Slatina: Poliţia Animalelor a intervenit la Potcoava pentru preluarea a trei cai lăsaţi să moară de foame

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei animale lăsate să moară de foame vor fi preluate de către administraţia locală de la proprietar, cu ajutorul Poliţiei Animalelor. Aceasta a depus astăzi cerere pentru a obţine Ordonanţă Prezidenţială.

Astăzi, Poliţia Animalelor a depus la Judecătoria Olt o solicitare pentru preluarea a trei cai de la Potcoava şi transferarea lor în grija administraţiei locale. Animalele sunt ţinute de către proprietar nemâncate de circa o lună de zile, iar lăsarea lor în grija proprietarului ar însemna condamnarea la moarte. „Suntem să acord să preluăm bietele animale. Vom găsi o soluţie să le dăm unui cetăţean în grijă până-n primăvară.”, a declarat primarul oraşului Potcoava, Florin Mateiana. Acesta a spus că, până în urmă cu un an şi jumătate, înainte de moartea soţiei, proprietarul era cunoscut în localitate ca un om gospodar, un model pentru grija pe care o purta animalelor, unele dintre cele mai frumoase.

Marin Staicu (foto stânga) i-a explicat primarului (foto dreapta) că din curtea lui nu ia nimeni caii

„Dacă moare, moare în curtea mea!”

Poliţia Animalelor a efectuat vineri seara o descindere în ograda lui Marin Staicu, din cătunul Valea Merilor aparţinând de oraşul Potcoava, pentru a prelua caii, iniţial acesta fiind de acord să-i predea. Poliţiştilor li s-a alăturat primarul Mateiana şi poliţia orăşenească. Împreună au constatat condiţiile în care sunt ţinuţi caii şi starea lor de sănătate şi au decis intervenţia de urgenţă.

Emilian Prodan a arătat uşa roasă de cai şi cuiele bătute

„S-a constatat că mai bine din jumătate din iesle şi uşa de la intrare în grajd era roasă de cabaline, care erau în stare, când le-am scos din grajd, să mănânce şi nisip. Mai mult, am costatat că proprietarul a bătut cuie în locul unde caii se obişnuiseră deja să roadă, cu scopul de a le răni.”, declară Emilian Prodan, şeful Inspectoratului General pentru Protecţia Animalelor.

Deşi şeful Poliţiei Animalelor (foto dreapta) i-a explicat că animalele îi vor fi returnate în primăvară, proprietarul a fost de neclintit


'Nea Marin nu s-a lăsat însă înduplecat să renunţe la animale: „Nu dau niciun animal din curte! Dacă moare, moare în curtea mea!”. Acesta recunoaşte că nu are cu ce-i hrăni: „De o lună ţin post. E a doua blană roasă pe care o schimb! Sunt cai de rasă. Cu Roibu, de 15 ani, am câştigat concursuri locale de frumuseţe şi tracţiune. Rândunica are 8 ani, iar Cezar opt luni. Nu-i dau, îi îngrop în curtea mea.”. La vederea poliţiei, acesta a început să-i hrănească pe cai cu pâine.


Cum proprietarul nu vrea să-i dea de bună voie, se va recurge la instanţă. „Dacă va face dovada că are cu ce să-i întreţină, îi va primi înapoi în primăvară, dacă nu, vor fi preluaţi definitiv”, arată Prodan.
Acţiunea s-a desfăşurat chiar în ziua în care Poliţia Animalelor a deschis la Olt un centru teritorial, un proiect-pilot la nivel naţional. Conducerea regională i-a revenit lui Cornel Stana, la judeţ a fost numită Graţiela Madan, iar la Slatina Adrian Grecu. Poliţia Animalelor are la Olt sediu, autoturism şi deja 17 poliţişti angajaţi cu contract.