Oficial ne merge bine. Criza joburilor, în declin
0Piaţa muncii începe să prindă viaţă. Oamenii de afaceri din judeţul Timiş sunt însă sceptici vizavi de o redresare. Lucian Dodan şi-a căutat un loc de muncă timp de mai bine de un an. Abia luna trecută a reuşit să se angajeze în domeniul său
La 27 de ani, Lucian a rămas fără un loc de muncă, după ce firma la care lucra a făcut restructurări. A lucrat ca şi contabil timp de trei ani, deşi terminase Facultatea de Informatică. „Atunci nu îmi găseam un job ca şi programator şi am făcut un curs de contabilitate, pentru a avea un loc de muncă. Anul trecut am aflat că se fac restructurări în firmă, chiar de ziua mea”, a povestit acesta.
Tânărul a declarat că nu a beneficiat nici de indemnizaţia de şomaj, pentru că firma de la care a plecat nu a rezolvat partea de birocraţie. „Nu m-am agitat foarte mult cu şomajul, pentru că speram să găsesc un job cât mai repede. Din păcate, a trebuit să fiu întreţinut de soţia mea, pentru o perioadă de peste un an”, a povestit tânărul. În această perioadă, viaţa lui Lucian s-a învârtit în jurul interviurilor pentru un job. „Nu pot să spun că nu am găsit nimic. Am găsit oferte de chelner, vânzător comercial sau joburi uşoare. Nu am vrut să fac asta, după nişte ani de facultate”, a declarat acesta.
Şomeri cu facultate
La începutul lunii trecute, un telefon i-a adus lui Lucian un job în domeniul pe care l-a studiat. „Mi s-a spus că se deschide o firmă nouă şi se caută oameni tineri, pentru formare. Era tot ce îmi doream. După interviu, mă rugam să fiu ales. Şi am fost. Probabil că sfârşitul recesiunii m-a ajutat şi pe mine să fac rost de un job”, a explicat acesta. Timişul este unul dintre cele mai bine plasate judeţe din ţară în ceea ce priveşte numărul persoanelor care s-au angajat în ultima perioadă. Statisticile naţionale arată că rata şomajului este în continuă scădere în judeţul nostru. Dacă la începutul anului se depăşea pragul psihologic de 2 la sută şomeri din numărul populaţiei, la finele lunii iulie, un procent de numai 1,7 la sută din timişeni îşi căutau un loc de muncă.
„Numărul timişenilor care au studii superioare este foarte mare, faţă de ţară. Asta are atât avantaje, cât şi dezavantaje. Suntem pe locul doi în ţară, în ceea ce priveşte numărul şomerilor cu facultate, iar în acelaşi timp, suntem în top şi în ceea ce priveşte angajaţii cu studii superioare”, a explicat Liviu Neguţ, directorul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Timiş.
Oamenii de afaceri sunt însă sceptici în legătură cu sfârşitul crizei financiare. „Şomajul a scăzut pentru că s-a plecat la muncă în străinătate, exporturile au crescut pentru că s-au eliberat nişte locuri de muncă acolo, care au eliberat locurile de şomaj. Semnalul de creştere vine din străinătate. În statistică am depăşit criza, dar până la relansarea economică mai e“, a declarat Romeo Dunca.
Probabil că sfârşitul recesiunii m-a ajutat şi pe mine să fac rost de un job.
Lucian Dodan, programator