Începe războiul pentru Arhiepiscopia Sucevei: „PS Damaschin este condus din umbră de stareţul de la Sihăstria Putnei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
PS Damachin Dorneanul. FOTO: sihastriaputenie.ro

Mai mulţi primari din judeţul Suceava i-au transmis un memoriu Patriarhului Daniel pentru a-i cere să-l susţină pe PS Damaschin Dorneanul pentru funcţia de arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. După apariţia memoriului în presa locală, un grup de preoţi a reacţionat cerând  Patriarhiei să nu se lase influenţată şi să respecte procedura de alegere a ierarhului.

Peste 50 de primari din judeţul Suceava au transmis Patriarhului Daniel un memoriu în care se arată că PS Damaschin Dorneanul ar fi un bun succesor al ÎPS Pimen. Mai mult, când încă era în viaţă, ÎPS Pimen ar fi spus că Damaschin Dorneanul ar fi „cel mai potrivit” ca să preia atribuţiile funcţiei de arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

”Înaltpreasfinţitul Teodosie a făcut această mărturisire în plen, în cadrul unui eveniment public la care am participat şi unii dintre noi, eveniment desfăşurat la Muzeul Bucovinei din oraşul Suceava. Mai mult decât atât, în ziua hirotoniei întru arhiereu a Părintelui Damaschin, Înaltpreasfinţitul Pimen a afirmat următoarele cuvinte referitor la Preafericirea Voastră: „Ţin să mulţumesc, întâi de toate, lui Dumnezeu; dar rămân cu o bucurie mare: aceea că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a avut o încredere deplină în cele spune de mine pentru Părintele Damaschin şi m-a crezut pe cuvânt”, susţin primarii.

Edilii au explicat că PS Damaschin Dorneanul ocupă funcţia de episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, cunoaşte judeţul, oamenii şi a dovedit că este, la rândul său, un om corect, bun şi bând, care n-a făcut comprimisuri.

„În cei trei ani de activitate ierarhică, Preasfinţitul Damaschin a preluat o bună parte din atribuţiile Arhiepiscopului Pimen, care a avut încredere deplină în el. Un alt ierarh, străin de provocările generate de cultele neoprotestante, străin de preoţii şi colaboratorii de la Centrul Eparhial, nu ştim în ce măsură s-ar putea adapta la funcţia rămasă vacantă la Suceava. Oricum, nu s-ar adapta mai bine ca Episcopul Damaschin, care este omul locului, fiu al Bucovinei şi episcopul vicar în funcţie”, se mai arată în memoriu.

După ce presa locală a publicat scrisoarea primarilor, mai mulţi preoţi din judeţ au anunţat că au transmis, la rândul lor o scrisoare Preafericitului Daniel în care îi cer să respecte procedura legală de alegere a arhiepiscopului.

„Oare toţi ierarhii eligibili, conform listei pe care trebuie să o întocmească Cancelaria Sfântului Sinod, nu sunt competenţi şi capabili să conducă această eparhie, să se adapteze la problemele multe şi grele ale acestei eparhii?? sau noul arhiepiscop nu poate fi pe placul consilierilor şi celor de la Centrul Eparhial, care, observăm, „trag cu dinţii” de scaune. Problemele cu care noi ne confruntăm sunt multiple, nereguli, abuzuri şi nu dorim să continue, întrucât, din păcate, Preasfintitul Damaschin este condus din umbră de stareţul de la Sihăstria Putnei şi de fratele său de călugărie Hrisostom de la Iaşi, care dă sfaturi şi poveţe în ascuns. Noi îl respectăm pe episcopul nostru vicar, ştiind că este un om duhovnicesc şi deştept, dar nu cu experienţa necesară de a conduce frumoasa, dar încercata Arhiepiscopie Bucovineană.

Totodată, nu putem înţelege această presiune enormă, ce se pune pe umerii Dumneavoastră privind viitorul vieţii religioase din Bucovina, dar ne putem da seama cu usurinţa cât de mare este dorinţa unora de a fi în funcţie, un om controlabil.

Adresăm şi rugămintea ca să se înceteze în regim de urgenţă întrunirile şi toate presiunile ce se fac asupra noastră, a preoţilor, în aceste zile. Suntem solicitaţi să ne rugăm şi să îl ascultăm pe Preasfinţitul Damaschin, să fie bine pentru dânsul… unde am ajuns oare?! Credem că în punctul de a fi forţaţi să nu vorbim nimic şi să acceptăm orice va fi, eventual din nou o perioadă în care iar să suportăm nereguli şi interese ale unora sau altora din aparatul administrativ şi nu numai”, se arată în mesajul preoţilor.