Steagul României s-a vândut la Praga, graţie Mariei Duţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maria Duţă

Covoarele cu motive tradiţionale româneşti, marca „Duţă”, au mare căutare printre politicienii români şi au făcut furori în Cehia, atunci când Praga a fost capitala culturală a Europei. Maria Duţă s-a apucat de confecţionat covoare pe vremea lui Ceuşescu.

„A fost o conjunctură. Pe timpul lui Ceauşescu nu puteai să lucrezi într-un singur domeniu. Când s-a pus problema de reduceri de personal ne-am retras la casa noastră şi am moştenit ocupaţia pe care o practica soacra mea: confecţionatul şi comercializatul covoarelor naţionale. Este o afacere de familie şi noi confecţionăm numai covoare naţionale lucrate la războaie”, ne spune meştera populară.

Steagul României s-a vândut la Praga

„Eu am reprezentat România la Praga, atunci când Praga a fost capitala europeană a culturii, dar şi la Sibiu. La Praga am vândut foarte bine covoare cu steagul României, am avut expoziţie naţională. Practic covoarele mele au ajuns în toată Europa dar şi în America. Avem clienţi care ne caută la un an, doi şi ne cer câteva covoare. Sunt mulţumiţi de ce lucrăm noi”, ne spune ea.

Printre clienţii săi se numără oameni de prim rang din administraţia naţională. „De o bucată de timp, mai  mult oamenii simpli apelează la noi, oamenii care îşi fac o căsuţă simplă, mai rustică şi vor să o aranjeze în stilul naţional românesc. Covoarele noastre se potrivesc perfect. Cu toate acestea, printre clienţii mei se numără Elena Udrea, Emil Boc şi chiar şi domnul Băsescu. Preşedintele a cumpărat de la noi când a venit la târgul de la Fieni, dar m-am întâlnit cu dumnealui şi la Romexpo şi la Sala Palatului”, ne mai spune dâmboviţeanca.

Covoarele sunt lucrate la război iar materia primă este lâna. Fiecare covoraş poartă cu sine dragostea şi culorile frumos îmbinate de Maria şi Paul Duţă. De aceea, lucrările lor se potrivesc perfect pe podea, atârnate de pereţi sau aşternute pe fotolii. „Lucratul covoarelor în sine nu este o greutate. Este greu să ne procurăm materia primă. Mă refer la lână. E o plăcere să lucrezi pentru că orice covor este o noutate. Este curios să vezi cum se îmbină culorile şi dacă îţi reuşeşte ceea ce vrei să redai. Totul e o plăcere în schimb. O practic cu drag. În principiul lucrăm motive populare naţionale din zona noastră. Ne mai şi inspirăm însă şi din alte regiuni”, ne explică doamna Maria care în acest moment se numără printre puţinii păstrători ai acestei tradiţii din ţara noastră. 

Tinerii iubesc creaţiile populare

Când un meşter îşi vinde marfa peste hotare iar în ţara lui nu are succes, parcă are un gol în suflet. Nu acelaşi lucru se poate spune şi despre Maria Duţu care are clienţi de la cei mai mici, până la pensionari. „Să ştiţi că am remarcat că sunt tineri care chiar apreciază tradiţia şi mă bucură foarte tare. Sunt curioşi de rezultate şi nu le vine să creadă că şi românii au aşa produse. Se bucură că nu numai chinezii au obiecte cu care să încânte ochiul. Şi ale noastre sunt foarte apreciate”, crede creatoarea de covoare.

Preţuri pornind de la 60 de lei

„Preţul se stabileşte în funcţie de sistemul de lucru, de mărime, de model. Cel mai ieftin covoraş costă 60 de lei, iar cel mai scump poate ajunge şi la 2.500 de lei. Noi avem două sisteme de lucru: sistemul de lucru în război orizontal şi sistemul de lucru pe războiul vertical sau mai popular, gherghef. Covoarele noastre pot fi puse pe jos, pe perete, pe fotolii, pe mobilă. Sunt covoare ornamentale”, mai spune dâmboviţeanca.


Mai multe pentru tine:
Ucrainenii din străinătate nu vor să meargă la război și atacă guvernul de la Kiev: „De ce să mă întorc să lupt? Pentru ce?”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Prințul Paul al României, prins în Malta. El a fost găsit într-un resort
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Un deputat USR susţine că numele său ar fi pe listele de susţinători ai Dianei Şoşoacă. „Semnătura mea, falsificată”