O propunere legislativă va transforma România într-o ţară de donatori de organe. „Acceptul prezumat“ este aplicat în mai multe ţări europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O propunere legislativă ar putea să transforme România o ţară de donatori de organe. Asociaţia Transplantaţilor din România propune introducerea în noua lege a donării de organe, care fost elaborată şi prezentată pe site-ul Ministerului Sănătăţii, a „acceptului prezumat“.

Acest termen înseamnă că, dacă o persoană nu dă o declaraţie în timpul vieţii prin care refuză să doneze organe, atunci el acceptă tacit şi devine un posibil donator. Gheorghe Tache, preşedintele Asociaţiei Transplantaţilor din România, spune că această reglementare se aplică cu succes în ţările un de se înregistrează cele mai multe tranplanturi: Belgia, Spania şi Croaţia. Acesta a propus completarea propunerii legislative care a fost prezentată pe site-ul Ministerului Sănătăţii:

„A apărut recent pe site-ul Ministerului Sănătăţii un proiect de lege pe linia translpantului de organe în scop terapeutic. La nivel de asociaţie, am făcut unele propuneri, pe categorii de capitole, pentru a fi o lege completă. Una dintre propuneri este înlocuirea «acceptului informal» cu «acceptul prezumat“, pentru că în ţările dezvoltate cu cei mai mulţi donatori este o lege favorabilă, pe care propunem să fie introdusă şi la noi. Acceptul prezumat facilitează mult mai uşor şi face accesibil la donarea de organe şi constă în faptul că persoana care nu a declarat în timpul vieţii că nu este de acord să i se preleveze organele în scopul transplantului atunci se înţelege de la sine că este de acord şi este considerată donatoare. Suntem de acord cu proiectul legislativ, dar cred că are nevoie să fie îmbunătăţit“. 

Peste 5.000 de pacienţi se află pe lista de aşteptare pentru efectuarea unui transplant, cele mai multe cazuri sunt a pacienţilor care au nevoie de transplant renal.

Condiţii mai bune pentru etapa post-transplant

Gheorghe Tache spune că propunerile au fost trimise Ministerului Sănătăţii: „Propunerile noastre au fost cuprinse într-un document care a fost avansat Ministerului Sănătăţii şi au în vedere calitatea procesului post-transplant, pentru că sunt o serie de aspecte pe care le considerăm esenţiale şi în care factorii abilităţii, cum sunt Agenţia Naţională de Transplant, dar şi Miisterul Sănătăţii, trebuie să aibă în vedere, pentru că viaţa şi siguranţa pacienţilor să fie mai bine garantată“. 

Trăieşte de şapte ani cu rinichiul unui adolescent

Sorin Dumitru Feroiu are vârsta de 30 de ani şi este din localitatea Leleşti. De peste şapte ani, acesta trăieşte cu rinichiul unui adolescent din Dolj, care şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier. Acesta  spune că trebuie încurajată donarea de organe: „Familia a fost foarte încântată că o parte din fiul lor trăieşte prin mine. Toată lumea trebuie să se gândească la faptul că ar putea să salveze o viaţă. E păcat ca organele să putrezească în pământ. Cred că ar fi bine ca să se introducă „acceptul prezumat“ în noua lege“.

A reuşit să efectueze translpantul de rinichi în vara anului 2010. Sorin avea atunci vârsta de 23 de ani. A fost sunat că s-a găsit un donator. Mai târziu a aflat că cel de la care provine organul este un tânăr de doar 18 ani, care fusese victima unui accient de circulaţie. „Am primit rinicihiul de la un donator aflat în moarte cerebrală. Era cu cinci ani mai mic decât mic. A murit într-un accident rutier. Trăia în localitatea Galicea Mare, undeva între Craiova şi Calafat. A murit chiar lângă casă. Se deplasa cu motoscuterul pe care se mai afla un prieten. Au fost loviţi de un şofer cu un BMW. Acum sunt bine. Mai merg la controale la Cluj“, ne povesteşte Sorin.