Cristian Socol

Conferentiar universitar

Poziţia economică externă se deteriorează dramatic. Explozia datoriei externe şi a necesarului brut de finanţare precum şi reducerea nivelului de adecvare a rezervelor internaţionale conduc la o dependenţă financiară ridicată a României faţă de creditori, mai ales faţă de cei externi. Stimularea producţiei interne, absorbtia fondurilor structurale europene si a fondurilor de sprijin din PNRR sunt solutii structurale de reducere a dezechilibrelor.

Anul 2020 aduce cu sine acumularea derapajelor grave la nivel economic. Recorduri istorice negative arată lipsa de sustenabilitate a finanţelor publice - deficitul bugetar va atinge 100 miliarde lei în 2020, iar datoria guvernamentală va depăşi 100 miliarde euro la sfârşit de an. Urmează austeritate, scăderea bunăstării populaţiei şi adâncirea sărăciei. România devine puternic dependentă de creditori, din punct de vedere financiar.

Cu un necesar de finanţat de 25 miliarde euro în 2020, peste 1 milion de contracte de munca suspendate şi o cădere accelerată a economiei, România are nevoie de sprijinul solidar al UE. Ar fi o strategie win-win atât pentru România cât şi pentru UE, având în vedere legăturile comerciale, de forţă de muncă şi capitaluri. Altfel, România va intra din nou pe drumul periferiei, după ani de convergenţă rapidă.

Este momentul solidarităţii europene. Este momentul emiterii de eurobonduri de tip coronabonds de 700 miliarde euro (5% din PIB ul UE). România poate accesa resurse de finantare de peste 10% din PIB pentru lupta contra coronavirozei şi revenirea economică. Este nevoie de protejarea persoanelor vulnerabile printr-un Venit Universal Minim ţintit pentru cei 4 milioane români aflaţi în deprivare materială severă. Împreună putem reuşi.

Modifică Setările