Bătrânul care deţine secretul delicioasei „caşcavele“ afumate: „Sunt cam ultimul prin zonă care mai face caşcaval afumat. Este muncă grea şi plictisitoare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nea Ion este conştient că va duce cu el în mormânt secretetul acestui mesteşug, pentru că, spune el, nimeni nu a vrut să înveţe de la el cum face caşcaveaua

Secretul producerii caşcavalului afumat, clasic şi gustos, este pe cale de dispariţie în judeţul Dâmboviţa. Pentru că o singură roată de caşcaval necesită aproape patru zile de muncă, tinerii fug de acest aliment, iar ţăranii care îl mai produc în gospodăriiile proprii nu folosesc atât de mult lapte pe cât ar trebui.

La 83 de ani, nea Ion Joiţaru  a rămas printre singurii baci din Dâmboviţa care mai face caşcavele afumate, pentru că acest produs este foarte costisitor şi are nevoie de multă materie primă, muncă şi timp.

10 kg de lapte pentru 1 kg de caşcaval

Practic, pentru o roată de caşcaval de 3 kilograme, nea Ion foloseşte aproape 30 de kilograme de lapte, lapte din care un cioban din zilele noastre scoate aproape şapte kilograme de telemea.

“Aproape patru zile muncesc la o roată de caşcavea. Prima dată se fierbe laptele, în care adaugă cheag. Peste noapte se lasă aşa la dospoit, precum cozonacul, în oala în care a fiert. A doua zi, produsul obţinut este mărunţit şi băgat în apă fierbinte. El imediat se înmoaie, se face ca o pastă şi apoi se modelează. În apa fiartă se pune şi sare pentru a prinde gustul acela bun”, ne spune nea Ion.

Nu vrea nimeni să îi înveţe reţeta

Nea Ion este conştient că va duce cu el în mormânt secretetul acestui mesteşug, pentru că, spune el, nimeni nu a vrut să înveţe de la el cum face caşcaveaua. Deşi a avut câţiva ucenici, niciunul nu a avut răbdarea să deprindă toate tainele. La el veneau până de curând mulţi oameni să cumpere. Acum mai dă doar la rude, prieteni şi cunoştinţe.

“Sunt cam ultimul prin zonă care mai face caşcaval afumat. Este muncă grea şi plictisitoare. Trebuie să fii atent, că dacă nu eşti atent două minute, nu mai iese bun şi prinde cocoloaşe”, ne explică Ion Joiţaru.

Nea Ion  Joitaru, de fel din judeţul Argeş , dar stabilit încă de mic în comună Runcu, jud. Dâmboviţa,  stă la stâna de la vârstă de 15 ani. Atunci a deprins de la bunicul şi mama sa meşteşugul ciobăniei, a avut şi peste 500 de oi dar şi vaci , însă ce l-a făcut pe el cunoscut în zonă, a fost caşcaveaua afumată, renumită atât în cele trei commune, Runcu, Pucheni şi Râul Alb, dar şi în Franţa.  

E muncă grea şi plictisitoare

 “Caşcavalul nu prea se mai caută. La piaţă, un kilogram de caşcaval se vinde cu aproape 50 de lei. E muncă grea şi plictisitoare. Eu de la 15 ani ştiu să fac caşcaval. De la bunicul meu am învăţat. E greu. De multe ori mânca şi bătaie pentru că îmi era lene să fac tot ce trebuia. Astăzi, tinerii chiar nu mai au răbdare de aşa ceva. Eu nici şcoală nu am făcut. Am doar 7 clase”, mai spune bătrânul.

Cei care vor să guşte un produs tradiţional, pot găsi la stâna lui nea Ion, situată la ieşirea din comuna Runcu, într-o zonă superbă de deal şi alte delicatese, precum telemeaua proaspătă sau caşul,  pe care ciobanii îl prepară cu mare grijă.

Caşcaveaua, este extrem de căutată la târguri tradiţionale şi în magazine. O roată de caşcaval tradiţional românesc, natural, se vinde în târguri şi 300 de lei bucata.

Mai multe pentru tine:
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
Descoperire fantastică. Organul care produce aproape toată serotonina din corp. Nu e creierul. Din cauza asta ne îmbolnăvim de anxietate și depresie
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!
Monica Pop, dată afară din restaurant! Ireal ce i-a făcut un angajat medicului și prietenelor sale: „Bineînțeles că și ospătarii și ceilalți participanți, erau consternați”
Crima pasională din Ploiești. Viața medicului Roxana Călin după ce a ucis-o pe soția amantului. S-a recăsătorit cu un bărbat din domeniul juridic și călătorește de la Monaco în toată lumea
Sărbători fără balonare, indigestie sau reflux: Top remedii naturale și cel mai puternic antioxidant românesc care-ți dau energie și digestie perfecte
Horoscop marți, 9 decembrie. Racii au discuții aprinse în cuplu, iar Peștii vor să fie remarcați la locul de muncă
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Top of the Top Hervis Sport 2025/2026: Oferte iarnă, produse Top Seller și reduceri 20% de neratat
Felicitarea regală a anului: Familia Princiară din Monaco strălucește în atmosfera de Crăciun