Un traficant de reptile, prins de poliţiştii de frontieră mehedinţeni. Vindea online broaşte ţestoase, protejate de lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele două broaşte ţestoase, recuperate de la traficant au fost aduse în arealul în care trăiesc FOTO STPF Mehedinţi

Un severinean a fost prins de poliţiştii de frontieră mehedinţeni şi comisarii Gărzii de Mediu Mehedinţi în timp ce încerca să comercializeze două broaşte ţestoase din specia ţestoasa de uscat bănăţeană (testudo hermanni).

Ţestoasa lui Hermann trăieşte îndeosebi în Parcul Naţional Porţile de Fier şi este o specie strict protejată de lege fiind în pericol de dispariţie din cauza diminuării efectivelor şi arealului.
       

„În ziua de 19.06.2015 poliţiştii de frontieră din cadrul Biroului de Combatere a Migraţiei Ilegale şi Combatere a Infracţionalităţii Transfrontaliere aparţinând Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi  şi comisarii Gărzii Naţionale de Mediu - Comisariatul Judeţean Mehedinţi au obţinut date şi informaţii că O. Costel, în vârstă de 31 de ani, din localitatea Brezniţa de Ocol, ţine în captivitate ţestoase Hermann care trăiesc în arealul Parcului Naţional Porţile de Fier în scopul comercializării”

a declarat comisarul şef Valeriu Pera, purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Mehedinţi.
       

După o monitorizare de câteva ore a activităţii infracţionale a acestuia, poliţiştii de frontieră şi comisarii Gărzii de Mediu  au  oprit în trafic autovehicolul condus de O. Costel la intrarea în municipiul Turnu Severin.
       

La controlul autovehiculului, oamenii legii au găsit în două cutii din remorca  acestuia două broaşte ţestoase din specia testudo hermanni, specie de reptilă protejată de lege.
        

O. Costel a declarat că urma să vândă ţestoasele Hermann cu 60  de lei, acesta postând în acest sens şi un anunţ pe un site de vânzări.
      

Ţestoasa  lui Hermann trăieşte îndeosebi în Parcul Naţional Porţile de Fier şi este o specie strict protejată de lege fiind în pericol de dispariţie din cauza diminuării efectivelor şi arealului. Traficanţii le comercializează ca animale de companie, în restaurante sau ca obiecte de artizanat.
        

În cauză s-a întocmit lucrare penală în care se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de deţinere, transport, vânzare sau schimbul  în orice scop a exemplarelor luate din natură în oricare din stadiile ciclului lor biologic, pedeapsa pentru săvărşirea unui asemenea gen de infracţiuni este sancţiunea închisorii între 3 luni şi 1 an sau amendă.