Un medic stomatolog ar putea rămâne fără dreptul de a profesa după ce a defăşurat campanii împotriva vaccinării
0Direcţia de Sănătate Publică Suceava a cerut ridicarea dreptului de practica a unui medic stomatolog care a facut campanie împotriva vaccinării. Medicul stomatolog sucevean Mircea Puşcaşu a fost reclamat la Colegiul medicilor de către DSP, pentru promovarea unor argumente împotriva vaccinării.
Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a transmis către Colegiul Medicilor Stomatologi atât de la nivel judeţean, cât şi de la nivel naţional o solicitare de ridicare a dreptului de a profesa al medicului stomatolog Mircea Puşcaşu, întrucât acesta s-a declarat în repetate rânduri împotriva vaccinării.
Informaţiile cu privire la faptul că medicul şi-a expus public aceste opinii erau cunoscute de mai multă vreme, însă nu existau dovezi care să permită luarea de măsuri în acest sens. Directorul adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu, a explicat că toate argumentele aduse de medicul stomatolog împotriva vaccinării copiilor pot fi uşor combătute cu argumente ştiinţifice. De altfel, aceasta a explicat că ţările dezvoltate, cu o rată scăzută de mortalitate infantilă, au programe de vaccinare foarte bine puse la punct.
Mai mult, Zorescu a arătat că a observat, în rândul persoanelor care au locuit o perioadă în străinătate, un interes crescut în a completa carnetele de vaccinare ale copiilor lor, cu vaccinuri pe care aceştia nu le-au făcut în ţara din care se întorc. În ceea ce îi priveşte pe cei care sunt împotriva vaccinării, aproximativ 20-25% dintre părinţi refuză imunizarea.
„Am fost surprinşi, în urma vizionării pe un post de televiziune local a unui reportaj în care un coleg, medic stomatolog expune false argumente ştiinţifice, dar cu mare putere de convingere, în care el îşi exprimă opinia antivaccinare şi susţine că vaccinurile sunt nocive, omoară copiii. Noi ştiam de activitatea acestui coleg de mai mult timp, dar nu credeam că se va ajunge până în acest punct în care suntem nevoiţi să facem o sesizare către Colegiul Medicilor Stomatologi. Ne vom adresa atât Colegiului din Suceava, cât şi Colegiului Naţional, pentru analizarea activităţii extraprofesionale a acestui medic, deoarece nu ni se pare normal ca un coleg care a trecut printr-o facultate de medicină, care are cunoştinţe medicale, să facă asemenea afirmaţii în mod repetat şi în mod public. Toate afirmaţiile acestuia pot fi cu mare uşurinţă combătute şi demontate, dar din păcate răul a fost deja făcut şi probabil mulţi părinţi îşi pun deja un semn de întrebare după ce au vizionat aceste materiale”, a declarat medicul epidemiolog Cătălina Zorescu.
Directorul adjuct al DSP Suceava a mai arătat că există într-adevăr cazuri în care vaccinurile pot da reacţii adverse, însă acestea sunt puţine, rata de apariţie a unei reacţii adverse după vaccinare fiind de 1 la câteva milioane. Există de asemenea şi persoane care deşi au fost vaccinate nu răspund la vaccin, însă aceasta nu înseamnă că vaccinarea trebuie refuzată, întrucât în cazul în care mai mulţi părinţi refuză imunizarea propriilor copii există riscul apariţiei unei epidemii.
„Nimeni nu ascunde faptul că orice intervenţie medicală are şi riscuri. Toţi producătorii expun cu mare corectitudine posibilele reacţii adverse care pot să apară după vaccin. Rata de apariţie a unei reacţii adverse după vaccinare este de 1 la câteva milioane. Eu activez în sistem de peste 20 de ani, iar în toată cariera mea am avut semnalate câteva cazuri de reacţii adverse post vaccinare, dar au fost reacţii uşoare, marea majoritate dintre ele locale, care au evoluat foarte bine. Se ştie de asemenea că nu toate persoanele răspund la vaccin. Rata de răspuns după o vaccinare este de 95%, deci sunt persoane care îşi fac vaccinul dar sistemul lor imunitar nu fabrică anticorpi.
De ce să punem în pericol aceste persoane, prin inconştienţa unor părinţi care, deşi ei au beneficiat în copilărie de aceste avantaje le refuză propriilor copii dreptul la sănătate. Mă întreb retoric, de ce statele cele mai avansate din lume din punct de vedere tehnologic, medical au cele mai bune programe de vaccinare. Pentru că vor să-şi distrugă propria populaţie? Eu zic că nu. Cele mai slabe programe de vaccinare sunt tocmai în ţările sub-dezvoltate unde şi rata mortalităţii infantile este foarte mare. Nu ne dorim ca părinţii să îşi schimbe opiniile referitoare la vaccinare după evoluţia unei eventuale epidemii care să le afecteze şi proprii copii”, a mai arătat Cătălina Zorescu.
Totuşi, medicii nu pot obliga un părinte să îşi vaccineze copilul, iar în cazul în care părintele refuză vaccinarea acesta semnează doar o declaraţie din care reiese refuzul. Cătălina Zorescu a mai spus că există şi alţi medici care promovează idei împotriva imunizării copiilor, însă înainte de a lua măsuri doreşte să discute personal cu aceştia, urmând ca, în cazul în care discuţiile nu vor conduce la o schimbare de atitudine să fie luate măsuri şi în ceea ce îi priveşte.
La solicitarea de retragere a dreptului de a profesa al medicului Mircea Puşcaşu vor fi ataşate şi adresele de internet unde pot fi găsite materialele doveditoare.
Cătălina Zorescu a subliniat importanţa implicării medicilor de familie şi a autorităţilor locale în promovarea vaccinării şi a anunţat că va transmite către ÎPS Pimen o solicitare de sprijin din partea preoţilor pentru susţinerea campaniei de vaccinare.
„Opiniile exprimate public privind vaccinarea şi vaccinurile nu privesc nici Colegiul Medicilor Dentişti şi nici Direcţia de Sănătate Publică subliniind că prin această campanie <<de intimidare>> se doreşte sancţionarea medicilor pentru <<un delict de opinie care nu are legătură nici cu profesia lor, nici cu practica medicală>>”, a declarat medicul stomatolog Mircea Puşcaşu.
Alte ştiri pe această temă: