Câţi bani pune la bătaie Ministerul Mediului pentru staţii de monitorizare a calităţii aerului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului va fi extinsă cu 60 de staţii noi. În plus, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor va dezvolta şi va administra şi o reţea de 50 de senzori de măsurare a calităţii aerului.

Anunţul a fost făcut, cerent, de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alex. Întreaga investiţie în RNMCA este de 3,17 milioane de euro, dintre care 2,17 milioane de euro vor fi acoperite din bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (10,5 mil lei) şi 1 milion de euro prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (5 mil lei). 

„Până la finalul acestei săptămâni lansăm licitaţia pentru extinderea Reţelei de Monitorizare a Calităţii Aerului de la 148 de staţii, cât sunt în prezent la nivel naţional, la 208 puncte de măsurare a calităţii aerului, peste tot în ţară. Vrem ca prin extinderea cu 60 de noi puncte de măsurare să sprijinim şi mai mult autorităţile locale cu date despre aerul din oraşele României, astfel încât acestea să găsească măsuri potrivite şi eficiente pentru a asigura un aer cât mai bun pentru populaţia ţării”, a declarat ministrul Costel Alexe. 

Cele 60 de staţii noi vor fi amplasate după cum urmează: 27 de staţii noi vor fi amplasate în Capitală pe lângă cele 8 deja existente şi amplasate la Cercul Militar, Lacul Morii, Titan, Baloteşti, Măgurele, Bucur Obor, Drumul Taberei, Berceni.

Alte 30 de staţii noi, care măsoară aerul 24 de ore continuu, vor ajunge în Curtea de Argeş, Oneşti, Codlea, Chiajna, Mangalia, Sf. Gheorghe (Covasna), Miercurea Ciuc, Slatina, Câmpina, Sânmartin (Bihor), com. Chinţeni (Cluj), Bacău, Bragadiru, Tecuci, Dr. Turnu Severin, Tulcea, Focşani, Alba Iulia, Oneşti, Bistriţa, Botoşani, Braşov, Brăila, Târgovişte, Târgu Jiu, Sibiu, Albiţa (Vaslui), Jud. Prahova.

În ceea ce priveşte reţeaua de senzori, aceasta va fi dezvoltată în Capitală. Aceştia vor fi amplasaţi în jurul a o parte din staţiile de monitorizare a calităţii aerului, dar şi în zonele: Apărătorii Patriei, Popeşti Leordeni, Jilava, Sinteşti, Sălăjan, Dorobanţi, Vitan, Centrul Vechi, Vatra Luminoasă, Dorobanţi/Ştefan cel Mare, egie/Grozăveşti, Kogălniceanu, Grădina Zoologică, Otopeni, Snagov, zona Pieptănari/Şos. Olteniţei, zona Giurgiului.

”Investiţia noastră se va finaliza cu o aplicaţie mobilă de informare a populaţiei. Orice om din ţara asta trebuie să ştie ce aer respiră. Vom dezvolta prima aplicaţie mobilă din ţară care va furniza date oficiale despre aer după metode europene, validate inclusiv de Comisia Europeană. Aplicaţia mobilă va prelua date din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului şi îi va da utilizatorului toate datele despre aerul din zona în care se află sau din zona în care vrea să ajungă. Aplicaţia va identifica locul unde este utilizatorul şi-i va oferi acestuia toate datele din momentul respectiv despre aerul pe care îl respiră. Dacă utilizatorul vrea să meargă întrun alt loc, va introduce destinaţia şi va afla, în avans, ce riscuri de aer sunt acolo”, a adăugat ministrul Costel Alexe.

Mai multe pentru tine:
Cele mai bune locuri de grătar pentru sărbătoarea de 1 Mai
Adevărul despre Moscova lui Putin, dezvăluit de un vlogger român din Rusia. „Vă spun după 20 de ani de trai aici“ VIDEO
Crenvurștii, mai nocivi decât legumele sau fructele cu pesticide. Ce spun specialiștii
Ucrainenii au atacat cu drone două rafinării de petrol și un aerodrom militar din regiunea Krasnodar VIDEO
Un om de știință a elucidat misterul „blestemului faraonului”. Ce i-a ucis pe cei care au deschis mormântul lui Tutankhamon
Peștera mortală. O cavernă din Kenya, despre care se crede că este sursa Ebola, ar putea provoca următoarea pandemie
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Țara unde românii au un salariu de 5.000 de euro pe lună. Ce spune Daniel, stabilit de mai bine de 30 de ani: „Există un mit, când vorbim de salariu"
Moment istoric pe Bega. Prima cursă după 1988 între Timișoara și Otelec. Vaporul cu 45 de pasageri a ajuns după trei ore
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Oana Zăvoranu sare la gâtul Adelei Popescu! Ce a enervat-o la culme la soția lui Radu Vâlcan: „Când o vedeți pe distinsa pe undeva că se rupe în figuri...”