Teatru religios într-o şcoală din Bărăgan. Povestea elevilor care dau viaţă personajelor din Biblie
0De câteva luni, la şcoala din localitatea ialomiţeană Scânteia personajele biblice prind viaţă cu ajutorul unui grup de elevi. Micuţii fac parte dintr-o trupă de teatru religios, coordonată de profesoara lor de religie.
Conceptul de teatru religios a fost creat pentru a pune în scenă poveştile din Biblie. Această formă de artă destinată amatorilor prinde foarte bine în şcolile din întreaga ţară. De la începutul acestui an şcolar, un astfel de proiect a fost înfiinţat şi la nivelul şcolii din localitatea ialomiţeană Scânteia. Cea căreia i-a venit această idee este Julieta Radu, profesoara de religie din cadrul unităţii de învăţământ.
„Ideea unei astfel de trupe de teatru a apărut în momentul în care am reuşit să-i conving pe elevi de faptul că teatrul reprezintă o altfel de alternativă la educaţie. Prin teatru socializăm, ne cunoaştem mai bine, scăpăm de trac şi de timiditate. Am decis să înfiinţez o trupă de teatru religios pentru că şi poveştile din Biblie au personaje frumoase”, mărturiseşte profesoara Julieta Radu, coordonatorul trupei de teatru religios al şcolii din Scânteia.
Spectacole dedicate comunităţii
În prezent, trupa de teatru amator care pune în scenă momente biblice este alcătuită dintr-un grup de elevi din clasele a V-a Copiii vin la repetiţii în fiecare dimineaţă de la ora 7.30 şi până la 09.00, iar apoi merg la ore. Chiar dacă sunt abia la început în ceea ce priveşte personajele şi acomodarea cu scena, micuţii sunt foarte atenţi la explicaţiile pe care le primesc de la profesoara lor. Acum ei se pregătesc intens pentru a pune în scenă o piesă dedicată sărbătorilor de Paşte.
„Cei cinci copiii sunt de fapt ouăle de Paşte care sunt aşezate în coş la picioarele Mântuitorului răstignit pe cruce. Ouăle reprezintă o mărturisire a evenimentelor şi minunilor pe care Iisus le-a făcut. Practic este o metaforă care explică evenimentele din viaţa mântuitorului”, susţine profesoara Julieta Radu.
Micile talente din şcoală
În timpul repetiţiilor care se desfăşoară la şcoală, elevii sunt foarte atenţi la toate explicaţiile pe care profesoara lor le oferă. Împreună, copiii repetă una dintre replicile pe care trebuie să le rostească în timpul spectacolului. Anicuţa Moise este unul dintre elevii clasei a V-a care a decis să facă parte din trupa de teatru religios. Concentrată şi plină de viaţă, ea spune replica cu voce tare: „Sunt mândru că povestesc,/Deşi mă cam înroşesc.../Despre cum m-am transformat.../Sânge Sfânt m-a picurat/Într-o vineri pe-nserat./Într-un coş eram lăsat,/De Maria, Maica Sfântă,/Ce plângea cu jale multă./Fiul ei cel mult iubit,/Tocmai fuse răstignit./La soldaţi ea adusese/Ouă multe, pe alese,/Ca să-L lase pe Iisus.../Dar prea târziu ne-a adus”.
Ia apoi o pauză şi povesteşte deschis despre motivele care au determinat-o să se înscrie în trupa de teatru religios înfiinţată la ea în clasă. „Am decis să vin la teatru pentru că îmi place de doamna profesoară şi pentru că eu cred în Dumnezeu. Este foarte frumos să spui poveşti despre credinţă într-un alt fel”, spune fetiţa. În apropierea Paştelui, piesa va fi interpretată în faţa prichindeilor de la grădiniţa din localitate.
Citiţi şi: