TULCEA A adus internetul la Școala Ceatalchioi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premiată pentru efortul ei de a aduce bucurie şi tehnologie în rândul elevilor, Mariea Popa a ajuns de la extaz la disperare. După ce perioada de gratuitate la internet câştigată prin proiect a expirat, copiii au rămas fără internet deoarece autorităţile nu au vrut să ofere o mână de ajutor.

Mariea Popa este profesoară într-un sat din Delta Dunării, la Ceatalchioi. Ea este cea care a adus printr-un proiect calculatoare şi internet în sat, spre bucuria copiilor şi nu numai. Pentru această iniţiativă femeia a fost premiată la gala „Click –femei excepţionale“. Din păcate , acum perioada în care furnizarea internetului, prin proiect, era gratuită, a expirat, iar şcoala a rămas cu calculatoare, dar fără net.

„Am făcut cereri peste tot, la Primărie, la Inspectoratul Şcolar, poate s-o găsi o soluţie să ne ajute, e păcat, stăm cu calculatoarele degeaba, copii sunt mai trişti“, povesteşte femeia.

Din păcate în Ceatalchioi nu a ajuns încă nici o firmă privată care să furnizeze servicii de internet, altfel lucrurile ar fi fost mai simple, profesorii fiind dispuşi să suporte din buzunarul propriu cheltuiala lunară.

„Am discutat cu o firmă, s-au arătat dispuşi să vină doar dacă se abonează mai mulţi, e greu, lumea nu are nici televizor pe aici“, mai spune Mariea Popa.



Proiecte pentru elevi

În 2006, Mariea a iniţiat două proiecte importante, prin care a obţinut calculatoare pentru copii, pentru primărie şi pentru bibliotecă. Şi tot ea a obţinut pentru toţi locuitorii acces gratuit la internet.

„Nu aveam niciun calculator, de internet nici nu auziseră copii şi mulţi dintre adulţi. A fost greu, am alergat cu hârtii, proiect, dar am ieşit pe primul loc şi într-un final am ieşit pe primul loc şi am adus zece calculatoare noi şi internet“, povesteşte Mariea. Atunci s-au bucurat şi cei mici, care au descoperit o nouă lume, cea virtuală, dar şi vârstnicii, care au învăţat cum să ia legătura pe net cu cei dragi plecaţi la muncă în străinătate. Pentru eforturile ei Mariea Popa a fost nominalizată printre cele zece femei excepţionale de către revista „Click pentru femei“, clasâţndu-se pe locul doi la gala organizată luna trecută.

Citiți în Adevărul de Tulcea de ce Primăria nu se implică în  asigurarea accesului la Internet!