Şi mai mulţi bani germani pentru reabilitarea clădirile istorice din capitala Banatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ cinci milioane de euro vor fi alocaţi de Banca de Credit pentru Reconstrucţie. Colaborea cu instituţia germană a fost ratificată de Guvernul României în şedinţa de săptămâna trecută.

Banii de la KFW (Banca de Credit pentru Dezvoltare din Germania) vor contribui la refacerea unei mici părţi din patrimoniu. „Este important ca aceste clădiri să reziste, pentru că în unele cazuri nu mai este vorba doar de renovarea unei faţade, sunt necesare lucrări de anvergură şi atunci sumele sunt substanţiale. Aceşti bani nu vor acoperi în niciun caz totalul patrimoniului, însă sunt bineveniţi”, a spus viceprimarul Adrian Orza.


Acesta se va întâlni în această săptămână cu o delegaţie a părţii germane, pentru a finaliza înţelegerea. „Vin nişte bani, este vorba de un grant nerambursabil. Asociaţiile de locatari vor primi un fel de împrumut cu o dobândă foarte mică şi cu un termen foarte lung”, a explicat oficialul timişorean.


Complicat pentru locatari


Edilul consideră că o legislaţie mai clară în domeniu ar uşura mult situaţia. „Din păcate, în România nu există o lege care să permită utilizarea banilor publici în acest scop, pentru că majoritatea clădirilor este proprietate privată, nu poţi să dai bani unor particulari pentru a-şi reface casele, fie că e vorba de firme sau de persoane fizice”, a declarat Adrian Orza.


„Singurul mod prin care am fi putut să direcţionăm fonduri publice în acest scop ar fi fost instituirea unei taxe la nivel local. S-a încercat acest lucru, acea «taxă de habitat», dar poate nu a fost un moment tocmai bun, într-o perioadă în care cuvântul «taxă» provoacă reacţii adverse”, a mai spus viceprimarul. Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Locatari consideră aceste fonduri binevenite, însă situaţia ridică şi câteva probleme. „Am înţeles că ce a fost făcut nu se continuă, sunt multe cazuri în care asistenţa tehnică a fost făcută deja, însă odată cu schimbarea cred că trebuie reluată procedura. Însă abia s-a aprobat acest acord, cred că e prea devreme să vorbim. Fondurile sunt puţine, însă este un început”, a spus Petre Olariu.

Aş dori să aflu noutăţi în privinţa reabilitării clădirilor istorice.
Răzvan Chelbea, student