VIDEO Trenuleţ de epocă prin Bucovina. Plimbarea cu Mocăniţa are popas delicios pe drum, în mijlocul naturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mocăniţa Huţulcă din comuna Moldoviţa a judeţului Suceava străbate un traseu construit acum mai bine de un secol pentru transportul de masa lemnoasă. O călătorie dus-întors cu trenuleţul turistic durează trei ore. La jumătatea traseului, călătorii fac o pauză de masă.

Traseul actual al Mocăniţei are 25 de km, dus-întors, între localitatea Moldoviţa şi satul Argel. Trenuleţul de epocă circulă cu viteză redusă, ceea ce le oferă posibilitatea călătorilor să se bucure, să contemple peisajele superbe de vară şi autenticele sate bucovinene.

Călătoria durează trei ore dus-întors. 

La jumătatea drumului se face un mic popas pentru ca vizitatorii să poată mânca bucate tradiţionale din bucătăria bucovineană: balmoş, sărmăluţe în foi de viţă de vie, friptură cu mămăliguţă, fasole la ceaun cu murături şi, nu în ultimul rând, cartofi copţi în jar. Bucătarii iscusiţi sunt localnicii Ionuţ şi Olga. 

Costul unei călătorii cu mocăniţa este 35 de lei de persoană pentru adulţi şi 20 de lei pentru fiecare copil.

Programul trenuleţului poate fi găsit aici.

Trenul turistic de la Moldoviţa are o poveste frumoasă. Calea ferată cu ecartament îngust de la Moldoviţa a fost construită de un proprietar de gater din München, Louis Ortieb. 

A fost dată în folosinţă în anul 1888, ca mijloc de transport de masă lemnoasă de la pădure la gater. În anul 1909, linia a fost preluată de Fondul Bisericesc, care a schimbat ecartamentul de la 800 mm la ecartament standardizat 760 mm. Iniţial, traseul Mocăniţei avea 23,9 kilometri, de la Moldoviţa la Rososa. 

Din anul 1955 până în anul 1999, trenuleţul a fost folosit pentru transportul de lemne din pădure, la fosta fabrică de cherestea din localitate. După anii '90, linia fusese întreruptă de către transportatorii de lemn cu camioane, care se temeau că altfel vor avea concurenţă din partea trenului.

Câţiva ani mai târziu, Asociaţia pentru păstrarea liniilor înguste din România s-a interesat de tronsonul din Bucovina şi a început să facă demersuri pentru a repara calea ferată de la Moldoviţa. Reprezentanţii asociaţiei voiau să repună pe şine Mocăniţa, pentru ca toţi turiştii să se bucure de călătoriile prin frumoasa Bucovină. 

Minunea s-a produs abia în anul 2005, când linia a fost preluată de de firma hunedoreană administrată de austriacul Georg Hocevar, cunoscut ca salvator al mai multor linii cu ecartament îngust din România. 

Bucate tradiţionale pregătite de Olga şi Ionuţ FOTO: Facebook/Mocăniţa Huţulcă Moldoviţa

Determinat şi stăruitor, austriacul a refăcut lucrarea, a găsit înţelegerea autorităţilor care i-au permis să meargă mai departe şi astfel, după ani de muncă şi cheltuială pe măsură, a dăruit Moldoviţei o cale ferată turistică, ce străbate întreaga aşezare şi se opreşte, cel puţin deocamdată, în codrul de brad care de-a lungul anilor a dat viaţă zonei.

Citeşte şi:

Vacanţă fără grija COVID-ului. Ţara Dornelor, locul din Bucovina cu zero cazuri de îmbolnăvire

Alimentele care ajută organismul în lupta împotriva COVID-19. Opinia unui cercetător de la o universitate cunoscută

Mai multe pentru tine:
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Mircea Geoană cere românilor din America să facă o petiție către noul congres american pentru eliminarea vizelor VIDEO
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Situaţia de pe front s-a „deteriorat”, afirmă comandantul-şef al forţelor ucrainene
Avarie la rețeaua de conducte. O sută de blocuri din București rămân fără apă caldă până la 1 mai
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani