Trenuri de călători blocate sau anulate din cauza viscolului. Arbori căzuţi, drumuri impracticabile şi mii de locuinţe fără energie
0Din cauza căderilor succesive de copaci, în cursul nopții, cât și sâmbătă dimineață, circulația feroviară a fost și este perturbată pe mai multe distanțe. Echipele de intervenție acționează în teren pe secțiile de cale ferată afectate pentru remedierea problemelor. Vremea rea a blocat și unele drumuri naționale.
UPDATE ora 10: Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a transmis că circulația feroviară se desfășoară în condiții de iarnă, în special pe raza Sucursalelor Regionale CF Iași și Brașov, din cauza ninsorilor abundente și temperaturilor scăzute.
Pe raza SRCF Brașov, pe distanța Dârste – Timișu de Sus, în contextul condițiilor meteo nefavorabile, s-au produs căderi de copaci pe firul de contact, iar în prezent, circulația trenurilor se realizează cu tracțiune Diesel pe firul 2 și cu tracțiune electrică pe firul 1.
Pe distanța Stânceni – Lunca Bradului în cursul nopții trecute a fost oprit temporar traficul feroviar, pentru intervenția de îndepărtare a copacilor căzuți pe firul de contact și în cursul acestei dimineți, la ora 05:24 s-a reluat circulația trenurilor cu tracțiune Diesel, însă în jurul orei 06:15, din cauza căderii altui copac în gabarit este necesară intervenția cu două drezine pantograf. Este afectată circulația a trei trenuri de călător (406, 407 și 1641), care staționează în Stânceni, Răstolița, respectiv Toplița, toate pe linii aflate sub tensiune.
Pe distanța Răstolița – Lunca Bradului, circulația trenurilor se realizează în prezent doar cu tracțiune Diesel.
Pe raza SRCF Iași, din cauza condițiilor meteo nefavorabile (ninsoare abundentă, viscol și ploaie înghețată), s-au înregistrat căderi de copaci pe mai multe secții de cale ferată, iar în prezent se acționează pe secțiunile: Pojorâta – Mestecăniș, Lunca Ilvei – Ilva Mică și Vatra Dornei – Ilva Mică, precum și în stația Larion, și se intervine cu drezine pantograf și cu personal specializat pentru tăierea/îndepărtarea copacilor și remedierea deranjamentelor înregistrate la sistemul de alimentare cu energie electrică, unde nu exista tensiune în firul de contact.
„Din cauza căderilor succesive de copaci, circulația feroviară a fost și este perturbată”
Pentru menținerea continuității transportului feroviar de călători, SRCF Iași asigură, pentru trenurile care tranzitează zonele afectate, transbordare cu mijloace auto pe distanța Vatra Dornei – Salva.
„Menționăm faptul că, atât în cursul nopții trecute, cât și în prezent, din cauza căderilor succesive de copaci, circulația feroviară a fost și este perturbată pe raza SRCF Brașov și Iași, însă echipele de intervenție au acționat și acționează în teren pe secțiile de cale ferată afectate pentru remedierea deranjamentelor înregistrate. Precizăm faptul că pe raza SRCF Iași și Brașov sunt activate comandamentele locale și personalul feroviar acționează și intervine operativ pentru tăierea/înlăturarea copacilor/crengilor căzute în gabaritul liniei CF sau pe firul de contact, astfel încât să fie asigurată continuitatea traficului feroviar”, a transmis CFR SA, sâmbătă dimineață, într-un comunicat.
Compania precizează că, prin comandamentele locale, urmărește permanent evoluția fenomenelor meteo și menține legătura cu operatorii de transport feroviar de călători, astfel încât toate măsurile de circulație impuse pe rețeaua feroviară în perioada de valabilitate a avertizărilor meteorologice să asigure continuitate și legături inclusiv pe raza județelor afectate de fenomene meteo nefavorabile.
„Adresăm scuzele necesare călătorilor în situația în care trenurile cu care călătoresc ajung cu întârziere la destinație, însă toate măsurile de circulație adoptate în această perioadă sunt necesare pentru a menține condiții de siguranță pe rețeaua feroviară”, se mai arată în comunicat.
Știrea inițială:
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş a intervenit, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în cazul a patru trenuri de călători blocate de visol pe sectorul Deda (judeţul Mureş) - Gălăuţaş (judeţul Harghita).
Trenul rapid R 367 (Valea lui Mihai - Braşov) a staţionat pe linia curentă între Stânceni şi Topliţa, a transmis ISU Mureş, potrivit Agerpres.
Trenurile interregio IR 1645 (Bucureşti Nord - Târgu Mureş) şi IR 1642 (Satu Mare - Bucureşti Nord) au staţionat în Lunca Bradului, ultimul fără sursă de energie.
Trenul 10738 (Târgu Mureş - Topliţa) a fost anulat pe distanţa Lunca Bradului - Topliţa, în contextul avertizărilor meteorologice de vânt puternic şi viscol.
Un copac a căzut pe carosabil şi pe o o mașină
ISU Mureş a intervenit pentru degajarea unui copac căzut pe carosabil şi pe un autoturism în localitatea Nicoleşti.
„Circulaţia CFR a fost reluată începând cu ora 5,24. Din fericire, nu s-au înregistrat victime în niciuna dintre situaţii”, a precizat ISU Mureş.
ISU Mureş a mobilizat pentru intervenții o autospecială de intervenţie, o ambulanţă SMURD, un autocar şi un microbuz pregătite pentru eventualitatea evacuării persoanelor din trenuri.
Arbori căzuţi pe carosabil pe mai multe drumuri şi locuinţe fără energie, în Harghita
Si în Harghita s-au înregistrat şi perturbări în circulaţia trenurilor din cauza unor arbori căzuţi pe calea ferată, iar mai multe trenuri au staţionat în gări, până la remedierea problemelor.
Circulaţia pe mai multe drumuri naţionale a fost blocată sau îngreunată, în noaptea de vineri spre sâmbătă, după ce mai mulţi arbori au căzut pe carosabil, din cauza vântului puternic şi a ninsorilor, potrivit Agerpres.
„În timpul nopţii a fost blocată circulaţia pe ambele sensuri pe DN 15 Topliţa - Borsec, în pasul Creanga şi pe DN 13 B Praid - Gheorgheni, din cauza unor copaci căzuţi pe carosabil”, precizează ISU Harghita.
Pentru îndepărtarea acestora au intervenit, în sprijinul lucrătorilor de la Secţia de Drumuri Naţionale, serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă din Borsec şi Praid, iar circulaţia a fost reluată.
Totodată, traficul rutier pe DN 15 a fost restricţionat câteva ore, pentru vehicule cu masa mai mare de 7,5 tone din cauza ninsorilor abundente.
Circulaţia s-a desfăşurat pe o bandă şi pe DN 12C Gheorgheni - Lacu Roşu, în zona vârfului Pângăraţi, tot din cauza unor arbori prăbuşiţi pe carosabil.
A intervenit pentru degajare, alături de lucrătorii de la drumuri, un echipaj de pompieri din cadrul Detaşamentului Gheorgheni, cu o autospecială de intervenţie.
În prezent, se circulă în condiţii de iarnă pe mai multe drumuri din judeţ, fără să se înregistreze probleme deosebite.
Mii de locuinţe, în beznă
Din cauza ninsorii şi a vântului au rămas nealimentate cu energie peste două mii de locuinţe, din mai multe localităţi, echipele distribuitorului de energie acţionând pentru remedierea defecţiunilor.
Judeţul Harghita se află, până la ora 10,00, sub incidenţa unui cod galben meteo, fiind prognozate intensificări ale vântului de 50 - 70 km/h, viscol la munte, cu rafale între 80 şi 100 km/h.