Cristian Socol

Conferentiar universitar

România a intrat în recesiune tehnică în ultimul semestru al anului trecut. Dacă nu se iau măsuri radicale urgente privind intervenţia publică / reglementarea preţurilor la energie şi gaze naturale pe durată limitată, după aprilie 2022, România va resimţi cea mai mare criză economică şi socială din ultimii 30 ani.

Un tratament adecvat nu se poate realiza fără un diagnostic corect. Economia românească nu se află deloc într-o situaţie bună. S-au erodat şi ultimele supape prin care se detensionau dezechilibrele macroeconomice, Astfel, devine urgentă aplicărea unor măsuri puternice de stabilizare macroeconomică. Amânarea lor va costa mult mai mult populaţia şi companiile din România.

Poziţia economică externă se deteriorează dramatic. Explozia datoriei externe şi a necesarului brut de finanţare precum şi reducerea nivelului de adecvare a rezervelor internaţionale conduc la o dependenţă financiară ridicată a României faţă de creditori, mai ales faţă de cei externi. Stimularea producţiei interne, absorbtia fondurilor structurale europene si a fondurilor de sprijin din PNRR sunt solutii structurale de reducere a dezechilibrelor.

Anul 2020 aduce cu sine acumularea derapajelor grave la nivel economic. Recorduri istorice negative arată lipsa de sustenabilitate a finanţelor publice - deficitul bugetar va atinge 100 miliarde lei în 2020, iar datoria guvernamentală va depăşi 100 miliarde euro la sfârşit de an. Urmează austeritate, scăderea bunăstării populaţiei şi adâncirea sărăciei. România devine puternic dependentă de creditori, din punct de vedere financiar.

Modifică Setările