Timişoara: Biciclete de închiriat pentru timişoreni (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul centru de închiriat biciclete din Timişoara se va deschide săptămâna viitoare.

Ideea de a deschide primul centru de închiriere îi aparţine lui Bogdan Baciu, patronul unui magazin de specialitate, care a fost întrebat deseori dacă nu are biciclete şi de închiriat. „Am deschis magazinul de trei luni şi am văzut că e o necesitate. Au venit numeroşi ghizi locali care voiau să ofere biciclete turiştilor”, a spus Bogdan Baciu. Centrele de închiriat biciclete sunt obişnuite în ţările occidentale, însă în România, doar în Bucureşti mai există.

Bicicletă închiriată cu buletinul
Marea îngrijorare a celor care închiriază bicicletele este legată de numărul mare de furturi. Aceştia vor asigura bicicletele în speranţa că paguba lor va fi cât mai mică. „Închirierea se face pe bază de buletin, dar ne gândim să cerem şi o garanţie de 100 lei. Se va face şi un proces verbal de predare-primire. Avem o experienţă de doi ani la închiriat schiuri, unde nu am avut probleme”, a mai spus Bogdan Baciu.

O altă problemă a bicicliştilor este lipsa pistelor, cât şi a parcărilor speciale. Sunt promisiuni pentru construirea a 30 de kilometri de pistă. Deocamdată există piste în Calea Aradului, Calea Lipovei, Bulevardul Take Ionescu şi Bulevardul Regele Carol.

Două modele diferite

Centrul va oferi spre închiriere două tipuri de biciclete cumpărate direct de la producătorul din Ungaria. Un model destinat exclusiv oraşului, fiind echipate cu coş, portbagaj, apărători de noroi şi lacăt. Este o bicicletă solidă, confortabilă, uşor de utilizat atât de către bărbaţi, cât şi de femei.

Celălalt model este destinat atât oraşului, cât şi drumurilor neasfaltate şi traseelor din păduri.  Este destinat pentru plimbări mai lungi, dar şi pentru weekend şi concedii petrecute în afara oraşului. Acestea sunt din aluminiu şi au telescop pe faţă.

Tarife de închiriere
Pentru o jumătate de zi (o iei şi o aduci în aceeaşi zi) modelul de oraş costă 25 lei, iar cel de vacanţă, 50 lei. Pentru o zi (o iei la orice oră şi o aduci a doua zi până la ora 18), 40 lei, respectiv 80 lei. În weenk-end (de joi după ora 18.00 până luni la 12.00), 80 lei şi 180 lei. Pentru o săptămână tarifele sunt 120 şi 250 lei.

2.500 de numere verzi
Campania „Verde pentru Biciclete” a ajuns la nouă luni de existenţă. În cadrul celor zece evenimente organizate au fost „înmatriculaţi” nu mai puţin de 2.500 de biciclişti. „Verde pentru Biciclete” a lansat un apel de strângere de semnături pentru construirea de piste de biciclete. Punctul final al demersului va fi 25 octombrie, iar listele vor fi înaintate reprezentanţilor primăriei.