BĂNĂŢENI DE EXPORT Timişoreana Ada Bona predă limba engleză şi latină în Olanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

 Ada Bona a ajuns în anul 2008 profesoară la o şcoală în oraşul Hoodfddrop, de lângă Amsterdam. Tânăra a predat timp de şase luni limba olandeză în Maroc, magrebienilor care doreaau să emigreze în Olanda.

Ada Bona a prins gustul călătoriilor şi aventurii încă din perioada liceului Jean Luis Calderon. A învăţat limba franceză aşa că a început vizitele Franţa, unde a plecat pentru mai multe schimburi de experienţă. „Mama şi tata mă încurajau în tot ceea ce voiam să fac şi aproape oriunde voiam să plec, cu toate că le era câteodată greu să accepte că e posibil să nu mă vadă pentru o perioadă mai îndelungată”, a spus Ada, absolventă la Limbi Străine, secţia Engleză-Latină.

A predat olandeza în Maroc

În 2003 a plecat în Belgia să lucreze. Avea grijă de doi copilaşi, în oraşul Gent. Acolo a învăţat să se descurce în flamandă. Revenită în ţară, a început să studieze limba olandeză la Centrul Babel din Timişoara, iar pentru că avea un prieten în Ţara Lalelelor a putut să exerseze. Timp de şase luni a plecat în Maroc, unde a predat olandeză magrebienilor care doreau să emigreze în Olanda.

Până la urmă a venit şi inevitabilul şi a decis să se mute în Olanda, în 2008. Acum locuieşte la Amsterdam, dar este profesoară în localitatea Hoodfddorp. „Predau engleză şi latină. Da, latină! Cine s-ar fi gândit că eu voi ajunge să predau latina? Materie pe care eu însămi nu o luam în serios. Mama mea mi-a deschis ochii, îndrumându-mă să studiez latina”, a povestit Ada Bona.

Dor de cei de acasă

Chiar dacă nu ştia ce îi va aduce ziua de mâine, iar dorul de cei de acasă o măcina, timişoreanca în vârstă de 30 de ani, şi-a urmat drumul. O perioadă a stat şi în Belgia. „Voiam să lucrez, să mă simt utilă. Am găsit o şcoală care a văzut potenţial în mine. Îmi place foarte mult ceea ce fac. Parcă am devenit mult mai calculată, organizată, dar şi mai stresată”, declarat Ada Bona.

Viaţa ca de robot trăită în occident
 

Ada Bona susţine că viaţa din Olanda a schimbat mult din mentalitatea şi gândirea moştenită de acasă. „Aici am devenit un fel de robot şi trăiesc mai nou sub deviza: <time is money>. Totul trebuie să se petreacă exact aşa cum a fost stabilit, nu te gândi la alţii, tu eşti pe primul loc”, a declarat timişoreanca.
 
Citeşte şi alte poveşti din campania Bănăţeni de export



Povestea primulul vocalist de la Phoenix: "Am sortat chiloţi în SUA"

Ovidiu Widu, medic stomatolog de succes în Occident

Octavian Coifan, singurul parfumier român de la Paris

Saşi Vuşcan, timişoreanul cu şcoală privată în Canada

Edina Gallovits şi-a găsit rostul la Atlanta

Timişoara a pierdut un recordman: "Prefer să reprezint noua mea ţară"

Marian Tănău, uneşte Statele Unite cu România prin muzică

O timişoreancă a creat un azil privat în Arizona şi are în grijă o milionară

Puba Hromadka: "Doar nu era să rămân eu când toată lumea încerca să fugă din România"

Andreea Dincă: "Berlin este un oraş care îmi aduce noi provocări şi satisfacţii"