Cum funcţionează Timflow, aplicaţia pentru telefoane mobile prin care sunt controlate toate transporturile de lemn către fabricile Schweighofer
0Reprezentaţii Holzindustrie Schweighofer (HS) au anunţat o actualizare a aplicaţiei pentru telefoane mobile Timflow, un sistem care permite monitorizarea în timp real a livrărilor de buştean către sucursalele din România ale companiei.
Timflow, o aplicaţie care poate fi descărcată pentru telefoanele mobile cu Android, a fost lansată în aprilie 2017. Sistemul, spun oficialii HS, permite monitorizarea completă a parcursului camioanelor încărcate cu lemn, de la punctul de încărcare şi până la porţile fabricilor din România ale companiei austriece. Informaţiile colectate, care includ date GSP şi fotografii ale camioanelor încărcate, sunt disponibile consultării publice la www.timflow.com.
În urmă cu câteva zile, oficialii Schweighofer au anunţat adăugarea unei actualizări care permite consultarea unei baze de date. Utilizatorii înregistraţi pe site au acum acces direct la toate transporturile de buştean livrate la o anumită fabrică într-o anumită dată, alegând data şi destinaţia respectivă.
Reprezentanţii HS spun că au implementat aplicaţia pentru transparenţă totală.
„Timflow este un sistem bazat pe GPS pentru monitorizarea rutelor camioanelor care transportă buştean. Fiecare camion care livrează buştean trebuie să fie echipat cu un dispozitiv GPS. Şoferul trebuie să fotografieze încărcătura de buştean la punctul de încărcare. Atunci când camionul ajunge la fabrică, angajaţii Holzindustrie Schweighofer verifică ruta transportului după datele GPS şi compară fotografiile cu încărcătura livrată. Neregulile, precum devierile inexplicabile de la traseu ori discrepanţele dintre fotografii şi încărcătura livrată, sunt investigate imediat iar, dacă este necesar, autorităţile sunt notificate fără întârziere”, a explicat Luciana Petrescu, directorul de comunicare al Holzindustrie Schweighofer.
Concret, începând cu data de 3 aprilie 2017, reprezentanţii HS le-au solicitat furnizorilor companiei să participe la sistemul Timflow. Cei ce au refuzat au fost excluşi din lanţul de aprovizionare. În prezent, s-a ajuns ca 660 de camioane să fie echipate cu GPS. În medie, zilnic, sunt verificate 91 de transporturi de buşteni la porţile fabricilor Holzindustrie Schweighofer, controalele însumând şapte ore pe zi pentru fiecare fabrică.
„Efortul a meritat, cu siguranţă. Încă de la implementare Timflow a fost bine receptat de furnizorii noştri. Până în prezent nicio livrare nu a trebuit sa fie respinsă; doar în foarte puţine cazuri furnizorilor li s-a reamintit că trebuie să înregistreze fotografii ale încărcăturii de o calitate mai bună”, a declarat şi Dan Bănacu, managerul general al Holzindustrie Schweighofer România.
Pentru a fi implementat acest sistem, HS a investit aproximativ 130.000 de euro. Totuşi, cei de la HS continuă să utilizeze şi aplicaţiile SUMAL şi Inspectorul Pădurii.
Procedura Timflow de urmărire a camioanelor care livrează lemn către Holzindustrie Schweighofer este următoarea:
- în momentul încărcării, şoferul camionului fotografiază materialul lemnos încărcat şi introduce în sistemul Timflow numărul avizului, numerele de înmatriculare ale camionului şi va apăsa butonul start, acela fiind momentul în care se consideră că a început transportul;
- pe durata transportului, GPS – ul înregistrează traseul camionului, fiind captată locaţia vehiculului la fiecare 30 de secunde;
- în momentul în care camionul ajunge la una dintre fabricile Holzindustrie Schweighofer, transportul apare în aplicaţia Timflow ca ajuns la destinaţie. Angajatul de la fabrică primeşte atunci fotografiile cu buştenii încărcaţi în camion înainte de începerea transportului, numărul avizului, numerele de înmatriculare şi ruta camionului;
Angajaţii de la Holzindustrie Schweighofer verifică aceste dată şi în cazul în care găsesc nereguli, precum o rută ce s-a abătut de la drum, o diferenţă de lemne în fotografiile făcute la începutul transportului, camionul nu va fi acceptat, iar mai mult autorităţile sunt anunţate cu privire la neregulile descoperite. După 24 de ore, toate aceste informaţii sunt publicate pe www.timflow.com, datele fiind publice.
FSC a decis să se dezasocieze de Schweighofer
La mijlocul lunii februarie 2017, Asociaţia pentru Certificare Forestieră (FSC) a anunţat că retrage definitiv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriacă Schweighofer şi se dezasociază de aceasta pentru că nu respectă standardele de sustenabilitate. Organizaţia a precizat că începe demersurile pentru o „prezenţă permanentă în România”. Reprezentanţii Holzindustrie Schweighofer anunţă că vor dezvolta un plan de reasociere şi găsesc acuzaţiile „surprinzătoare”.
După dezasociere, lemnul tăiat ilegal din pădurile României nu va mai fi certificat ca fiind sustenabil şi nu va mai putea fi vândut sub marca FSC pe pieţele internaţionale.
„FSC a considerat că prelungirea perioadei de probă pentru Schweighofer este inacceptabilă în condiţiile de în care compania nu respectă standardele de sustenabilitate”, au precizat reprezentanţii asociaţiei printr-un comunicat.
Decizia a fost luată de Consiliul Internaţional de Administraţie al FSC, după ce acesta a primit informaţii suplimentare privind o posibilă încălcare a standardelor de măsurare a lemnului, ce vor necesita o anchetă suplimentară a Politicii de Asociere, pentru a stabili amploarea şi impactul, explică FSC.
Organizaţia consideră că iniţierea unei investigaţii suplimentare nu este compatibilă cu menţinerea statutului de probaţiune al companiei. De asemenea, consiliul a precizat că dacă că aceste afirmaţii se confirmă, există pericolul ca produse care nu respectă standardele şi politicile FSC să fie comercializate prin lanţuri de aprovizionare sub un statut de probaţiune prelungit, o situaţie considerată inacceptabilă pentru organizaţie.
Grupul Schweighofer a informat FSC că acceptă decizia şi a decis, în consecinţă, să renunţe imediat la certificatele sale. Totuşi, s-a angajat să dezvolte un plan de reasociere, în funcţie de rezultatul progresului Schweighofer, Consiliul de administraţie ar putea lua în considerare o abordare graduală a reasocierii pentru fabricile grupului din afara României.
Alte ştiri pe această temă: