Tăiatul sub limbă, leacul băbesc care promite să vindece cele mai crunte boli. De ce respinge medicina tradiţională metoda de tratament cu tentă ocultă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procedeul pseudo-medical constă în incizarea a două vene de sub limbă pentru eliminarea unei cantităţi limitate de sânge. Practicienii susţin că astfel se elimină toxinele din organism şi se vindecă boli grave.

Tăiatul sub limbă este o metodă de tratament controversată, cu tentă ocultă, respinsă de medicina tradiţională. Perpetuată din generaţie în generaţie, în comunităţi restrânse din România, mai ales din zonele rurale, se bucură de popularitate în rândul pacienţilor tentaţi să refuze medicamentaţia sau intervenţiile chirurgicale moderne.

Veştile despre locurile în care există "vraci" care taie sub limbă sunt răspândite, preponderent, pe cale orală. Unul dintre practicienii cunoscuţi în România este Cornel Ciobanu, un asistent medical din judeţul Hunedoara. Se ocupă de 30 de ani cu această îndeletnicire şi susţine că metoda "rezolvă" o gamă largă de afecţiuni în faţa cărora medicina tradiţională ar fi neputincioasă.
 

„Prin incizarea superficială a celor două vase de sânge de sub limbă se elimină toxinele şi se produce o oxigenare a întregului organism, eliminând, în mare parte, şi cauzele care au dus la îmbolnăvirea persoanei. Prin această metodă băbească, se pot trata şi vindeca afecţiuni precum hepatita A, B şi C, ciroza hepatică, diabetul, hipertensiunea arterială, tromboflebita, infarctul, accidentul vascular cerebral, constipaţia, trigliceridele şi chiar psoriazisul, îmbunătăţind, totodată, circulaţia periferică a sângelui”, susţine Cornel Ciobanu, într-un interviu dat publicaţiei online infomm.ro. 

Se elimină între 50 şi 150 de mililitri de sânge

Conform asistentului medical din Hunedoara, cantitatea de sânge care se scurge în urma inciziei ar fi mică şi n-ar circula în organism.

„Acest tratament poate fi atât preventiv, cât şi curativ. Cantitatea de sânge eliminată este de 50 - 150 mililitri, ca la o simplă recoltare. Acest sânge nu face parte din ciclul sangvin, este un sânge stagnant. Este recomandată o astfel de intervenţie de două ori pe an, chiar pentru oamenii sănătoşi. Mi-o execut singur de trei ori pe an, primăvara, vara şi toamna. Pe lângă această terapie, se mai poate lua sânge de pe toate părţile corpului omenesc, cum ar fi de pe spate, de după ceafă, din ureche, de după ureche, din frunte, din zona ficatului sau de după picioare. Este cel mai sigur şi eficient tratament. E de preferat ca omul să fi mâncat cu o oră-două înainte de operaţiune şi să aducă cu el o sticlă de apă. Nu este recomandată terapia pentru cei care au hemoglobina scăzută, au trombocitele scăzute sau au hipotensiune”, descrie în detaliu metoda, Cornel Ciobanu, pentru aceeaşi sursă online. 

Gamă largă de beneficii promise

Cornel Ciobanu spune că vâscozitatea sângelui şi culoarea îi oferă indicii despre boală şi organele afectate: „Sub limbă există două vinişoare. Un om bolnav are aceste vinişoare îngroşate, ramificate chiar. Eu nu am nevoie de analize de laborator sau de ecograf. Văd boala în sângele care picură. Culoarea şi vâscozitatea sângelui îmi dau indicii despre boala şi organele afectate. Le spun pacienţilor despre ce e vorba şi unde să se caute, dacă-i ceva mai grav. Tăierea sub limbă e bună şi pentru orice om sănătos, pentru detoxifierea organismului, subţierea sângelui, eliminarea colesterolului. Eu n-am suferit de nicio boala în viaţa mea. M-am tăiat sub limbă de 12 ori până acum”.

Cură cu laxativ, recomandată în "pachetul" medical

Potrivit celor care practică această metodă, ficatul îşi reia, prin această procedură, funcţiile corecte şi încep să funcţioneze normal şi celelalte organe de filtrare şi eliminare: bila, rinichi, pancreas. Cele două vinişoare care sunt crestate ar avea legatură directă cu ficatul şi ar reprezenta un canal de deversare pentru tot "răul" din sânge. 
 

Înainte cu două ore de a face incizia sub limbă, practicienii recomandă clientului să manânce şi să bea un ceai un ceai îndulcit sau un suc dulce, pentru a evita o criză de hipoglicemie. Pot apărea stări de ameţeală, o paloare şi transpiraţie.

Medic generalist: "Este o metodă periculoasă"

Natalia Roşoga, medic generalist, spune că metoda este una empirică şi chiar periculoasă: "Nu sunt de acord cu aşa ceva. Este o metodă empirică. E practicată mai mult în mediul rural, dar în ultimii nu am întâlnit cazuri de persoane care să fi apelat la această metodă. Este o problemă mentală. Este o metodă periculoasă pentru că produce hemoragie şi există un risc de infecţie din cauza instrumentelor nesterilizate şi necorespunzătoare, dar şi a plăgii produse care nu este tratată corespunzător".

Medicul urgentist Tudor Ciuhodaru respinge la fel de vehement procedura pseudo-medicală: "Lipsa educaţiei medicale poate să ucidă. Este greu de înţeles cum o procedură practicată pe scară largă în Evul Mediul s-a perpetuat până în prezent. Este imposibil să crezi că poate exista un tratament care să vindece tot, de la Hepatita A la impotenţă".