REZULTATE SIMULARE BAC 2014: Jumătate dintre liceenii vasluieni nu au luat note de trecere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât la proba scrisă la limba română, cât şi la cea obligatorie a profilului, matematică sau istorie, doar jumătate dintre elevii vasluieni de clasa a XII-a, care au susţinut simularea bacalaureatului, au obţinut note de trecere. La clasa a XI-a, rezultatele sunt şi mai slabe.

Cu mai puţin de trei luni până la examenul propriu-zis, viitorii absolvenţi de liceu din judeţul Vaslui au şanse mici să treacă de cel mai important examen, care să le permită accesul către învăţământul universitar, dacă nu se vor apuca serios de învăţat, măcar pe ultima sută de metri. Jumătate din liceenii care s-au prezentat la simulare nu au obţinut note de trecere. Procentul cel mai ridicat este înregistrat la proba scrisă la alegere a profilului, unde mai bine de 55 la sută dintre elevii prezenţi la simulare au obţinut note peste 5. Din cei 3.024 de elevi care au susţinut proba, 1.672 au obţinut note de trecere, iar 1.352 nu au fost declaraţi respinşi. La proba scrisă la limba română, procentul celor cu note peste 5 este de 52,34 la sută. Din 3.055 elevi prezenţi, 1.599 au obţinut note de peste 5, iar 1.456 au luat note sub 5. La proba scrisă obligatorie a profilului, matematică sau istorie, procentul este sub 50 la sută. Din 3.066 de elevi care au susţinut proba, doar 1.329 au luat minim nota 5, procentul fiind de 43,35 la sută.


Rezultatele obţinute de elevii claselor a XI-a sunt şi mai proaste. La proba scrisă la limba română – 42,68 % dintre elevi au luat note peste 5, ceea ce înseamnă că din 4.004 elevi prezenţi, doar 1.709 au luat minim nota cinci. La proba obligatorie a profilului (matematică sau istorie), doar 34,27% au obţinut minim nota 5. Astfel, din 3.977 elevi prezenţi, 2.614 au obţinut note sub 5, iar 1.363 de elevi au luat note de trecere.

“Rezultatele sunt cele aşteptate. Sperăm ca până la examenul propriu-zis, elevii să se pună la punct cu pregătirea, iar procentele la finalul bacului să fie mult mai bune. Notele obţinute de elevi la simulările bacalaureatului nu se contestă şi nu se trec în catalog. Rezultatele sunt analizate la nivelul fiecărui liceu, prin discuţii individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, şedinţe cu părinţii, precum şi la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare. Este posibil ca în luna mai să mai organizăm încă o simulare la nivel judeţean”, a declarat Gabriela Plăcintă, inspectorul general al ISJ Vaslui.

Elevii clasei a XI-a nu au susţinut proba la alegere, având în vedere că aria de acoperire disciplinară în clasa a XI-a nu este similară celei de clasa a XII-a. Scopul acestei testări este familiarizarea elevilor cu rigorile examenului şi optimizarea rezultatelor la bacalaureat.

Citeşte şi: 

Un elev din Bârlad eliminat de la simulare, după ce a fost prins copiind

Profesorii vasluieni boicotează simularea examenului de bacalaureat