Slătinenii au petrecut un Crăciun cumpătat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Locuitorii municipiului Slatina şi nu numai învaţă încet-încet să se ferească de consumul exagerat de alimente şi alcool - Spitalul Judeţean Slatina (Foto: Mugurel Manea)

Faţă de alţi ani, numărul slătinenilor care s-au îmbolnăvit de Crăciun a fost semnificativ mai mic. Nici din celelalte localităţi ale judeţului nu au dat năvală la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Slatina cu probleme cauzate de masa de Crăciun. Problemele cu care s-au confruntat medicii de pe ambulanţele slătinene au constat în special în accidente vasculare.

Slătinenii au mâncat şi au băut cu mai multă măsură decât în alţi ani cu ocazia Praznicului Naşterii Domnului. Niciun slătinean nu a suferit de pe urma mâncărurilor grele din carne de porc şi niciun caz de trichineloză nu le-a fost semnalat medicilor infecţionişti de la Spitalul Judeţean din Slatina.

De ieri şi până marţi – 25 decembrie, la unitatea sanitară menţionată nu s-au prezentat persoane care să acuze probleme generate de masa de Crăciun, cum se întâmpla în anii anteriori, şi nici autosanitarele Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Olt nu au avut intervenţii pe astfel de probleme.

“Ne-a surprins şi pe noi, în sens pozitiv – desigur, faptul că, de acest Crăciun, nu am avut cazuri de toxiinfecţii alimentare sau generate de consumul exagerat de alcool. Au predominat cazurile de accidente vasculare şi, mai ales, luxaţiile şi traumatismele cauzate de gheaţă. Astfel, situaţia noastră statistică arată că, în intervalul luni – 24 decembrie, marţi – 25 decembrie, am avut în jur de o sută de solicitări, dar fără să avem situaţii dificile sau exaggerate. Ne aşteptăm să ne confruntăm cu astfel de probleme abia după Revelion”, a declarat dr. Mădălina Deloreanu, director medical SJA Olt.

Sfaturi pentu evitarea problemelor medicale

Medicii recomandă populaţiei să guste tot ceea ce doreşte, dar atrag atenţia asupra faptului că “a gusta” nu înseamnă “a mânca”. În acest sens, medicii SJA Olt recomandă să nu fie amestecate băuturile şi nici alimentele tip “porcării de porc afumante”, fiind indicat să existe o pauză de 2-3 zile între aceste zile de festin. Intoleranţele alimentare, gastritele, sindromurile diareice şi persoanele care nu ştiu că au o pietricică la fiere sunt în pericol să afle acest lucru tocmai acum deoarece este foarte posibil să aibă colici biliare din cauza consumul exagerat de alimente.