala Marii Britanii.

Românul pierdut în Londra a fost găsit teafăr după trei zile. Vasile Belea şi-a reîntâlnit familia Turistul român care a fost dat dispărut după ce s-a pierdut de fiul lui, la o staţie de metrou din Londra, a fost găsit trei zile mai târziu. Bărbatul a fost adus din nou lângă membrii familiei lui, fiind într-o stare bună, fără vătămări.

Român de 63 ani, dispărut de trei zile la Londra, după ce uşile metroului s-au închis în faţa sa  Un român în vârstă de 63 de ani a dispărut la Londra de marţi, după ce uşile metroului s-au închis şi a rămas fără fiul său.

VIDEO Bărbatul dispărut în Londra este maramureşean. Familia bătrânului spune că poliţia londoneză nu o ajută Bărbatul dispărut în metroul londonez, în urmă cu trei zile, este un maramureşean în vârstă de 63 de ani. Acesta a plecat în vacanţa de sărbători la fiul său în Londra, însă a fost dat dispărut după ce uşile metroului s-au închis chiar în faţa sa. De trei zile, familia şi poliţia îl caută încontinuu, fără rezultat.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite