VIDEO Fratele românului mort în vamă, despre filmul „No man's land“, inspirat de drama terifiantă: „Te pune pe gânduri“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regizorul Marius Olteanu (stânga), alături de Vasile Cârstoc, fratele gorjeanului decedat în vamă

Vasile Cîrstoc a parcurs 300 de kilometri pentru a vedea scurtmetrajul „No man's land“, proiectat în premieră la TIFF, care prezintă o întâmplare teribilă prin care a trecut în urmă cu niciun an. Acesta a fost blocat în Vama Nădlac timp 15 ore cu fratele său decedat în maşină, împreună cu el aflându-se şi fiica celui mort, precum şi o altă rudă.

Vasile Cîrstoc a mers, sâmbătă dimineaţa, de la Târgu Jiu la Cluj Napoca, pentru a vedea producţia cinematografică, la invitaţia regizorului şi scenaristului filmului, Marius Olteanu. 

„Am avut o comunicare foarte bună încă de la început cu Vasile Cîrstoc şi ne-a dat toate informaţiile necesare pentru a putea scrie scenariul, iar, în momentul în care am aflat când va fi premiera filmului, l-am anunţat şi i-am spus că m-aş bucura foarte tare dacă ar putea să vină. Îi sunt foarte recunoscător că a făcut un drum de 300 de kilometri pentru a vedea un scurtmetraj de 20 de minute“, a spus regizorul Marius Olteanu. 

Vasile Cîrstoc spune că se aştepta să fie chemat de regizorul filmului, dar s-a mirat că acesta l-a recunoscut numaidecât: „Eram convins că mă va suna şi îmi va spune, pentru că, deşi nu ne-am văzut, se legase între noi o anumită relaţie. El m-a recunoscut deîndată şi nu ştiu cum. Chiar m-am gândit că filmul ar putea fi lansat la acest festival. Eram curios cum vede altcineva din afară această situaţie, iar regizorul a pus accent pe trăirile sufleteşti“. 

Filmul a fost difuzat în premieră joi, 8 iunie, la Casa de Cultură a Studenţilor, iar sâmbătă, 11 iunie, a mai avut loc o proiecţie la Cinematograful „Victoria“ din Cluj Napoca. 

„Este un film care te pune pe gânduri“

„No man's land“ este orientat pe trăirile fiicei celui decedat într-o situaţie greu de închipuit, rolul fiind jucat de actriţa Ofelia Popii, de la Sibiu. Vasile Cârstoc a mărturisit că este un film care te pune pe gânduri:

„Filmul este centrat pe trăirile fetei fratelui meu care a decedat în vamă şi surprinde destul de bine toată suferinţa, care lasă loc de interpretări. Filmul este o realizare şi mi-a plăcut şi cred că nepoata mea o să-l înţeleagă mai bine fiind vorba de trăirile ei. În situaţia respectivă am fost puţin mai cerebral şi nu pot spune că stările mele se regăsesc în personajul feminin. La un moment dat, evoluând lucrurile şi având acces la analizele medicale, mi-am dat seama că boala avansese puternic şi deduceam sfârşitul. Cred că şi fata lui ştia ce urma să se întâmple, dar nu credea că se va întâmpla atunci, în timp ce ne deplasam spre casă. Mai avea speranţă. Este un film care te pune pe gânduri şi cred că acesta este rolul unui film adevărat“. 

„Am văzut mai mulţi oameni plângând“

Marius Olteanu ne-a mărturisit că a fost impresionat de trăirile oamenilor de la premiera filmului: „A fost foarte emoţionant. În sală a fost prezentă toată echipă. Fiind un calup de scurtmetraje, nu ştim cu ce dispoziţie rămân oamenii după filmul de dinainte, dar reacţia sălii a fost foarte puternică. Am văzut mai mulţi oameni plângând, iar câţiva au venit la mine şi mi-au spus că au trecut printr-o situaţie similară şi că ce au văzut seamănă foarte tare cu ce au trăit ei“. 

Filmul va putea fi văzut şi la Bucureşti

Filmul „No man's land“ va putea fi văzut şi în Capitală. Regizorul Marius Olteanu ne-a spus că este important că premiera a avut loc în ţară, întrucât întâmplarea este relevantă pentru sistemul românesc: „Cred că va mai fi văzut la Bucureşti, în momentul în care filmele de la TIFF vor ajunge în Capitală. Este primul festival la care filmul este arătat. L-am mai trimis la peste 30 de festivaluri şi, începând din luna iulie, trebuie să înceapă să ne parvină răspunsurile. Mă bucur foarte mult că premiera a avut loc la TIFF în România, pentru că povestea se leagă mult de cum merg lucrurile aici“. 

„Lipsa de empatie în aceast caz este înfiorătoare“

Regizorul producţiei „No man's land“ spune că a fost intrigat de situaţia în care a fost pusă fiica lui Dumitru Cîrstoc, bărbatul care a murit în drum spre casă, chiar la intrare în vamă: „Pe de-o parte, m-a impresionat povestea femeii care îşi pierde tatăl într-o asemenea conjunctură şi, în plus, nu primeşte deloc susţinerea autorităţilor. Pe de altă parte, m-a jenat foarte tare şi felul în care a fost gerată această situaţie de către autorităţi. Lipsa de empatie în acest caz este înfiorătoare. Este de neînţeles să ţii 15 ore în vamă un om al cărui tată a murit, iar acesta se află în maşină. De fiecare dată când mă gândesc mă întreb cum au putut să gândească autorităţile în acel moment. Au fost multe detalii pe care nu am putut să le prind în film, pentru că era atât de mult de spus şi situaţia era aşa de complicată şi nu ar mai fi ieşit un scurtmetraj“.

Un aspect care nu a fost prezentat în film a fost că în momentul respectiv fiica lui Dumitru Cîrstoc era însărcinată în trei luni. „Cunoşteam acest lucru, dar nu am dorit ca filmul să nască un val de reproşuri la adresa vameşilor şi, în acest fel, să treacă pe plan secund trăirile fiicei“, a explicat regizorul Marius Olteanu.

Filmul evenimentelor

Dumitru Cîrstoc, în vârstă de 58 de ani, din Crasna, se afla de aproximativ trei luni în Germania, acolo unde fiica sa trăieşte şi lucrează. Bărbatul era bolnav de cancer şi fiica sa l-a chemat în Germania pentru a fi tratat în spitalele din occident, în speranţa că tratamentele de acolo vor avea randament. Starea bărbatului s-a agravat, pentru că metastazele au avansat. Pentru a nu muri departe de casă, medicii au transmis familiei să vină şi să-l ridice pe bolnav din spital. Pe data de 31 iulie 2016, fratele lui Dumitru Cîrstoc a plecat cu acesta în maşină, spre România, dar pe drum a murit, iar vameşii români au refuzat intrarea familiei în ţară cu persoana decedată. Familia a susţinut că decesul s-a produs în vamă, deci pe teritoriul României, şi a refuzat să se întoarcă în Ungaria, acolo unde vameşii îi trimiteau ca să facă necropsia. Până la urmă, după 15 ore de aşteptare într-o căldură insuportabilă, cadavrul a fost preluat şi dus la spitalul de la Arad, iar, în final, a fost înmormântat conform tradiţiei în comuna natală Crasna. 

Regizorul Mariu Olteanu povesteşte la TIFF cum s-a născut filmul „No man's land“