Timişoara, capitala premierelor medicale în anul 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul trecut a fost prolific pentru medicii timişoreni din punctul de vedere al operaţiilor realizate în premieră din cauza vârstei pacienţilor.

Operaţii făcute de sute de ori au devenit premiere realizate la Timişoara din cauza vârstei pacienţilor. Medicii timişoreni au intervenit chirurgical cu succes în cazuri în care alţi medici s-au ferit să intervină.

La începutul lunii martie, medicii de la Spitalul Judeţean din Timişoara, în frunte cu neurochirurgul Horia Pleş, au operat pe creier un băieţel de doar patru luni care suferea de un anverism cerebral. „Sunt foarte rare la copii anverismele, mai ales la vârsta asta şi de dimensiunea pe care a avut-o. Operaţia a decurs spectaculos de bine. Nu avem cunoştinţe să se fi făcut o astfel de operaţie la nivel naţional, la un copil aşa mic cu un anverism gigantic”, a spus Constantin Costea, şeful Clinicii de Neurochirurgie din Timişoara.

Cel mai batrân pacient


Medicul timişorean Fabian Tatu a realizat o altă performanţă când a operat un bătrân de 104 ani, în luna iunie a anului trecut. Bătrânul a suferit un accident casnic şi a avut nevoie de proteză, dar medicii nu s-au avântat să-l opereze. „A fost cel mai vârstnic pacient pe care l-am operat. A fost o operaţie de rutină, dar dificilă din cauza vârstei pacientului şi poate din punctul acesta de vedere a fost o premieră”, a spus Fabian Tatu, medic-şef al Compartimentului Clinic de Ortopedie - Traumatologie din cadrul Spitalului Militar Timişoara.