Fost ambasador român în Maroc, despre cutremurul devastator. De ce s-au prăbușit atât de multe clădiri

0
Publicat:

Timișoreanul Vasile Popovici, fost ambasador al României în Maroc, a vorbit pentru „Adevărul” despre modul în care prieteni ai săi din Maroc au fost afectați de cutremur și motivele pentru care țara africană a fost atât de afectată în urma seismului.

Cutremurul din Maroc s-a soldat cu peste 2.600 de morți FOTO EPA EFE

Ambasador al României în Maroc între anii 2011 și 2016, profesorul timișorean Vasile Popovici a fost încercat de o emoție puternică în momentul în care a aflat că Marocul a fost lovit de un cutremur în urma căruia peste 2.600 de oameni au murit și mii de persoane au fost rănite.

„Am petrecut în acea țară aproape șase ani ca ambasador și cunosc locurile respective. Uneori le cunosc în detaliu. Când am citit despre ororile care au care au avut loc în Maroc, mi-am sunat prietenii marocani, francezi, să văd care este situația. Este o zonă seismică puternică în acea parte a Marocului. E vorba de întâlnirea dintre plăcile tectonice africană și europeană. Este posibil ca falia respectivă să fi produs enormul cutremur din 1755 care a distrus Lisabona”, a explicat Vasile Popovici.

Fostul ambasador susține că Marocul a mai fost lovit de un cutremur puternic în anul 1960.

„Amintirea acelui cutremur bântuie și astăzi generațiile marocane”, a mai spus Vasile Popovici.

Profesorul timișorean s-a arătat surprins de faptul că cele mai afectate de cutremur au fost clădirile tradiționale, din pământ tasat, bătut.

„Aș vrea să se rețină faptul că tocmai aceste locuințe, construite cu materiale tradiționale, sunt reputate a rezista la încercări de felul ăsta. Mai puțin cele noi, moderne, construite din beton, cărămizi care rezistă mai greu. Iată, totuși, seismul a lovit și a făcut victime în satele - duarurile cum se spune Maroc - tradiționale, unde construcțiile sunt din pământ bătut”, a mai declarat fostul ambasador.

Vasile Popovici, fost ambasador al româniei în Maroc FOTO Arhivă

Vasile Popovici are și o explicație pentru care aceste case au fost afectate grav de cutremur.

„Tocmai acest tip de case a rezistat uriașului cutremur de pământ din 1755. Am găsit o explicație pentru care aceste case, prezumtiv mai rezistente la cutremur, au picat acum. Nefiind la fața locului, dar știind cum stau lucrurile acolo, sunt convins că în sistemul acela de case, care nu au fundament, ci se sprijină din una în peretele celeilalte, s-au produs modificări care le-au slăbit și precis s-au demolat. Din șirul de case care formează Medina s-au demolat porțiuni care au slăbit întregul sistem, pentru că sistemul tradițional, încă o dată spun, rezistă într-un mod pe care nu l-ai putea crede dacă nu-l și vezi”, a mai explicat Vasile Popovici.

Fostul ambasador român din Maroc a arătat, care sunt, în opinia sa, motivele pentru care Maroc a acceptat ajutor pentru căutarea supraviețuitorilor din partea a doar patru țări. „Marocul are o demnitate pe care eu o cunosc așa de bine. E un fel de mândrie chiar în momentele foarte dificile cum este acesta. Ține de mândrie și ține și de situația politică în care se află Marocul”, a mai explicat Vasile Popovici.

Fostul diplomat a mai declarat că în dimineața cutremurului a citit în Le Figaro mărturia unui francez din Maroc în casa căruia a fost. În publicația franceză, Vasile Popovici a putut vedea modul în care a fost avariată casa în care a avut ocazia să fie.

„Este un prieten în casa căruia am petrecut o noapte întreagă împreună cu familia și cu o mulțime de prieteni franco-marocani. În timp ce el se confesa în Le Figaro, vedeam lucrurile acelea prin care mă mișcasem efectiv fizic și care descrie modul teribil în care s-au desfășurat lucrurile. Și vorbim de o casă construită nouă, puternică, solidă și care, iată, a avut enorm de suferit”, a mai declarat Vasile Popovici pentru „Adevărul”.