Mihaela Toader

Cercetător exilul românesc postbelic

Dialogurile care produc un impact major asupra oamenilor sunt cele pe care nu le-am gândit sau pe care nu  le-am imaginat vreodată că ar putea să existe. Când se întâmplă, totuşi, ele  sunt un prilej de bucurie şi împărtăşire, în acest caz, despre ce înseamnă Libanul pentru români şi ce activităţi culturale semnificative se desfăşoară la Beirut.

Deseori, noi, oamenii, preferăm să scriem despre sentimente şi iubire şi mai puţin să trăim iubirea. Nu puţine, sunt cărţile dedicate iubirii şi întregului de sentimente umane. Şi, totuşi, sunt scrieri care dau viaţă iubirii şi o încununează cu multitudinea de emoţii şi mistere ca un adevăr trăit sau relevat iar una dintre aceste lucrări literare, semnată de Camelia Pantazi Tudor, este „Misterul Eşarfei Roşii”, Editura ASTRALIS, Bucureşti, 2019.

O carte remarcabilă pentru istoriografia românească, nu numai pentru subiectul pe care îl abordează ci şi prin documentare şi pasiunea transmiterii obiective a unei teme de istorie care, deşi, îşi propune să relateze despre produsele civile şi militare fabricate în România sub licenţă străină, reuşeşte să deschidă câteva perspective de cercetare în planul relaţiilor internaţionale, politice, economice şi diplomatice ale României cu alte state.

În fiecare an de 1 Decembrie, românii din exil, care şi-au asumat, în perioada 1945-1989, menţinerea valorilor, tradiţiilor româneşti şi libertăţilor democratice în Occidentul Liber, sărbătoreau nu doar Unirea Transilvaniei cu România ci şi speranţa împlinirii marelui ideal naţional al tuturor românilor.