VIDEO Fostul interlop care ia bătaie an de an pentru a arăta cum a pătimit Isus: „O să mănânc multă bătaie. Nu sunt ipocrit să spun că nu mă doare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Daniel Leş interpretează rolul lui Isus în procesiunea Drumul Crucii FOTO Adevărul Timişoara

O cutremurătoare punere în scenă a patimilor lui Hristos, procesiunea „Drumul Crucii”, organizată an de an în mai multe oraşe din România, a ajuns la ediţia a 12-a. Pentru prima dată, rolul Mariei, mama lui Isus, este jucat de actrişa Rona Hartner. Ca în fiecare an, rolul lui Isus este jucat de artistul ceramist Daniel Leş, care spune că în acest an procesiunea este şi un protest.

Timp de 11 ani „Drumul Crucii”, organizat în zeci de oraşe din România, a adunat în stradă mii de oameni, mulţii dintre aceştia plângând la scenele dure prin care au fost reamintite  patimile lui Hristos. Ajunsă la ediţia a 12-a, procesiunea este organizată în acest an în: Alexandria, Giurgiu, Bacău, Iaşi, Gherla şi Dej.  Rolul Mariei este jucat de actriţa Rona Harter. „Văd în fiecare an actori care vor să interpreteze diferite roluri. În premieră a venit actriţa Rona Hartner. În urmă cu câţiva ani a avut o întâlnire de gradul zero cu Dumnezeu şi cred că şi-a dorit să pună şi ea umărul într-un fel la ceea ce facem noi. Cred că e o dorinţă sinceră de a se apropia mai mult de Dumnezeu”, a declarat pentru „Adevărul”, Daniel Leş, artistul ceramist care joacă rolul lui Isus, de 12 ani.

Au fost 12 ani în care Daniel Leş a îndurat bătăi reale pentru ca scenele să se apropie cât de cât de realitate. „Pe traseul din acest an o să îmi ţin ziua şi o să mănânc multă bătaie. Nu vreau să fiu ipocrit să spun că nu mă doare, dar faptul că vezi acele feţe pe stradă plângând îţi dă putere. Dumnezeu să mă ajute să îmi intru cât mai bine în pielea personajului, cu toate că niciodată nu va fi îndeajuns ca să pot să egalez măcar o frântură din ce a pătimit Mântuitorul nostru Hristos”, a mai spus Daniel Leş.

Artistul a mai spus că procesiunea din acest an se doreşte şi un protest faţă de direcţia în care se îndreaptă lumea. „Suntem în al 12-lea an şi cred că suntem şi în al 12-lea ceas. Lumea merge într-o direcţie atât de sumbră încât e momentul ca toţi, indiferent de confesiunile pe care le avem, să ne unim în faţa acestui val numit migraţie şi musulmanizarea neamului nostru românesc. Dacă vreţi este şi un protest de a le spune românilor că este momentul să ne oprim şi să reflectăm la ceea ce facem noi cu tradiţia românească, cu neamul nostru şi cu tradiţia noastră creştină”, a mai spus Daniel Leş.

Un fost interlop ateu, în rolul lui Isus

Daniel Leş, actorul care interpretează rolul lui Isus a avut o viaţă tumultoasă până să ajungă pe calea credinţei. Leş este de profesie artist ceramist, având mai multe distincţii naţionale şi internaţionale în acest domeniu. Activ în lumea interlopă, furându-şi soţia de acasă şi ajungând într-o situaţie dificilă, Dan Leş susţine că o forţă divină l-a ridicat şi i-a schimbat viaţa. La 18 ani acesta a fugit de acasă şi s-a căsătorit cu o fată de 17 ani, fiica unui director de bancă. „Eram un biet artist cu mapa de schiţe sub braţ. La un moment dat ne-am pomenit într-un apartament cu chirie fără bani”, a mai spus artistul. Evenimentul a transformat mulţi apropiaţi în duşmani care nu au fost de acord cu relaţia dintre cei doi tineri. Sărăcia l-a împins în cercuri interlope, unde talentul lui Dan Leş era folosit pentru falsificarea paşapoartelor. „Am ajuns chiar să fiu ţinut în lagăre din Austria unde eram bătut”, a mai povestit bărbatul. 


În situaţia în care era, credinţa nici nu exista în vocabularul lui Leş, fiind convins că Dumnezeu nu există. În spatele lui erau însă rugăciunile puternice ale mamei sale care se ruga pentru creştinarea „interlopului”. Ajuns într-o situaţie jalnică, fără bani şi cu frigiderul gol, Leş s-a închis în cameră şi s-a rugat. „Aveam un gol lăuntric imens. Auzisem de Dumnezeu, dar nu credeam în El. Prin rugăciunea mea l-am provocat pe Dumnezeu să-mi arate că există. A fost un miracol când am simţit la modul fizic o forţă divină care îmi umple corpul de o dragoste divină care îmi spunea că nu o să se întâmple nimic rău. Timp de două ore am plâns într-una”, a mărturisit Dan Leş. Nu are nicio religie Pentru acesta creştinarea nu a însemnat intrarea într-un cult religios ale cărui rigori să le respecte, ci a însemnat o relaţie personală cu Dumnezeu.