Medalie de aur pentru un spital din provincie. „Vârful este platina. Înseamnă să realizezi tromboliza sub 30 de minute“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Efortul echipei SJU Slatina a fost răsplătit cu Premiul Gold al Organizaţiei Europene de Stroke FOTO: A.M.

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Slatina, monitorizat de Organizaţia Europeană de Stroke, a primit premiul Gold în acest an pentru modul cum a tratat pacienţii care au suferit un accident vascular cerebral.

La  SJU Slatina medicii neurologi tratează accidentul vascular cerebral prin tromboliză de aproximativ patru ani, atunci când şi aici a devenit funcţională unitatea de stroke.

Acest tratament, administrat pacienţilor care ajung în primele patru ore de la producerea accidentului vascular cerebral, permite recuperarea aproape de 100% a pacienţilor. 

Fără el, pacientul suferă paralizii şi va urma tratament de recuperare, însă calitatea vieţii nu va mai fi niciodată aceeaşi. 

Esenţiale în aceasă reuşită sunt, pe de o parte, reacţia aparţinătorilor bolnavului care să facă tot posibilul ca pacientul să ajungă în intervalul optim, iar pe de alta intervenţia salvatoare a medicilor. 

Este nevoie de o investigaţie tomografică, de analize de sânge, în funcţie de rezultate administrându-se tratamentul. La spitalul din Slatina performanţele au fost dintre cele mai bune, Organizaţia Europeană de Stroke răsplătind eforturile medicilor cu medalia de aur (SJU a mai primit distincţii şi anterior, însă nu aur). 

„Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina a primit premiul GOLD din partea Organizaţiei Europene de Stroke! Felicitari întregii ECHIPE din secţia Neurologie! Felicitări şi colegilor nostri colaboratori din UPU, Radiologie, ATI şi Laborator de analize medicale!“, a dat vestea medicul neurolog Carmen Stancu.

„Vârful este platina, dar nu prea se dă spitalelor noastre, pentru că vârful înseamnă să-i faci tromboliza sub 30 de minute de la debut, sub o oră. Nu se întâmplă aşa ceva decât în străinătate, unde au elicopter, se duc la locul faptei, fac tomografie în elicopter şi-l trombolizează. Şi după îl aduc la spital. Se întâmplă în Statele Unite, în Canada... “, a explicat şeful secţiei Neurologie din cadrul SJU Slatina, care este şi coordonatorul centrului de tromboliză, dr. Renică Diaconescu.

„Este o bucurie să iei aur, bineînţeles“, a mai spus dr. Diaconescu.

O problemă mare rămâne în continuare educaţia sanitară în rândul cetăţenilor care încă nu ştiu să recunoască semnele unui AVC şi întârzie să ceară ajutorul de specialitate, or tratarea cu succes depinde hotărâtor de timpul în care pacientul ajunge la spital (pentru că în România nu se pune problema tratării la locul producerii accidentului). 

Pandemia a înrăutăţit şi mai mult situaţia, medicul Renică Diaconescu atrăgând atenţia că a scăzut numărul prezentărilor în intervalul optim, fără ca acest aspect să trădeze o incidenţă mai mică a bolii, şi tocmai faptul că pacienţii, din cauza fricii de infectare cu SARS-CoV-2, s-au prezentat tardiv.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Cum pot fi reduse efectele accidentului vascular cerebral. Neurolog: „Să se prezinte în acea fereastră de patru ore“. Condiţiile uluitoare din alte ţări 

Când durerea de cap nu e efectul mahmurelii sau al mesei copioase. „Avem accidente vasculare şi la persoane sub 40 de ani“ 

Frica de spital poate lăsa pacienţii cu sechele pe viaţă. „O amorţeală poate să devină paralizie sau comă“

Mai multe pentru tine:
Simptome timpurii care pot indica demența. Nu e vorba de uitare
S-a schimbat tradiția de Crăciun. Cozonacul Dubai și cozonacul cu foiță de aur, noile vedete din bucătăria românească
A dormit pe bănci în parc și mânca resturi, în America, dar a ajuns om de succes. Povestea impresionantă a românului care este milionar cu zeci de proprietăți: „Nu mi-a fost niciodată frică să pierd”
A rămas gravidă imediat ce-a adoptat un nou-născut! Își dorește șapte copii!
Zodia care va străluci începând cu 23 decembrie. Va traversa o etapă plină de oportunități, are parte de schimbări benefice, iar sărbătorile se anunță magice pentru acest nativ
Nicolae Labiş a fost lovit în prima noapte în care tramvaiele circulau în Bucureşti după ora 12.00. Era însoţit de o misterioasă balerină rusoaică
Care sunt riscurile îndepărtării amigdalelor în copilărie. Concluziiile tulburătoare ale unui studiu realizat de specialiști internaționali
Prima soție a lui Călin Georgescu rupe tăcerea, după 20 de ani de la divorț. Daniela a avut o căsnicie de calvar. Candidatul la prezidențiale își bătea soția: „Devine periculos să spun ceva”
Cum să pregătești carnea de porc pentru afumat. Ce trebuie să știi despre condimentele și conservarea acesteia. Secretele afumării perfecte
Siria, în pragul unui nou conflict. Cum se formează noile fronturi de luptă
Jennifer Aniston, prietenie cu beneficii marca “Friends”. De ce actor celebru s-a apropiat subit