Cum pregătim o „mămăligă boierească“. Cât trebuie să fiarbă şi cum se amestecă făina de porumb pentru a ieşi perfectă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţetele de mămăligă sunt numeroase şi variază de la o regiune la alta în funcţie de ingredientele de care dispui şi de imaginaţie.

Cel mai simplu fel de mâncare, cu adevărat tradiţional, este mămăliga cu brânză (brânză sărată, brânză de oaie). În trecut, mămăliga înlocuia pâinea, care era considerată un adevărat lux în casele de ţărani. Mămăliga este făcută întotdeauna proaspăt pentru fiecare masă şi mâncată caldă.

Astăzi, vă propunem o reţetă de ”mămăligă boierească” a profesorului Nicolae Curelea, un maestru al bucătăriei moldoveneşti, care din pasiune pentru gastronomie, încurajează şi promovează reţetele autentice româneşti.

Ce ne trebuie?
• 3 ceşti lapte dulce;
• 1 linguriţă sare;
• 1 lingură unt;
• 1 ½ ceaşcă mălai ( Cantitatea poate varia în funcţie de calitatea mălaiului şi dacă este măcinat grosier sau mediu );
• 200 g brânză telemea;
• 1 ceaşcă smântână.
Porţii = 6
Timp de pregătire = 15 minute
Timp de fierbere = 15 minute
1 ceaşcă = 240 ml.

Cum se face?

Într-un ceaun sau oală, încălziţi laptele, sarea şi 1 linguriţă de unt până începe să fiarbă. Presăraţi 1 lingură de mălai în lapte. De îndată ce laptele începe să fiarbă din nou, turnaţi tot restul mălaiului dintr-o dată şi amestecaţi puternic cu un melesteu sau lingură de lemn aproximativ 1 minut. Apoi adăugaţi brânza şi restul de unt. Daţi focul mic si continuaţi să amestecaţi cu temei, mereu în aceeaşi direcţie. Veţi vedea mămăliga îngroşându-se şi desprinzându-se de pe marginile ceaunului. Mămăliga ar trebui sa fie gata in 10-15 minute.

Scuturaţi ceaunul şi imediat răsturnaţi pe un platou cald. Tăiaţi în felii şi serviţi fierbinte. Serviţi mămăliga cu un preparat secundar pe bază de carne, peşte sau ouă, sau cu smântână.
 

Mai multe pentru tine:
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Un medic, triatlonist la 83 de ani, împărtășește reţeta sănătăţii sale: patru principii-cheie ale dietei
Coșmarurile care îi duc în pragul disperării pe mulți români. „M-am mutat, a fost insuportabil”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
A fost directoare de bancă, dar a renunțat la job pentru un scop nobil. Irina Bogdan: „Trebuie să ne păstrăm copiii în țară“
Antrenorul de minți. Șahistul Flavius Mihailiuc învață copiii să judece corect: „Sunt abilități care le va trebui în viață“
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Taiwanul raportează activitate militară chineză după ce Blinken a părăsit Beijingul
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Cât de sănătos este să renunți la lift și să urci scările. Poate reduce riscul bolilor cardiovasculare și chiar cel al unui deces prematur