Slatina: Lipsa fondurilor a sistat lucrările la Catedrala Înălţarea Domnului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începută în 1996, catedrala „Înălţarea Domnului”din Slatina, nu a mai fost terminată nici până în ziua de astăzi. Când va fi terminată, va deveni unul dintre puţinele lăcaşe de cult din lume, pictate în mozaic.

La mai bine de 14 ani de la începerea lucrărilor la Catedrala Înălţarea Domnului, acestea au fost sistate din lipsă de bani. „Lucrările au început în anul 1996, dar în acelaşi an fost sistate din lipsă de fonduri. Construcţia s-a reluat în anul 2000, iar în urmă cu doi ani s-a impus o accelerare a lucrărilor pentru a termina acoperişurile”, ne-a declarat Iorgu Iordache, preot paroh. Unică în judeţul Olt prin arhitectura sa, atunci când va fi terminată, catedrala va fi un simbol al oraşului Slatina, fiind printre puţinele biserici din ţară, dar şi din lume, al cărei interior va fi pictat integral în mozaic din sticlă.

Pictură cu 1 milion de pietre de mozaic


Pictura va realizată în stil bizantin, iar în componenţa sa vor intra un milion de pietre de mozaic. Un alt aspect de luat în seamă este modul în care a fost construită catedrala, fiind proiectată să reziste la cutremure de 8,5 grade pe scara Richter.  ”În judeţul nostru nu mai există nicio catedrală de acest gen, iar pe cele existente în ţară le poţi număra pe degetele de la o mână. Deşi lucrările avansează mai greu pe timp de criză, se lucrează constant pentru a termina acest lăcaş de cult. Când va fi terminată va fi cu adevărat un act de cultură”, a spus Sorin Siluan Cheţe, vicar administrativ al Episcopiei Slatinei şi Romanaţilor.

Deşi răbdători şi cu frica lui Dumnezeu, enoriaşii s-au cam săturat de atâta aşteptare şi speră ca în curând lucrările să fie finalizate. “Am donat bani de fiecare dată când am putut. Sper ca lucrările să se finalizeze în curând pentru că au fost începute acum mult timp”, a spus Iulian Ana, muncitor. Fondurile necesare pentru ridicarea acestei capodepere arhitectonice au provenit de la Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean Olt şi Episcopia Slatinei Şi Romanaţilor, pentru anul acesta Consilul Judeţean alocând suma de 130.000 de lei.