Ce pedepse au primit bărbaţii care au înscenat furtul dintr-o maşină de Poştă. Peste 200.000 lei au dispărut toamna trecută

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Trei dintre bărbaţii implicaţi, în toamna anului trecut, în înscenarea unui furt al maşinii de poştă,  la Balş, au fost condamnaţi în primă instanţă. Poştaşul complice nu a primit încă sentinţa.

Judecătoria Balş s-a pronunţat pe fond în cazul jafului de la Balş, judeţul Olt,  săvârşit în toamna anului trecut. Trei dintre cele patru persoane implicate, făptaşii care şi-au şi recunoscut faptele, au fost condamnate în primă instanţă, unul la închisoare cu suspendare, ceilalţi la închisoare cu executare. Astfel, Judecătoria Balş a hotărât:


„ (…) Condamnă pe inculpatul Motoi Marius la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. În baza art. 399 alin.1 C.p.p. menţine măsura arestului la domiciliu luată faţă de inculpatul Motoi Marius prin încheierea nr. 231/2019 din data de 18.09.2019, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Balş în dosarul nr. 1934/184/2019.  (…) Deduce din pedeapsa aplicată de 1 an şi 6 luni închisoare, durata reţinerii şi a arestului la domiciliu de la 17.09.2019 la zi.
(…) Condamnă pe inculpatul Fieraru Florin la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. În baza art. 399 alin.1 C.p.p. menţine măsura arestului la domiciliu luată faţă de inculpatul Fieraru Florin prin încheierea nr. 231/2019 din data de 18.09.2019, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Balş în dosarul nr. 1934/184/2019 (…) Deduce din pedeapsa aplicată de 2 ani închisoare, durata reţinerii şi a arestului la domiciliu de la 17.09.2019 la zi.
(…) Condamnă pe inculpatul Mirea Ion, la pedeapsa de 1 an şi 6 luni închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de furt calificat. În baza art. 91 C.pen. dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de 2 ani, stabilit conform art. 92 alin. 1 C.pen, care se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii. În baza art. 93 alin. 1 C.pen. obligă inculpatul Mirea Ion ca pe durata termenului de supraveghere să respecte următoarele măsuri de supraveghere:
a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Olt, la datele fixate de acesta;
b) să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa;
c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile;
d) să comunice schimbarea locului de muncă;
e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În temeiul art. 93 alin. 2 lit. b) C.pen., pe durata termenului de supraveghere, impune inculpatului următoarea obligaţie: - să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către Serviciul de Probaţiune Olt; În temeiul art. 93 alin. 3 C.pen., pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii, în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina sau Primăriei municipiului Slatina, jud. Olt, pe o perioadă de 60 de zile. (…)“, au hotărât magistraţii instanţei care a judecat cauza pe fond.

Inculpaţii au fost de asemenea condamnaţi la plata cheltuielilor de judecată, precum şi la plata, către Poşta Română, a sumei de 22. 847 lei, plus dobânda aferentă.

În toamana anului trecut, un poştaş suna la 112 anunţând că a fost jefuit în Balş, într-o zonă fără camere de monitorizare video. Peste 200.000 lei se aflau în geanta poştaşului, o mare parte din bani fiind destinată plăţii pensiilor. S-a recuperat o mica sumă. Mai mult, unul dintre făptaşi, Dobre Ilie, nu şi-a recunoscut fapta, dosarul său fiind disjuns.
Cei trei au făcut apel la soluţia Judecătoriei Balş, urmând ca magistraţii Curţii de Apel Craiova să se pronunţe.