FOTO Zalăul îşi "vinde" o clădire în toată Transilvania
0Una dintre cele mai importante clădiri de patrimoniu din Zalău se află pe ultima sută de metri a unui îndelungat proces de reabilitare. Clădirea are şi un element mai special: o pictură murală unică în România prin întinderea ei.
Clădirea Transilvania va ieşi primăvara aceasta, în sfârşit, din şantier, după etapele succesive de reabilitare la care au fost supuse, de-a lungul timpului, cele trei corpuri ale clădirii. Ultima a început în martie 2012 şi a costat 5,12 milioane de lei, Primăria Zalău obţinând aceşti bani dintr-o finanţare europeană. Primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, a precizat, vineri, într-o conferinţă de presă, că după finalizarea proiectului, programată pentru luna aprilie, clădirea va fi promovată la nivel regional. De altfel, prin proiect sunt şi finanţate câteva activităţi în acest sens, cum este realizarea unui website, dar şi o campanie derulată prin intermediul Poştei Române. "Vom trimite 100 de scrisori la destinatari din Sălaj, dar şi din celelalte judeţe din regiune, prin care vom încerca să-i convingem că această clădire reprezintă cea mai bună opţiune pentru organizarea unor evenimente", a explicat, în cadrul conferinţei, Ramona Butcovan, şefa serviciului de management al proiectelor din cadrul Primăriei.
Vârful de lance în campania de promovare va fi fosta sală a oraşului, cunoscută de actualii locuitori ai oraşului după ce acolo a funcţionat o vreme Cinemograful Libertatea. Sala se remarcă prin pictura murală de pe tavan, considerată unicat la nivel naţional. ”Pictura murală de pe tavanul fostei săli de teatru este, după părerea mea, unicat în România. Realizată de un pictor din Bratislava (sau Pojon, vechea denumire a oraşului în perioada Imperiului Habsburgic), în stil art nouveau, pe la 1900, restaurată în 1930, pictura impresionează prin mărimea sa, de peste 250 de metri pătraţi. Tocmai dimensiunea ei o face deosebită de alte picturi realizate în acelaşi stil, în România”, spune pictorul Nicolae Gheorghe, cel care s-a ocupat de restaurarea picturii.
Pe lângă restaurarea clădirii (corpul C integral, iar corpul B parţial, în condiţiile în care corpul A a fost restaurat într-o etapă anterioară), proiectul aflat acum la final a inclus şi realizarea unui sistem de climatizare şi unul de alarmare în caz de incendii a imobilului, montarea unui lift şi a unei plăci liftante pentru persoanele cu handicap, dar şi lucrări în exterior - amenajarea aleilor, a curţilor interioare (unde au fost amenajate 30 de locuri de parcare şi o toaletă publică) şi realizarea unei instalaţii de iluminat arhitectonic. Totodată, Primăria are de gând ca, în cursul acestei primăveri, să taie copacii de talie mare din parcul situat în faţa clădirii, pentru a nu masca faţada recent renovată. "Bineînţeles, tăierea copacilor va fi urmată de replantări", a ţinut să precizeze primarul Radu Căpîlnaşiu în conferinţa de presă de vineri.