Oameni de încredere ai senatorului Ion Iordache, reţinuţi. Politicianul, către procurori: „Ruşine să vă fie!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul Ion Iordache este supărat pe procurori, considerând că este vorba de o răzbunare

Trei oameni de afaceri importanţi din judeţul Gorj, administratori ai unor firme, au fost reţinuţi pentru 24 de ore de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj.

Aceştia sunt învinuiţi că au falsificat documente şi înscrisuri privind lipsa datoriilor către bugetul de stat şi dotarea cu utilaje, pentru a câştiga o licitaţie organizată în anul 2016 de Consiliul Judeţean Gorj pentru servicii de reparare şi întreţinere drumuri judeţene. Valoarea contractului este de 157 milioane de lei.

Doi dintre afaceriştii reţinuţi sunt oameni de încredere ai senatorului PNL Ion Iordache, care controlează firma Ydail Construct din localitatea Turceni. Este vorba de Doru Şandru, directorul societăţii Romstrade SA şi cel care conduce grupul de firme Ydail Construct SRL, acesta fiind şi cumnatul lui Iordache, precum şi de Mircea Vărzaru, administratorul firmei Ydail Construct SRL. În arest a ajuns şi Puiu Crăciun, administratorul societăţii Metalcolect.

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de trei inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunii de obţinere ilegală de fonduri, prev. de art. 306 alin. 1 din Codul penal, constând în folosirea ori prezentarea de documente sau date false, inexacte sau incomplete, pentru primirea aprobărilor sau garanţiilor necesare acordării finanţărilor obţinute sau garantate din fonduri publice, dacă are ca rezultat obţinerea pe nedrept a acestor fonduri.

„S-a reţinut de procuror că cei trei inculpaţi, prin depunerea ofertei pentru a participa la licitaţia privind procedura de atribuire a Acordului Cadru având ca obiect lucrări şi servicii de reparare şi întreţinere drumuri judeţene aflate în administrarea judeţului Gorj, în perioada 2015 – 2019, conţinând documente şi date false cu privire la deţinerea utilajelor necesare executării lucrărilor de deszăpezire a drumurilor judeţene, precum şi date false cu privire la lipsa datoriilor către bugetul de stat, au obţinut pe nedrept încheierea Acordului Cadru Multianual din 09.06.2016, cu Consiliul Judeţean Gorj, în valoare de 157.107.128 lei, fără TVA şi au încasat necuvenit suma de 359.132 lei, provenită din fonduri publice, fără ca asocierea respectivă să îndeplinească condiţiile pentru câştigarea licitaţiei. Mai precis, s-a reţinut că cele trei societăţi comerciale grupate în asociere nu deţineau efectiv utilajele necesare, prezentate în ofertă. De asemenea, s-a reţinut că, deşi sezonul de iarnă 2016 – 2017 a fost sărac în precipitaţii, asocierea a încasat necuvenit, pe orele de aşteptare, pentru utilaje pe care nu le deţinea efectiv, suma de 359.132 lei“, se arată într-un comunicat de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

După această licitaţie, societatea Întreprinderea de Drumuri şi Poduri a Consiliului Judeţean Gorj, care se ocupa de întreţinerea drumurilor judeţene, a intrat în faliment.

„Acuzaţiile se bazează doar pe supoziţii şi pe probe fabricate“

Doru Şandru a mai fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj în anul 2018, sub acuzaţia că a dat mită unor primari pentru a câştiga licitaţii pentru modernizarea de drumuri. Instanţa de judecată i-a găsit pe toţi nevinovaţi

Senatorul Ion Iordache a transmis că nu are legătură cu acest dosar penal şi nu a fost audiat în vreo calitate. Mai mult, acesta susţine că este o răzbunare a procurorului şi se declară revoltat.

„Sunt revoltat de uşurinţa cu care funcţionari plătiţi din bani publici se joacă de-a dumnezeii cu libertatea unor oameni în încercarea de a distruge şi ce a mai rămas viu în economia acestui judeţ. Ca parlamentar nu pot să nu reacţionez când văd că, pentru acuzaţii fără dovezi şi argumente, din voinţa unui singur om (procurorul), care nu este la prima greşeală, nevinovaţii ajung să-şi demonstreze nevinovăţia. Am convingerea că, indiferent de frustrări, sete de răzbunare sau comandă, funcţionarul n-ar putea face asemenea abuzuri dacă ar răspunde în faţa legii ca orice alt cetăţean”, afirmă Iordache.

Senatorul consideră că firmele pe care „vor să le închidă” sunt printre ultimele rămase în Gorj şi printre cei mai mari plătitori de taxe şi impozite din judeţ.

„Acuzaţiile descrise în comunicatul de presă transmis de Parchet se bazează doar pe supoziţii şi pe probe fabricate. După gratii este locul celor care abuzează de funcţiile pe care le deţin distrugând iremediabil viitorul unor oameni şi orice şansă de dezvoltare a întregii comunităţi. Sper că va veni momentul în care veţi plăti pentru aceste abuzuri! Ruşine să vă fie!“, încheie senatorul Ion Iordache.

Vă mai recomandăm să citiţi

Un temut interlop din Târgu Jiu, condamnat la închisoare pentru că a ameninţat un poliţist

Mesajul soţiei unui cunoscut artist din Gorj, răpus de COVID-19, pentru protestatari